Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Szeptember 03. 09:16, szombat | Helyi

Kései kátyúzás és kifogásolt kioktatás

Kései kátyúzás és kifogásolt kioktatás

Egy kátyúzást kikényszerítő gerilla-akció és annak több gondolatébresztő tanulsága.

A polgármesteri hivatal Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztálya kétféleképpen reagált nyomtatott laptársunk „Gerillaakció a város főutcáján: virágot ültettek a kátyúba” című írásra.

Az egyik, dicséretes reagálás az, hogy (2011. szeptember 2-án) végre! befoltozták a város forgalmas útjain nem csak bosszúságot, hanem balesetveszélyt is jelentő kátyúkat. A kátyúkerülgetés ugyanis – ezt nem kell különösképpen bizonygatni – adott esetben járműütközés előidézője is lehet.


A másik, a továbbgondolásra érdemes reagálás az, hogy a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály citálta és a hivatal szóvivője által publikáltatta az idevonatkozó törvényt. Amit – igaz megjegyzéssel – készséggel közzéteszünk. Íme:


A közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény
184. § (1) Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával avagy más, hasonló módon a vasúti, légi, vízi vagy közúti közlekedés biztonságát veszélyezteti, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés
a) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,
c) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
d) öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halálos tömegszerencsétlenséget
okoz.
(2a) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, a (2) bekezdésben meghatározott esetekben, az ott tett megkülönböztetéshez képest, két évig, három évig, öt évig, illetve két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) A büntetés korlátlanul enyhíthető - különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető - azzal szemben, aki a veszélyt, mielőtt abból káros következmény származott volna, önként megszünteti.”


Kétségkívül hasznos tudatni a közvéleménnyel, hogy igen fontos érdek a közlekedés biztonság, aminek a veszélyeztetését a törvény is szankcionálja. De egy jól ismert közmondás nem véletlenül figyelmeztet arra, hogy illik először a saját porta előtt seperni, azaz rendet tenni. Amiben – legalábbis eddig – nem járt elől a városüzemeltetés útügyi illetékese. A pénzhiány nem, vagy csak részben lehet kifogás. Íme egy szemet szúró példa, ahol aligha az anyagiak akadályozták a cselekvést. A lefotózott tábla a Magyar úton még idén augusztusban is azt tudatta, hogy a Szalki sziget felé lekanyarodva komppal lehet eljutni Szalkszentmártonba. Holott 4 éve átadták a Pentele-hidat és nem sokkal azután megszűnt a dunaújvárosi kompközlekedés. A Magyar út külső szakaszán, ahol a megyei szervezet a közút kezelője, nem voltak restek évekkel ezelőtt lefedni ragasztószalaggal az érvényét veszített tájékoztató szöveget. 


Nem anyagiakon múlott, hogy helyenként kevéssé lakosságbarát a városon belüli forgalomszabályozás. Például a Barátság városrészben a Duna-soron megállási tilalmat vezettek be a parkoló-építés idejére, holott a várakozási tilalom elegendő lehetett volna. „Hab a tortán”, ahogy mondani szokás, hogy a tilalom hétvégeken is érvényben volt, amikor senki sem végzett munkát a tilalmazott helyen. Ha a felelősséghárítás helyett mindig az ésszerű kompromisszumra törekvés lenne (lett volna) a jellemző, talán a Gerilla-akció szervezői is nagyobb türelmet tanúsítottak volna.


Mindezektől függetlenül nem megkérdőjelezhető közérdek a közlekedés-biztonság.


Cs. Gy.
 

Címkék: kátyúzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.