Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Július 20. 19:33, szerda | Helyi

Kórházunk kiérdemelte a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórháza címet!

Kórházunk kiérdemelte a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórháza címet!

Eredményesen pályázott a Szent Pantaleon Kórház a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórháza címre. A négy évre szóló együttműködés során orvostanhallgatók tanulnak majd az intézmény falai között.

A döntést követően a Szent Pantaleon Kórház nagyobb számban tud fogadni orvostanhallgatókat, ami arra is lehetőséget nyújt. hogy több fiatal orvos megkedvelheti városunkat, ha megtapasztalja, hogy a helyi kórházban is bőven találkozhat szakmai kihívásokkal, és lehetősége van szakmai fejlődésre.
A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyakorló Kórháza a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház ez év szeptemberétől négy éven át. A címet tanúsító oklevelet ünnepélyes keretek között prof. Dr. Szél Ágostontól, az egyetem rektorától és prof. dr. Hunyady Lászlótól, az egyetem dékánjától vette át dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója és Dr. Jobbágy Lajos orvos-igazgató a Semmelweis Egyetemen július 20-án.

A tavasszal benyújtott pályázat elbírálásához Hunyady László professzor a tanúsítási szabályzatnak megfelelően előkészítő bizottságot hozott létre. A bizottság helyszíni szemlét tartott 2016. június 1-jén. A szemlén dr. Mészáros Lajos bemutatta a kórházat, majd az osztályvezetők saját osztályaikon kalauzolták végig a bizottság tagjait. A bíráló bizottság elnöke prof. dr. Szabó Attila egyetemi tanár, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója volt. A bizottság többi tagja: prof. dr. Tóth Zoltán, az MTA doktora, szülész nőgyógyász, aki a Debreceni Egyetemi Szülészet és Nőgyógyászati Klinikájáról érkezett, prof. dr. Kincses Zsigmond Tamás Ph.D. neurológus, egyetemi docens a Szegedi Tudományegyetemről és prof. dr. Fekete Sándor Ph.D. klinikaigazgató, egyetemi tanár, az orvostudományok kandidátusa a Pécsi Tudományegyetemről. A kórház által összeállított szakmai anyagra és a helyszínen szerzett benyomásaikra alapozva a bírálatot végző professzori bizottság támogató javaslatot tett a kar dékánjának, majd Hunyady László dékán hivatalos értesítést küldött arról, hogy a Semmelweis Egyetem Kari Tanácsa odaítélte a Gyakorló Kórház címet a Szent Pantaleon Kórháznak. Az elismerő címet 2016 szeptemberétől négy éven át viselheti a dunaújvárosi intézményt. Ezzel kórházunk egy olyan „elit klubba” került be egyetlen városi kórházként, melynek tagjai között neves fővárosi és megyei intézmények állnak: a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, az Országos Idegtudományi Intézet, a Fővárosi Heim Pál Gyermekkórház, a Szent Imre Kórház, a Szent János Kórház, és nagy megyei kórházak, mint a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a Somogy Megyei Kaposi Mór Kórház, a Fejér Megyei Szent György Kórház és a Komárom-Esztergom Megyei Szent Borbála Kórház.

A döntést követően a Szent Pantaleon Kórház nagyobb számban tud fogadni orvostanhallgatókat, s ezzel az intézmény orvos-utánpótlása is kedvezőbb lehet. Az intézményben a rezidensek képzése folyamatosan zajlik, valamennyi osztály rendelkezik a képzéshez szükséges akkreditációval. Ennek köszönhetően a fiatal orvosok a képzési idő nagy részét helyben tudnák eltölteni, ami tovább növeli az intézmény vonzerejét a medikusok és a fiatal orvosok körében. Dr. Mészáros Lajos reményei szerint a négyéves programban az itt gyakorlatot töltők megkedvelik a várost és annak kórházát, ugyanis megtapasztalhatják, hogy itt is bőven találkozhatnak szakmai kihívásokkal és lehetőségük van szakmai fejlődésre.

A kórház menedzsmentje igyekszik családias, támogató légkört kialakítani az intézményben. Lehetőségeik szerint támogatják a rászoruló, kvalifikált dolgozóik lakhatását, amiben Dunaújváros Önkormányzata is támogatja az intézményt szolgálati lakásokkal, a Dunaújvárosi Egyetem pedig kollégiumi garzonok kedvező bérlési lehetőségével. Orvos klubot működtetnek, ahol kötetlenül megbeszélhetik egymással szakmai eseteiket és egyéb gondjaikat is fiatal orvosaik és rezidenseik.

Amellett tehát, hogy ez a szakmai elismerés örömmel tölti el mindazokat a kórházi szakembereket és külső segítőiket, akiknek szívügyük a kórház, az orvos-utánpótlás elősegítésével nagyban hozzájárul a város vonzerejéhez, élhetőségéhez is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.