Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 21. 20:11, csütörtök | Helyi

Közgyűlés Nagy Zoltánné levezető elnökkel

Közgyűlés Nagy Zoltánné levezető elnökkel

Munkaszünet lesz nálunk július 1., a köztisztviseők napja, a kilátóra még várni kell, kölcsön a drágább CO2 kvóta miatt.39 újabb parkoló

A Hankookról több nézőpont és jó hírek csokra

Négy új téma felvételével 69 napirendve vett témáról döntött a közgyűlés. Az első, hagyomány szerit ellenzéki képviselők kérdéseivel, észrevételeivel kezdődött, majd Bartos Endre többszöri véleménynyilvánítása nyomán „kihegyeződött” a Hankkoknál tapasztalt elégedetlenség és sztrájkhangulat oka, megoldási lehetősége körül. Volt, aki számon kérte, hogy városunk miért nem segít elsimítani az ellentéteket, de az is felmerült, hogy ha már Rácalmáshoz tartozik a gyár, a szomszéd kisvárosra hárulhatna az igényelt teendő. A vitának Cserna Gábor polgármester vetett véget azt is említve, hogy a gyárhoz szükséges közműveket itteni cégek építették ki, hogy az iparűzési adó felét-felét kapja Rácalmás és Dunaújváros a jelenleg érvényes szabályozás szerint. A dél-koreai cég profitszerzési szándékkal létesítette az itteni gyárát, működésébe az önkormányzatnak nincs beleszólása. Azzal egyetértett a polgármester, hogy a koreai cégnek jobban kellene igazodnia a magyar munkáltatói kultúrához.
Cserna Gábor vázolta az elmúlt időszak fontosabb eseményeit, így többek között, hogy a cégtulajdonos 14 milliárd forint ráfordítással a dunaújvárosi gyárát korszerűsíti 1 milliárd forint hazai ráfordítással, a csónakház 97 millió forintból megújul, átszervezés történt a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumot, ahol Piros Mariann lett a kancellár. Kevés hagyományos mozi maradt fenn, ezek egyike a dunaújvárosi, amely belső tartalmát tekintve is megújul. A vetítések ezért átmeneti ideig az egyetem nagytermében lesznek.
Ezúton is gratulált Gombos Istvánnal, hogy tárlata a Pannon Gimnázium után Pakson is bemutatkozik. Jó hír az is, hogy a lepusztult „zöld rendelő” felújítva, kívül is megszépülve közigazgatási funkcióval nyílik meg. Szintén új külsőt kap és többletfunkciókat is kap a sportcsarnok, de fejlesztése két ütemre tagozódik. Mindezek finanszírozása is biztosított, hiszen a Magyar Közlöny március 5-i száma ezeket is tartalmazza.
Cserna Gábor bejelentette, hogy Gombos István és Szepesi Attila igazoltan vannak távol, ezért Nagy Zoltánnénak adja át elfoglaltsága miatt a közgyűlés levezetését.

Nálunk újra szünnap lesz a köztisztviselők napja!

Július 1-je volt országosan a Közszolgálati Tisztviselők Napja, ami egyúttal az érintettek munkaszüneti napja is volt, ám ez két éve megszűnt. Az új szabályozás viszont lehetőséget adott arra, hogy az önkormányzatok az érintetteknek helyi rendeletben biztosítsák a szabadnapot, amit a közgyűlés megszavazott.
Módosult a helyi szociális rendelet intézményekre vonatkozó szabályozása a Családok Átmeneti Otthona esetében, ahol a térítés mértéke idén áprilistól változik összegét a szociális helyzet figyelembe vétele határozza meg.
Módosította a testület az SZMSZ-t (a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata), amelynek lényeges változása, hogy az évenként esedékes közmeghallgatás ideje átkerül a tárgyév februárjának valamely napjára.
Módosította a közgyűlés a településkép védelméről szóló helyi rendelet. Sok szabály és előírás módosult. Az alkalmat megragadva ezúton is jelezzük, hogy városunk főépítésze április 2-án 15 órától lakossági fórumot tart a városháza dísztermében a településszerkezet tervről. A helyi építési szabályzatról, sőt kitér a 6-os úton túli kertes területek kérdéskörére is.

Döntések városunk jobbításáért

A volt Vidám Park megújítását a Modern Városok Program keretében végzi, Az erről szóló – most jóváhagyott szerződés bruttó 396 millió forintról szól, a befejezési határidő az idei év vége.
A Fabó Éva Sportuszoda felújítása közben pótmunkák elvégzése vált szükségessé, amelyek nem szerepeltek a Modern Városok Program támogatási keretében, a különbözet biztosítását, ami bruttó 93,7 millió forint, a testület vita nélkül megszavazta.
A Római Birodalom egykori határa a Limes, melynek fontosabb részei a Világörökség körébe tartoznak, így a dunaújvárosi helyszín is. A mi „Világörökségi helyszínünk fejlesztésének projektje tartalmazza az Intercisa Castrum műemléki és tájrekonstrukcióját, látogatóközpont és római kőtár együttesét. Mindezek korábbi engedélyezési tervének felülvizsgálatára és kiviteli tervének elkészítésére három szakmai cégtől kért ajánlatot városunk. A közgyűlés a pécsi C.S,Ő. Építésziroda Kft. ajánlatát (ajánlati ára bruttó 18,9 millió Ft.) fogadta el.

Kiegészítő munkák a kilátónál

Dunaújváros nagy értéke a felső Duna-partról feltáruló panoráma, ami akkor igazán vendégcsalogató, ha térképen jelölhető kilátó is felhívja rá a figyelmet. Ezért döntött a város kilátó megépítése mellett, amire több mint 80 millió forintot áldozott Most viszont a még lezárt kilátó környékének rendezésére kellett költeni további bruttó 18,9 millió forintot. Barta Endre megkérdezte, miért szerepelnek tereprendezést meghaladó, talajbontó- szilárdító műveletek is. A kérdésre Markóth Béla a Városüzemeltetési é Beruházási Osztály vezetője válaszolt: minden kilátónak van kilengése, így ennek is. Hogy ez kisebb legyen, azért végezzük el a tereprendezés mellett a felsorolt munkákat is. Addig munkaterület a kilátó környéke, emiatt kell késleltetni a hivatalosan már engedélyezett kilátó megnyitását.

Újabb adok, urak, járdák javítása, vízelvezetés

Az előző két évben városszerte 140 három személyes karfás padot telepített az önkormányzat. Ezek fogadtatása kedvező volt. Ezért a város folytatja a padtelepítést- A közgyűlés megszavazta, hogy közel 10 millió forintért a DVG Zrt-vel beszereztet 213 ugyancsak három személyes és 15 másféle közterületi padot.
186 millió forint értékű, a DVG Zrt.-vel elvégeztetendő közterületi munkákról is döntöttek a képviselők. A 23 tétel: Ady u. páros oldalán járdaelújítás térkő burkolattal, Barackos u.felújítása zúzottkő burkolattal, Bercsényi u. buszmegállónál a megsüllyedt járda helyreállítása, Berzsenyi u. felújítása zúzottkővel, Bocskai u. 22–34. előtti lépcső felújítása térkő burkolattal, Csónakházhoz vezető lépcső felújítása, Eötvös u. és Deák F. u. közötti összekötő járdák felújítása aszfalt burkolattal, Hajnal u. 3. melletti járda felújítása térkő burkolattal, Lemezalakító előtti vegyes burkolatú parkoló felújítása zúzottkő burkolattal, Magyar út – „Százlábú híd” melletti buszmegálló és híd alatti terület vízelvezetés megoldása, Magyar út 37. előtti vízelvezetés megoldása és a járdák akadálymentesítése, Öreghegyi út 7–13. közötti út felújítása térkő burkolattal, Pentelei M. J. u. 2-4 szám előtti út felújítása térkő burkolattal, Római krt. – Váci M. u. sarkán lévő vízelvezetés javítása, Szabadság u.44–46. közötti járda felújítása a pince beázása miatt, Szórád M. út 44. számmal szembeni buszöböl felújítása térkő burkolattal, Temető utcai aknafedlapok javítása, Újmajori dűlő felújítása zúzottkő burkolattal, Városréti utca
felújítása zúzottkő burkolattal, Vasmű út 10–12. szám mögötti megsüllyedt út helyreállítása, Zrínyi u. 25. szám melletti szervizút vízelvezetésének megoldása

A város életminőség-javítására további 125 millió

A volt ’zöld rendelő vérható nagyobb ügyfélforgalmának kiszolgálása érdekében 39 új parkolóhely kialakítása történik meg. Ebből 5 új parkoló lesz a Táncsics Mihály utcában, 34 pedig a Szórád Márton úton. Az építési engedély rendben van, a kivitelezéshez, amit a DVG Zrt. végez, 77,2 millió forintot szavazott meg a közgyűlés.
A Béke városrészi Lajos Király körút környékén is kevés a parkoló. A helyzet javítása érdekében a közgyűlés megszavazott bruttó 1,2 millió forintot a parkoló-bővítés engedélyezési és kiviteli tervének elkészítéséréhez.
Bruttó 18,5 forintért megrendelheti városunk a közgyűlés egyetértésével a szelektív hulladékgyűjtők biztonságát javítandó fix térfigyelő kamerák telepítését és a rendszerbe illesztését a fővárosi ERANDO Biztonságtechnikai Tanácsadó és kereskedelmi Kft-től.
Lomtalanítási többletköltség okán bruttó 18 millió forintot szavazott meg a testület a DUNANETT nkft-nek.
Víztakarékos eszközökkel látja el sportlétesítményeit városunk. Számítás szerint a ráfordítás átlagosan 9 . 12 hónap alatt térül meg. A feladathoz 3 szakcégtől kért ajánlatot az önkormányzat. A legjobb ajánlatot a beszerzésre és telepítésre a budaörsi Vízinnovációs Kft-tette, így az említett cég végezheti el a munkát 1,8 millió forintért.

Önkormányzati támogatások

Az immár hagyományos DUDIK feeztivált az alsó Duna-parton szervezi meg az egyetem hallgatói önkormányzata idén június 12 – 15 között. A rendezvényhez a szervezők 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kértek és kaptak a közgyűlés döntése alapján azzal, hogy a rendezvény lebonyolítását az előző évhez hasonlóan a DVG Zrt-re bízzák.
A Rockmaraton Fesztivál Szekszárd és Pécs után immár ötödik éve a dunaújvárosi Szalki-szigetet választja országos rendezvényének színhelyéül. Idén július 8 – 14 között rendezik meg a fesztivált, amelynek támogatására 7 millió forint vissza nem térítendő támogatást jegyzett elő a városi költségvetés, amit meg is szavazott a közgyűlés.
A Városvédők Újtelepért Egyesület kérésére a közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy az egykori újtelepi iskolaépület (Jókai utca 19) 109 m²-es gondnoki lakását kulturális, ifjúsági, sport, társadalmi, közösségi célokra díjmentesen használhassa, ott közösségi tevékenységet végezhessen. Sőt a fenntartás havi 30 ezer forint összegű rezsiköltségét az önkormányzat átvállalja.
Hatályos törvényi előírás szól arról, hogy az alapítványok támogatásáról csak a közgyűlés dönthet. Döntött is a sport-alapítványokról.. Eszerint a Dunaújváros Tornasport Alapítvány 3,5 millió forint, a Kőrösi Diákalapítvány, valamint a Petőfis Tanítványainkért Alapítvány 300 - 300 ezer forint, a Dunaújváros Utánpótlás Sportjáért Alapítvány 3 millió forint támogatásban részesül.

Ötven millió kölcsön és zálogjog a gázmotorokra

Az Energo-Vitem Kft-nek 50%-arányban tulajdonosa az önkormányzat- A nevezett cég üzemelteti s Verebély úti (a távfűtést szolgáltató) gázmotoros erőművet. Az előző évekhez képest a légkör szennyezése miatti CO2 kvóta térítési díja több mint négyszeresére (85 – 93 millió forintra) emelkedett, ami már veszélyezteti a gazdaságos működést. Ezért a kérés, hogy a tulajdonosi aránynak megfelelően az önkormányzat vegyen részt a kvóta-díj megtérítésében.
Eközben a polgármesteri hivatal megállapította, hogy a cégnek 31 millió 120 ezer forint adótartozása van. Mérlegelve a helyzetet úgy döntött a közgyűlés, hogy tagi kölcsönszerződéssel 50 millió forint kölcsönt nyújt, amelynek visszafizetési határideje 2019. szeptember 30. Biztosítékként pedig zálogjogot jegyeztet a 6 gázmotorra.

Partvédelemre 50 millió és 27,8 millió gépekre.

Néhány éve a DVG Zrt. végzi a város partvédelmi rendszerének üzemeltetését- Az erre vonatkozó keretszerződés a zöldterület gondozásán túl kiterjed az egyéb létesítmények üzemeltetésére is. Megtörtént a felszíni vízelvezető rendszer állapotfelmérése is (ez 86 oldal terjedelmű), amelyből kiderült, hogy a biztonságos üzemeltetéshez jelentős helyreállítási és kivitelezési munkákat kell elvégezni a partfal stabil állapotának megőrzéséhez. Az üzemeltetési keret a felsorolt feladatokat nem fedezi. A közgyűlés elrendelte a partvédelmi rendszer felszíni vízelvezető létesítményeinek helyreállítását, amihez a vízkárelhárítás költségvetési rovatából 50 millió forintot biztosít.
Szükségessé vált erdőfenntartási, valamint út és járdatakarítási gépek beszerzése mind a partvédelem, mid egyéb közterületi munkák elvégzéséhez. Három-három cégtől kértek ajánlatot. traktorra és pótkocsrai, illetőleg onjáró seprőgépre, vontatott seprőgépre, lombszívóra és frontkaszára,A kegjobb ajánlatot mindkét beszerzésre a fóti Agrolánc Kft tette, ráadásul mindkét gép ára bruttó 18,9 millió forint. Az ajánlat szerinti áron a gépbeszerzésekhez biztosította a szükséges forrást a közgyűlés.

Egy évig az egyetemen lesz a mozi.

A Dózsa filmszínház belső felújításának idejére szüneteltetni kell a moziban a filmvetítéseket. A megoldás még az önkormányzat és a főiskola közötti 2006-ban kötött megállapodás, amely szerint a város esetenként igénybe vehet főiskolai (ma már egyetemi) helyiségeket. Most egy ilyen megállapodás került a közgyűlés elé. A megállapodás szerint idén április elsejétől egy év időtartamra az önkormányzat (mint a filmszínház tulajdonosa) filmvetítések céljára igénybe veszi az egyetem 198 fős S01 jelzésű előadótermét hétköznapokon 15 éa 23 óra között, szombat-vasárnap pedig egész nap. A terem előtti folyosón büfének és az üzemeltetéshez egy irodahelyiséget is biztosít az egyetem.

Szerződések, beszámolók, egyebej

A legnagyobb „hatású” szerződésfelmondás a városháza toronyépületét érinti. A járási hivatal elkészült, az ÁNTSZ, a járási állatorvos és más járási szervezet átköltözött új, végleges helyére és szinte kiürült a városháza ötödik ás kilencedik emelete, valamint a Bánki Donát középiskola korábbi épületének B szárnya. Az önkormányzat az érintett helyiségekre vonatkozó bérleti szerződéseket március végi határnappal felmondta.
Foglalkozott a testület számos lejáró szerződés meghosszabbításával, néhány intézmény beszámolójával, fogorvosi körzetek ügyeivel és más. keveseket érintő témákkal is, amelyek részletezését mellőztük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.