Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Február 16. 18:36, csütörtök | Helyi

Kiverte a(z ellenzékieknél) a biztosítékot a közgyűlés 33. pontja

Kiverte a(z ellenzékieknél) a biztosítékot a közgyűlés 33. pontja

Sportolói elismerésekkel, a szokottnál több kritikával zajlott a 2017. februári közgyűlés, ahol várospolitikai döntéseken és kérelmen túl a Zöld rendelő jövője is zöld utat kapott.

Ünnepséggel, a „Dunaújváros Sportjáért” díjak átadásával és a díjazott sportolók méltatásával kezdődött a közgyűlés, amit beárnyékolt Liszi Ferenc röplabda mesteredző néhány hete bekövetkezett halála. Cserna Gábor spontán méltatása szerint ő nagybetűs ember és pedagógus, akit személyesen ismert és tisztelt. Néma felállással köszöntek el tőle a megjelentek. Liszi Ferenc kimagasló szakmai sporttevékenységének elismeréseként 2014-ben kapta meg a közgyűléstől a "Dunaújváros Sportjáért” díjat.

Dunaújváros közgyűlése a „Dunaújváros Sportjáért” Díjat idén:
Joó Gabriellának, a Dunaferr SE torna szakosztálya tornaedzőjének,
Trenka Jánosnak, a Dunaferr SE torna szakosztálya vezetőedzőjének,
Molnár Gergelynek, a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya vezetőedzőjének,
Petrás Gábornak, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség főtitkárának adományozta.

Joó Gabriella
Dunaújvárosban született, a Vasvári Pál Általános Iskola tanulójaként tornász volt. 2007 óta dolgozik a Dunaferr SE torna szakosztályánál. Ez idő alatt elvégezte a sportkommunikátori képzést a Dunaújvárosi Egyetemen, továbbá hazai gumiasztal és női torna bírói vizsgáit is letette.
Feladata a lány óvodások előképzése, az utánpótlás korosztály, valamint a felnőtt és válogatott sportolók felkészítése, de egyaránt foglalkozik a tornát kedvelő, szabadidős tevékenységként gyakorló lányokkal is.
Felkészítő edzője volt Kovács Zsófiának többek között a grúziai és berni versenyén, továbbá a riói nyári olimpiai játékok során nyújtott felkészítése révén, Zsófi a következő négy éves ciklus nagy reménysége!
Az utánpótlás és az élsportolók fejlődése érdekében tett példaértékű tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért díjat Joó Gabriella tornaedző részére adományozta. Gabriella jelenleg nem tartózkodik itthon, ezért a nevében édesanyja, Joó Lászlóné vette át az elismerést.

Trenka János
Dunaújvárosban született, sportos családban nevelkedett, a Vasvári Pál Általános Iskolába járt, és tornázott ő maga is.
János 2005-ben Prémusz Krisztina meghívására kezdett dolgozni az akkoriban újonnan feltámasztott Dunaferr SE torna szakosztályánál. Nem kis erőfeszítéssel újra beindították a lány tornát, és a fiú gumiasztalosok edzését.
Trenka János vezetőedző ekkor vette át a Dunaújváros Tornasportjáért Alapítvány irányítását is.
Kimagasló edzői munkáját 2010-ben egy amerikai edzőpáros táborában fejlesztette, új szemlélettel egyre hatékonyabb eredményeket ért el tornászaival.
Joó Gabriella mellett felkészítő edzője volt Kovács Zsófiának többek között a grúziai és berni versenyén, továbbá az ő munkájának is köszönhetően a riói nyári olimpiai játékok során nyújtott eredménye révén Zsófi a következő négy éves ciklus nagy reménysége! Jelenleg is készülnek így például az EB-re és VB-re.
Példaértékű sporttevékenységének és elhivatottságának elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért díjat Trenka János vezetőedző részére adományozza. Trenka János jelezte, hogy nem tud részt venni a díjátadáson, hiszen jelenleg is edzőtáborban vannak Amerikában, ezért a felesége, Trenkáné Meleg Katalin vette át nevében az elismerést.

Molnár Gergely
Hosszú évek óta hatalmas munkát végez a Dunaferr kajak-kenu szakosztályának edzőjeként.
Már 8 éves kora óta a Dunaferr versenyzője, a különböző korosztályos versenyeken tizenegyszer szerzett Magyar Bajnoki címet.
Versenyzői pályafutása után edzői képesítést szerzett, azóta folyamatosan a Dunaferr szakosztályánál dolgozik.
Kimagasló edzői munkájának eredménye, hogy kenusa, Hajdu Jonatán képviselte országunkat az olimpián, ahol a fiatal sportoló a 10. helyezést érte el.
Több tehetséges fiatalt is kimagasló eredményekhez juttatott, így Kiss Balázst, Némedi Konrádot, Slihoczki Ádámot.
A 2016-os esztendőben a kenu szakág minden korcsoportjában kivívták a válogatottban való szereplést, azaz a felnőtt U23, az Ifjúsági- és Kölyök korcsoportban is válogatottként képviselték a Dunaferr Egyesületét.
Kiemelkedő az évek óta Fadd-Domboriban szervezett edzőtábori tevékenysége, továbbá az összetartást segítő és erősítő szabadidős programok szervezése.
Kimagasló és példaértékű sporttevékenysége, a tehetségek felkészítése során nyújtott elhivatott és humánus edzői tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Molnár Gergely vezetőedző részére adományozta.

Petrás Gábor, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség főtitkára, a munkáját mindig a közösség javára igyekszik fordítani.
Rendkívül sikeres sportdiplomáciai és sportpolitikai tevékenységet végez, melyhez elengedhetetlen az ő nyitott, higgadt és rugalmas személyisége.
Felnövekvő generációk ismerik és szeretik meg munkájának köszönhetően a sportolást, a mozgás örömét. A labdarúgás mellett odafigyel más egyéb területekre is, legyen az önkormányzati program, mint például a Bringatúra, vagy jótékony megmozdulás.
Maradandó értékeket közvetítő sportvezetői tevékenységét mindig és kizárólag társadalmi munkában, szabadidejében végzi. Elhivatottsága példaértékű. Dunaújváros nevét és városunk sportközösségeinek jó hírét immár megyei és országos szinten is öregbíti, hiszen 2016-ban beválasztották a Magyar Labdarúgó Szövetség Kispályás Bizottságába, ahol személye garanciát jelent a magas szakmai színvonalon végzett munkára.
Az amatőr sportolók érdekében végzett fáradhatatlan és áldozatos munkája, kiemelkedő sportszakmai tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Petrás Gábor főtitkár részére adományozta.

A „Dunaújváros Sportjáért” díjak átadását követően Izsák Máté, az Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke mondott pohárköszöntőt (képünk)

Észrevételek, kifogások

A hagyományos beszámoló az ellenzéki képviselők kérdéseivel, észrevételeivel kezdődött. Szabó Zsolt kutyakomédiának nevezte a 33. napirendi pont tárgysorozatba vételét, mert a Lokál Extra hetilap tömény kormánypropaganda, amit indokolatlan városi közpénzzel támogatni. A továbbiakban ismertette, hogy a Párbeszéd Magyarországért helyi szervezete 120 adag meleg ételt juttatott a hajléktalan szállón élő nélkülözőknek. Cserna Gábor polgármester nyomban tisztázta, hogy csak a Kandó Kálmán téri hajléktalan szálló önkormányzati intézmény, a Papírgyári úton levőt alapítvány működteti. Szabó a továbbiakban a Dunaferr előtti tüntetéssel foglalkozott, támogatva a szakszervezet magasabb béremelésre vonatkozó követelését, majd kitért a hétvégi orvosi ügyelet kürüli panaszokra.
Barta Endre pozitív élménnyel kezdte. Kedden a fővárosban részt vett az Acélbikák győztes mérkőzésén, ami méltó volt Dunaújváros sportvárosi hagyományaihoz.
Besztercei Zsolt kitért a vasműs munkabéke fontosságára, a városi parkolási gondokról szólva javasolta az Aranyvölgyi út forgalom elől elzárt sávjának parkolóként való hasznosítását. Ismét részletesen ecsetelte a kiserdei lőtér veszélyességét, hiszen gellert kapó lövedékek nemegyszer eljutnak a Lajos Király körút házaihoz. Ezért 207-en aláírásukkal nyomatékosították az ottani lőtér megszüntetését. Hivatkozott Lázár János miniszter bejelentésére, miszerint a megyei jogú városokban száz méteres lőterek létesítését tervezik. Tervezi-e a város e lehetőség megragadását? Ő is megerősítette, sok a panasz a hétvégi orvosi ügyeletre.
Pintér Attila ismét szóvá tette, hogy a város középiskoláiban mind gyakoribb a drogok használata és terjesztése, ami ellen fel kell lépni és újból kérdezte, hogy a helyi labdarúgás jövőjét miként tervezi a város a megújuló stadion birtokában. A továbbiakban felmutatott egy száz oldalnál is terjedelmesebb összeállítást, amely a DVCSH Kft. a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. és a katasztrófavédelem levélváltásait, nem fizetett tartozásokat, peres ügyeket stb. részletez nem éppen nyomon követhető módon. Feltételezi, hogy a dunaújvárosi vízhiány összefügg a több szempontból rendezetlen nagyvenyimi ivóvízellátással.

Válaszok néhány észrevételre

Szepesi Attila alpolgármester összetettnek nevezte a problémát. Ettől függetlenül a város már megtette az első lépéseket, hogy a Szalki-szigeten épüljön az extrém helyzetek előfordulása miatt egy újabb csáposkút a város biztonságos vízellátása és a Hankook negyedik ütemének kiszolgálása érdekében.
Dr. Sürü Renáta jegyző asszony a kábítószer ügyre válaszolva megemlítette, hogy a rendőrkapitányságtól tudja, hogy ez ügyben postáztak egy levelet, amely még nem érkezett meg.
Cserna Gábor polgármester az eltelt időszak fontos eseményei közül megemlítette, hogy Palkovics László államtitkár most február elsejével dr. Deák Máriát nevezte ki a Dunaújvárosi Tankerület vezetőjének. Suszter Tamás eddigi megbízott rendőrkapitányt Pintér Sándor belügyminiszter jóváhagyásával Papp Károly országos rendőrfőkapitány kinevezte a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetőjének és alezredessé léptette elő.

Új szülési és gondozási támogatás dunaújvárosiaknak

A közgyűlési előterjesztések közül elsőként a város idei, mintegy 18 milliárd forint főösszegű költségvetéséről döntött a közgyűlés két tartózkodó, három ellen és kilenc támogató szavazattal. Pintér Attila meg is indokolta az ellenszavazatok okát. Korábban ugyanis a költségvetés tervezéséhez meghívták az összes képviselőt és volt mód jelezni, hogy körzetükben milyen fejlesztést lenne célszerű beépíteni a tervezetbe, de az utóbbi években ez elmaradt.
Az új adatok beépítésével módosította a testület múlt évi költségvetési rendeletét.
Módosult a helyi szociális rendelet, éspedig idén március 1.-től két új, az anyaságot segítő támogatással. Ezek: . a „szülési támogatás” összege 7 ezer forint, a „gondozási támogatás” hatszor 5 ezer forint a szülést követő hat hónapban. Megszorító követelmény a legalább 12 hónapi helyben lakás és hogy az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a nyugdíjminimum ötszörösét. A támogatást formanyomtatványon kérvényezni kell. A támogatás a Dunaújvárosban élő, újszülött gyermeküket saját otthonukban nevelő anyák, családok terheit csökkenti, hiszen a várandós anyák keresete szülés előtt általában csökken, míg a gyermekkel kapcsolatos kiadásaik növekednek. Módosult a szociális rendelet néhány további szabálya is, például változott - felfelé - egyéb támogatások értékhatára.

Az államé lesz a „Zöld rendelőépület”

Dunaújváros szégyenfoltja volt éveken át az egykor a Dunaferr által létrehozott Szórád Márton úti rendelőintézet, amit tavaly ősszel megvásárolt városunk és őriztette, kitakarítatta. Most arról döntött a közgyűlés, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal kérésére az ingatlant a Magyar Államnak ajándékozza, hogy ott elhelyezhető legyen a Dunaújvárosi Járási Hivatal, amelynek részlegei ma szétszórtan a város különböző pontjain működnek. Az ajándékozással és a közcél meghatározásával megtörténhet az épület felújítása és az új rendeltetésnek megfelelő átalakítása és rendezett lesz a környezete is.
A témához kapcsolódó döntés, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal kérelmére a volt Bánki Donát középiskola őrzött épületének használaton kívüli déli földszinti „B” szárnyát a járási hivatalhoz kerülő nyugdíj –és egészségbiztosítási, valamint családtámogatási feladatokhoz szükséges irodák számára engedje át. Ehhez hozzájárult a testület azzal, hogy mind a rezsit, mind a szükséges átalakításokat a megyei kormányhivatal finanszírozza, de az egész épület továbbra is a város tulajdona marad

Pályázat: Mondbach kúria és három rendelő

Dunaújváros önkormányzata törekszik fejlesztési forrásainak bővítésére pályázatok révén is. Ennek keretében döntött a közgyűlés a TOP-6.6.1-16 „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” című pályázati felhíváson való részvételről. Mivel 197 ezer Ft keretösszegre lehet támogatási kérelmet benyújtani három háziorvosi rendelő felújítására lesz lehetőség. A költségbecsléseinek függvényében a Váci úti, a Derkovits úti, az Alkotás utcai és – amennyiben a költségek nem haladják meg a rendelkezésre álló forrást - az óvárosi rendelő megújítására kerülhet sor, mert ezekben a rendelőkben az ellátotti létszám megfelel a pályázat felhívásban rögzített feltételeknek.
A TOP-6.1.4-16 „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című pályázati felhíváson való részvétel keretében 2 millió 450 ezer Ft keretösszegre lehet támogatási kérelmet benyújtani. A prioritási sor első két projektje, amelyre Dunaújváros pályázni akar: 1. „Látogatóközpont kialakítása a Mondbach kúria épületében”. Ezzel két célt kíván elérni városunk: a Mondbach kúria és a kúria melletti tér funkcionális átalakítása és megújítása, valamint a Mondbach kúria előtti tér rendezése és az istálló épületének felújítása
2. „Múzeum az egykori malom épületében” címmel tervez a város támogatási kérelmet benyújtani az Intercisa Múzeum egykori malom épületében történő kialakítása érdekében.
A támogatási kérelmek benyújtására várhatóan 2017. második negyedévében nyílik lehetőség.

Városunk egy része világörökség is lehet

Dunaújváros jövőbeni országos megítélése, besorolása szempontjából fontos véleményt és kérelmet hagyott jóvá a közgyűlés azzal, hogy állást foglalt Dunaújváros vonzáskörzete megyehatárokat átlépő kiterjedéséről.
Az Országgyűlés 2014. januárban felkérte a Kormányt, az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció felülvizsgálatára, amely folyamatban van. Ennek keretében kérték a felülvizsgálathoz Dunaújváros megyei jogú város önkormányzatának véleményét is.
A közgyűlési szavazattal megerősített kérés, hogy a vonatkozó térképábrán javítsák Dunaújváros térségét, amely átnyúlik a Dunán és a déli
Megyehatáron is. Az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció 3.1.4.4. fejezet Dunaújvárosról szóló részében az alábbiak szerepeljenek:
„Dunaújváros megújuló és élhető iparvárosként a monostrukturális ipari fellegvárból innovációs és szolgáltató térségközponttá kíván fejlődni, a hagyományos húzóágazatok mellett (ipar, fémkohászat, élelmiszeripar, gumiabroncs- és papírgyártás) a következő kitörési pontok kaphatnak szerepet: K+F+I, tudásintenzív és innovatív ágazatok, specializálódó vas- és acélgyártás, logisztika, sport, üzleti és konferenciaturizmus mellett a specializált turizmus. A térség kiterjed a megyehatáron és a Duna túlsó partjára.”
Az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció 4.7 fejezet Dunaújvárosról szóló
pontjában az alábbiak szerepeljenek: „Dunaújváros ipari jellegét megtartva és a tudásintenzív és innovatív ágazatokat erősítve, a nagyvállalatok szinergiáját kihasználó gazdasági és térségi központi szerep fejlesztése, a táji, környezeti szempontok figyelembevételével.
Dunaújváros tervezi, hogy az üzleti és konferenciaturizmus mellett a speciális, történelmi vonatkozási turizmus fejlesztését is támogatja, mivel várhatóan néhány éven belül a város egy része világörökségi terület lehet.

Településkép-védelem magasabb fokon

Az országgyűlés tavaly fogadta el a településkép védelméről szóló 2016. évi
LXXIV. törvényt melynek célja a települések jellegzetes és értékes
arculatának megóvása. A törvény előírja, hogy az önkormányzatoknak alkotniuk kell egy településképi rendeletet, amely a településkép védelmével kapcsolatos összes szabályozást tartalmazza. A településkép védelméről szóló rendelet szakmai megalapozása érdekében pedig egy települési arculati kézikönyvet kell elkészíteni.
A településképi arculati kézikönyv a település teljes közigazgatási területére készül, és ez alapján kell megalkotni a településképi rendeletet. A településképi rendelet elfogadásával egyidejűleg módosítani kell a helyi építési szabályzatot (HÉSZ) is, mivel csak 2017. december 31-ig lehet alkalmazni a HÉSZ-ben, vagy más településképi szabályozással kapcsolatos rendeletben található előírásokat.
Az arculati kézikönyv elkészítésekor is le kell folytatni a korábbiakban előírt egyeztetéseket.

Amit nem fogadott el a közgyűlés és miért

Az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak megküldte tájékoztatóként a 2015. évről szóló beszámolóját a DVCSH Kft. Ebben szerepelt a 2015. évi mérlegbeszámoló, a 2015. évi eredménykimutatás, kiegészítő mellékletek, a 2015. évi környezetvédelmi jelentés és a független könyvvizsgálói jelentés.
De teljességi nyilatkozat és felügyelőbizottsági jegyzőkönyv a 2015. évi éves beszámolóval kapcsolatosan nem áll rendelkezésére. Az adózott eredmény a magas árbevétel ellenére aránytalanul alacsony összegű, melyből osztalék nem fizethető ki, vagy csak nagyon kis összegű osztalékhoz juthatnak a tulajdonosok.
Javasolt a működés költséghatékonyabbá tételére vonatkozó intézkedési tervek bekérése.
Mindezek miatt a DVCSH Kft. tájékoztatóját nem fogadta el a közgyűlés! Hiányolta a nem mellékelt anyagok sorából, hogy a cég által az Energo-Hőterm Kft.-nek adott 483.millió 466 ezer Ft kölcsönt a DVCSH Kft. mennyi időre, milyen
feltételekkel adta, s a kölcsön folyósítását jóváhagyta-e a taggyűlés?
Hiányzott a költségvetési kapcsolatból eredő követelések és kötelezettségek részletes kimutatása, a NAV revízióval kapcsolatos befizetési kötelezettségek részletezése, az egyéb követelésekre elszámolt 130 millió 918 ezer Ft összegű értékvesztés részletes ismertetése, a lakossági fűtési alapdíj részét képező, a KERETprogram megvalósítását szolgáló árbevétel felhasználásának évenkénti, részletes kimutatása, a társasházakkal, lakásszövetkezetekkel kötött víz-csatorna rendszer átalánydíjas ügyeleti és karbantartási szerződés alapján a társasházak, lakásszövetkezetek által befizetett mérőnkénti havi 40 Ft-os vízmérő hitelesítési díj felhasználásának kimutatása, végül tájékoztatás arról, hogy 2015. évtől a DVCSH Kft. által kiadott közüzemi szolgáltatást tartalmazó számlák végösszegét - a fizetési kötelezettséget átutalással teljesítő fogyasztók esetében - miért a Global Faktor Zrt. Raiffeisen Banknál vezetett számlájára kell teljesíteni.

Parkolóhelyek gyarapítása hat helyen

Képviselői kérésre tavaly kezdődött el a Kossuth Lajos utca páros oldalán a 2. számtól a Bartók Béla útig új, merőleges beállású gépkocsi parkolók tervezése. Kiderült, hogy a nevezett helyen a járda kandelábereit át kell helyezni. Így a tervezéshez bruttó 393 ezer forint kell, amit megszavazott a közgyűlés.
Egy másik napirendi pont keretében további öt helyszínen bízta meg a DVG Zrt-t gépjármű parkolók tervezésével és engedélyeztetésével bruttó 5,2 millió forint ellenében. A helyszínek: Balogh Ádám. utca és Bocskai István utca által határolt belső udvar, Balogh Ádám utca és Táncsics Mihály utca által határolt belső udvar, Semmelweis István utca és Dózsa György út által határolt belső udvar, Széchenyi (volt Gorkij) köz és Liget köz.
Idén 12 kamerával bővül a város térfigyelő hálózata, amelynek közbeszerzési eljárásáról is döntött a közgyűlés. A legjobb ajánlatot az ERANDO Biztonságtechnikai és Kereskedelmi Kft. tette 20,8 millió forinttal, velük köt szerződést a város., amelynek közbeszerzési eljárásáról is döntött a közgyűlés. Továbbá jóváhagyta, hogy további három éven át a Swarco Traffic Hungaria Kft. végezze a közlekedési lámpák üzemeltetését.. Ugyanis négy szakcégtől kért ajánlatot önkormányzatunk a forgalomirányító lámpák további üzemeltetésére, mert az eddigi szerződés lejár. A legjobb ajánlatot a Swarco tette.

Valóban kiverte a biztosítékot a 33 napirendi pont …

Barta Endre Orvelllt és Habony Árpádot emlegetve agymosási eszközként emlegette a Modern Media Group Zrt. által kiadott Lokál Extra ingyenes hetilapot. Besztercei Zsolt azzal érvelt. Hogy a város önkormányzata 700 millió forintot költött a kialakított médiastruktúrára, amelyben televízió, rádió és ingyenes hetilap egyaránt szerepel. Nincs szükség arra, hogy az adófizetők pénzéből ötmillió forinttal támogassanak idén és jövőre egy, a kormány szócsövének tekinthető újságot. Szabó Zsolt demagóg kormánypropaganaként jellemezte a Lokál Extra lapszámait. Pintér Attila tökös kiállásnak nevezte, hogy a tankerületi előírás el nem fogadásához hasonlóan januárban levette a közgyűlés napirendjéről a Lokál Extrával kötendő hirdetési megállapodást, ami most visszaköszönt. Feltételezte, hogy „fentről” telefon jött az ügyben. Tóth Kálmán azt jegyezte meg, hogy sokkal hasznosabb lenne, ha az ötmillió forintból a képviselők mindegyike a körzetének gondjaival, eredményeivel foglalkozó időszakos újságot jelentethetne meg. Minderre Cserna Gábor azt jegyezte meg, hogy az ellenzéki oldalon vannak hamis állítások, szükség van ezek ellensúlyozására. Végül a többség megszavazta a Modern Media Group Zrt.-vel kötendő hirdetési keretszerződést az idei és jövő esztendőre 4,9 millió forint + áfa értékben.

Ellenőrzés nyomán megújul a város könyvtára

Tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából szakértői vizsgálatot végeztek a József Attila Könyvtárban. Azt vizsgálták, hogy a könyvtár megfelel-e a nyilvános könyvtári alapkövetelményeknek. Megállapították többek között, hogy az épület nem akadálymentes, a mozgássérültek számára nemcsak az emeletre valófeljutás, de az épületbe való bejutás is gondot jelent; a különböző fogyatékkal élők (látás vagy hallássérültek) számára a korszerű könyvtárakban használt eszközök a József Attila Könyvtárban nem állnak rendelkezésre; az intézmény honlapja nem akadálymentes, a könyvtár állományának számítógépes feldolgozása nem illeszkedik az országos rendszerekhez, az egyedi fejlesztésű rendszer a bevezetésekor korszerűnek számított, de amai követelményeknek nem felel meg,
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Széchenyi 2020 program keretében 2016. december végén a könyvtári intézményrendszer keretében megvalósuló, az egész életen át tartó tanulást támogató infrastrukturális fejlesztések megvalósítására megjelentetett egy pályázati felhívást, amelyre még lehet pályázni.
A közgyűlés utasította a könyvtár vezetőjét működési szabályzatának aktualizálására és a meghirdetett (önrész nélküli) pályázaton való részvételre az önkormányzattal együttműködve.

Mehet Berlinbe A Bánki Donát iskola kórusa

Berlini meghívást kapott a Bánki Donát középiskola 25 fős kórusa egy zenei rendezvényen való részvételre idén március 16 – 20 között. Az út költségének harmadával rendelkezik az iskola, ezért 900 ezer forint támogatást kért az önkormányzattól. A közgyűlés ötszázezer forint támogatás megszavazásának javaslatát készítette elő, de Tóth Kálmán indítványozta a teljes összeg megadását. Erre válaszként Cserna Gábor megjegyezte, hogy nagyra értékeli egy műszaki irányultságú középiskola humán jellegű törekvéseit és más módon is segíteni kívánja a kórus berlini fellépését. Ezt követően szavazta meg a testület a félmilliós támogatást. Tízmillió forinttal támogatja a közgyűlés az Intercisa Múzeum búvárrégészet folytatására irányuló kérését, hárommillió forinttal pedig az idei Fejér Megyei Diáknapok rendezvényét.

A DVG Zrt. javít, helyreállít

Még tavaly nyert a város egy pályázaton 13,4 millió forintot az Útkeresés Segítő Szolgálat, Családok Átmeneti Otthona (Dunaújváros, Frangepán út 54.) javára. Mivel a pályázat önrésze ugyanennyi, a kivitelezéshez most biztosította az önrészt a közgyűlés és a felújítással a DVG Zrt.-t bízza meg.
A cég további közgyűlés által jóváhagyott feladata még a Dunaferr szakközépiskola beázó tetőszigetelésének sürgős javítása 7,3 millió forint ellenében, a Dunaújvárosi Tornacsarnokban levő meghibásodott egyedi fűtőventillátorának javítása, a Magyar úti Pentelei Molnár János általános és szakképző iskola és Waldorf iskola fűtését biztosító kazán javítási munkáit (szivattyú és tágulási tartályok cseréje) bruttó 574.205,-Ft-ért és a piaci nyilvános illemhely portálszerkezetének félmillió forintos felújítása

A zárt ülés döntése

Egyetlen témát tárgyalt zárt ülésen a közgyűlés, amelyről Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivő a következő tájékoztatást adta: Egy napirendet tárgyalt a testület ZÁRT ülésen:

Javaslat helyi földbizottsági jogkörben hozott állásfoglalás felülvizsgálatára

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a benyújtott kifogást elutasította.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.