Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Július 02. 19:54, hétfő | Helyi

Kétszeres Kiváló Városi Kórház a mi kórházunk

Kétszeres Kiváló Városi Kórház a mi kórházunk

Semmelweis emléknap a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban. Felfelé ívelő pályán a kórházunk.

Zsúfolásig megtelt a Szent Pantaleon Kórház aulája a bicentenáriumi Semmelweis ünnepség alkalmával. Kis zenei műsort követően prof. Dr Kásler Miklós, aqz Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere levelét ismertették. Ebben a köszöntő után elsősorban azt emelte ki a miniszter Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából, hogy a teljes ágazat a magyar emberek egészségéért dolgozik, hogy folytatódnak a fejlesztések, hogy nélkülözhetetlen a párbeszéd az egészségügyi szakma és a kormányzat között.

Dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója köszöntötte az ünnepség vendégei között Cserna Gábor polgármestert, dr, Galambos Dénes miniszterelnöki biztost és dr. Varga Gábort, az országos kórházfenntartó szervezet térségi igazgatóját, majd azzal folytatta, hogy az április 8-i választás előtt hírek és álhírek sokasága jelent meg. Valójában a 2010. óra eltelt időszakban példátlan fejlődés színtere volt a kórházunk, hiszen meghaladta a 7 milliárd forintot az intézmény eszközeinek, infrastruktúrájának a gyarapodása.

A folytatódó fejlődés tételei az újabb nyertes pályázatok (300+150+40+39+30 millió forint), amelyek eredményeként megtörténik többek között a rendelőintézeti öreg lift cseréje, megújul az egészségfejlesztő iroda, felújítanak mosdókat és képzési program is indul- Már múlt időben említhető a szülőszoba eszközfelújítása, amelyhez vállalkozói támogatások és jótékonysági gyűjtések is hozzájárultak. Köszönet érte.

Példa nélküli elismerés, hogy immár másodszor nyerte el a „Kiváló városi kórház” elismerést a dunaújvárosi intézmény!.Kedvezően alakult a bérezés, a betöltetlen orvosi állások száma 16, ami kisebb az orvosi állások tíz százalékánál. Mivel a Semmelweis Orvostudományi Egyetem oktatókórháza is a dunaújvárosi kórház, mind több rezidens választja munkahelyének.
A gondokat emlegetve megjegyezte, hogy országos viszonylatban átlagos itt a hiány, aminek oka az is, hogy az ellátandó terület 27 ezer lakossal bővült, amivel a finanszírozás nem tartott lépést. Dunaújváros iparát, közlekedési folyosóit tekintve centrum-település, ráadásul stroke centrummá is vált. A széleskörű elvárásnak csak a sokoldalú szakmai háttérrel együtt és nagy felbontású CT készülék birtokában tud megfelelni a kórház, sőt indokolt lenne MR készülék telepítése is! Végül egy érdekes adat: a térség harmadik legnagyobb foglalkoztatója a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház.

Dr. Varga Gábor térségi igazgató (elkerülendő az ismétlés) a gyógyításban a humánum és empátia rendkívüli fontosságát részletezte.

Cserna Gábor polgármester elsőként arra tért ki, hogy az oktatási intézmények, az egyetemünk és a kórház állami fenntartásba kerültek ugyan, a város mindegyiküket továbbra is a sajátjának tekinti. A történelemtanári megközelítést vállalva sorolta, hol állítottak a világon szobrot Semmelweis Ignácnak, akit az egészségügy tíz legnagyobb hatású tudós orvosa között tartanak számon. A kórházra térve büszkén említette ö is a Kiváló városi kórház minősítés másodszori elnyerését és kiemelte, hogy dr. Bazsa Sándort, kórházunk szülész nőgyógyász főorvosát a Semmelweis Orvosegyetem államvizsga bizottságának tagjává választották.

Szent Pantaleon Emlékérmek, előléptetések, elismerések

Szent Pantaleon Emlékérmet kapott Szilágyiné Dr. Tóth Erika vezető főorvos, kardiológia Gyeneiné Takács Mária szakápoló, Kórházhigiénes csoport és Németh Józsefné munkaügyi előadó csoportvezető, HR

Hagyomány, hogy az ünnepség végét szakmai előadással zárja az egyik Szent Pantaleon Emlékéremmel jutalmazott. A zárü előadás „elkövetője” ezúttal Szilágyiné Tóth Erika volt, aki a szuperbaktériumok elleni küzdelmet választotta előadásának témájául.

Az úgynevezett szuperbaktérium ellenáll az antibiotikumok legtöbbjének, azaz velük szemben rezisztenssé válik A rezisztencia kialakulásában szerepet játszik az indokolatlan és a hibásan alkalmazott antibiotikum használat, a szuperbaktériummal fertőzött betegek nem vagy ritkán megoldható elkülönítése (továbbfertőződés), de az állattenyésztésben alkalmazott antibiotikum használat is. Az előadás szakmai részletezése nem feladatunk, de a szűkülő terápiás lehetőség már ma is figyelmeztető jel. Tanulság: sokkal körültekintőbb antibiotikum alkalmazás szükséges.

A kórházon belüli elismerések sora a nyilvánosság előtti elismerésekkel folytatódott. Így Dr. Szakáts Ildikó PhD – szemész és Dr. Tóth Mária – neurológus
Adjunktusi kinevezésben részesült Dr. Finta Lehel – neurológus Dr. Soós Zita – urológus Dr. Szabó Ignác – belgyógyász, kardiológus és Dr. Veszprémi Tibor – urológus

Szent Pantaleon Kórház Kiváló Dolgozója” kitüntetésben részesült Dr. Kővágó Levente főorvos, infektológia, Dr. Kiss Károly főorvos, szemészet, Dr. Szűcsné Takács Andrea osztályvezető főnővér helyettes, Szülészet-nőgyógyászat, Gerényi Mihályné aneszteziológiai szakasszisztens AIBO, Csordás Józsefné ápoló, Pszichiátria, Frittman Anna ápoló, Traumatológia, Tóth Andrea gyógymasszőr, Mozgásszervi Rehabilitációs osztály, Boldizsárné Kun Julianna osztályos adminisztrátor, Sebészet, Oláh Zoltánné gondnok/adminisztrátor, Üzemeltetési és Vagyonvédelem Vágó Sándor központi fűtés- és csőhálózat szerelő, Műszaki osztály, Kovács Ferencné textil raktár munkatársa, Anyaggazdálkodás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.