Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 02. 05:00, hétfő | Sport
Forrás: MTI

Kettesfogathajtó-vb - Lázár-testvérek egy álmukat váltották valóra

Kettesfogathajtó-vb - Lázár-testvérek egy álmukat váltották valóra

Lázár-testvérek, az egyéniben aranyérmes Vilmos és a bronzérmes Zoltán arról beszéltek, hogy egy álmukat váltották valóra a szlovákiai Kistapolcsányban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon azzal, hogy még egyszer együtt álltak a dobogó tetején a magyar csapat sikere révén.

"Legutóbb tíz éve álltunk együtt a pódiumon Zolival. Én beszéltem rá, hogy idén ismét hajtson kettesfogatot is, nélküle én sem győztem volna, rendkívül hálás vagyok neki ezért" - mondta az immár kilencszeres - négyszer egyéniben és ötször csapatban - világbajnok idősebb Lázár-fivér, aki minden idők legeredményesebb kettesfogathajtója.
A magyar szövetség elnökeként is tevékenykedő sportember hozzátette, 13. vb-je volt, de ilyen nehéz küzdelemben még nem volt része a Fintha Gábor korábbi szövetségi kapitány által épített elképesztően nehéz maraton- és akadálypálya miatt, így szerinte mindenkinek elismerés jár, aki végigcsinálta a viadalt.
"Nagyon boldog vagyok. Mindenhol jó győzni, de itt különösen, mivel olyan volt, mintha hazai pályán versenyeznénk, rengeteg magyar szurkoló érkezett ide, hogy drukkoljanak nekünk, ráadásul több lovunk itt született Kistapolcsányban" - mondta a 47 éves bajnok, aki a folytatásról úgy beszélt, ezt még annak ellenére át kell gondolnia, hogy két év múlva Fábiánsebestyén lesz a rendező, mert most is feltette magának a kérdést a zárószám előtt, hogy kell-e neki még ez a felfokozott idegállapot és izgalom.
Öccse arról beszélt, hogy két ok miatt vállalta idén a kettest is: egyrészt volt egy közös álmuk, hogy még egyszer világbajnokok legyenek együtt, másrészt úgy érezte, nem hagyhatja cserben a magyar csapatot, mert annak az ő részvételével volt esélye nyerni.
"2004-ben hoztunk egy döntést, hogy én négyesfogatra váltok, Vili pedig viszi a családi vállalkozásokat és kicsit visszavonul. Ez úgy látszik, nem sikerült neki, most megint világbajnok lett. Lehet cserélnünk kellene" - viccelődött Lázár Zoltán, aki hozzátette, "ha ma eleget isznak, akkor ezúttal talán ő veszi rá bátyját, hogy próbálja ki magát a négyesfogatok között."
Az immár hétszeres vb-aranyérmes Lázár Zoltán azt mondta az MTI-nek, 90 százalékban elégedett, mert az alapvető célt, a két aranyérmet megnyerték, de jó lett volna, ha a bronz helyett ezüstérmet sikerül nyernie.
Ez egyetlen verőhibán múlt a vasárnapi akadályhajtásban, s mint mondta, az egyik lova feszült és ideges lett az ovációtól, amikor a pályára hajtott, ezért is próbált a szokottnál óvatosabban hajtani, ennek ellenére éppen ez a lova hibázott, amikor az egyetlen verőhibája történt.
"Rendkívül megterhelő számomra ez az év, nyaralni se voltam, mert egyszerre készültem erre a vb-re és a három hét múlva esedékes izsáki négyesfogathajtó Európa-bajnokságra, ráadásul Vili lovait is én készítettem" - összegzett a 40 esztendős Lázár Zoltán, aki éppen emiatt nem tudja, hogy még egyszer visszatér-e a kettesfogatokhoz.
A magyar csapat harmadik tagja, az akadályhajtásban legjobbnak bizonyult Nagy Tibor azt mondta, még nem hiszi el, hogy most már világbajnok, s ezt pályája eddigi csúcsának tartja.
"Az erősségemnek számító maraton után el voltam kenődve, gondjaim voltak a lovakkal és magammal is. De az akadályhajtásban hozzá tudtam tenni a csapat sikeréhez, ezért boldog vagyok" - értékelt Nagy, aki hozzátette, az időtúllépés ellenére jó tempót ment a zárószámban, de nem hazardírozott feleslegesen, nem feszegette a határokat, mert mindenképpen verőhiba nélkül akart hajtani, ami végül kizárólag neki sikerült az egész mezőnyben.
A következő, 2015-ös kettesfogathajtó-világbajnokságnak Fábiánsebestyén ad majd otthont.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:47, hétfő | Sport

Két magyar a top 50-ben a tenisz-világranglistán, Marozsán újabb karriercsúcsa

A 36. helyen álló Marozsán Fábián és az 50. Fucsovics Márton révén két magyar is tagja a top 50-nek a férfi teniszezők legfrissebb, hétfőn kiadott világranglistáján.

2024. Május 06. 07:54, hétfő | Sport

A 125 éves Ferencváros gólrekordot döntött a Debrecen ellen

A bajnok és kupadöntős Ferencváros 5-1-re legyőzte a vendég Debrecent a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójának vasárnapi zárómérkőzésén.

2024. Május 06. 07:53, hétfő | Sport

Miami Nagydíj - Pályafutása első sikerét aratta Lando Norris

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.