Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Október 18. 20:26, csütörtök | Helyi

Közgyűlés szokatlanul sok vitával

Közgyűlés szokatlanul sok vitával

Téma volt Dunaújváros levegője, a szelektív gyűjtők körüli illegális szemétrengeteg, pályázati lehetőségek sokasága, a régi hajléktalan szálló a DVG Zrt. része lett, Szennyvíztisztítónk csődje és új üzemeltetője.

Észrevételt tett a gazdasági alpolgármester is

Szabó Zsolt kezdte ezúttal az ellenzéki képviselők felszólalását és azt kérdezte, hogy városunkban mennyi kilakoltatás történt és az érintetteknek megadja-e a város a lehető legtöbb segítséget? Barta Endre kifogása szócsatává dagadt, mert a helyi szavazók többsége Pintér Tamást juttatta a Parlamentbe, ennek ellenére a helyi médiák nem biztosítanak megjelenést a Jobbiknak. A reagálás: nem helyénvaló a megválasztott személyt és az adott pártot azonosan megítélni. Szót kért Szepesi Attila gazdasági alpolgármester egy észrevételre reagálva, de új témát pendített meg. Nevezetesen azt, hogy több televízió is a 8 legrosszabb levegőjű város közé sorolta Dunaújvárost. Ha hamis az állítás, be kell perelni a kérdéses televíziókat, ha valós, akkor viszont a környezetvédelemnek választ kell adnia, ismertetnie kell a mérési eredményeket, ha azok bajt jeleznek, meg kell tenni a szükséges és indokolt lépéseket. Pintér Attila és mások is a szelektív hulladékgyűjtő szigetek melletti illegális hulladéklerakást kifogásolták, amire ráerősített Gombos István alpolgármester 3 saját fotóval. A téma vitát generált, amely hasonlóképpen folytatódott a 19. napirendi pont tárgyalásakor, ugyanis közbeszerzési eljáráshoz kértek fel közterületi hulladékgyűjtésre kértek fel ajánlattevő cégeket. Az elmúlt hónap fontosabb eseményeit Cserna Gábor polgármester foglalta össze, külön is kiemelve, hogy nemzetközi katasztrófavédelmi versenynek adott helyet a közelmúltban Dunaújváros, továbbá kiemelte, hogy hagyományteremtő céllal rendeztek gálaműsort október 1-jén az Idősek napja alkalmából.

Ezúttal két helyi rendeletet módosítottak

A tavaly megalkotott sporttevékenységgel kapcsolatos helyi rendelet jutalmazási szabályait pontosították, kiegészítették, sőt az elért kimagasló európai kupaszereplések indokolják (LEN, EHF), hogy normatív alapon szabályozott legyen az európai kupákban elért eredmények dotálása is, ezért új elem a valamely felnőtt európai kupát elnyerő, illetve a döntőbe jutást kiharcoló dunaújvárosi játékosok (versenyzők) külön jutalmazása, mely természetesen független a bajnoksági versenyrendszerben elért helyezések jutalmazásától.
A településképi rendelet elfogadása után történt rendezési tervmódosítás átvezetése során kisebb elírások és hibás rajzi elemek kerültek fel. A módosítás ezen elírások kiigazításáról, továbbá a megnevezett tervlapok cseréjéről szól.

Kilenc városfejlesztő pályázatban lettünk érdekeltek.

Összesen 2 milliárd 450 millió forint keretösszeggel hirdettek meg „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívással TOP-6.1.4-16jelzésű pályázati lehetőséget. Dunaújváros ennek keretén belül három alprojektre nyújt be támogatási igényt közgyűlési jóváhagyással. Az első alprojekt látogatóközpont kialakítását irányozza elő a Mondbach kúriában, valamint a Baracsi úti arborétum fejlesztését. A második alprojekt-pályázat a mai helyén maradó Intercisa múzeum felújítására és modernizálására kér támogatást. A harmadik alprojekt-pályázat pedig az Aquantis élményfürdő és Fabó Éva Sportuszoda között elhelyezkedő, látványtervvel már rendelkező Aquantis Turisztikai Információs Központ megvalósításához kér segítséget.
Az ugyancsak TOP-6.4.1-16 pályázat „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” című fejezet keretében a Kandó Kálmán tér közlekedésbiztonsági fejlesztése nyújthat be pályázatot városunk 860 millió forint támogatási összeg erejéig idén október végéig. A szintén a TOP -6.4.1-16 pályázat „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” keretében a dunaújvárosi kerékpárút hálózat fejlesztése a közgyűlés által jóváhagyott pályázat, amely annyiban tér el az előzőektől, hogy azt már befogadták 620 millió forint összegben és a városi kerékpárút fejlesztésére kell fordítani az elnyert összeget.
A TOP-6.1.5-16 Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című pályázati lehetőségből három alprojektet szavazott meg a testület. Ezek a ruhagyári és a rév út rendbehozatala, a Budai Nagy Antal út felújítása, valamint a 62819 jelű út 6-os út és M6-os út közötti szakaszának felújítását irányozza elő 185,7 millió forint összeggel.. A támogatási kérelmek benyújtására konzorciumi formában van lehetőség: Az önkormányzat mellé szükséges bevonni a projektmenedzseri feladatok ellátására a Vasmű u.41. Irodaház Kft-t, illetve a tulajdonosi jogokkal is rendelkező Magyar Közút Zrt-t.
A TOP-6.3.3-16 számú, „Városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” projekthez szükséges előkészítő tanulmány elkészítése. Amelyhez 3 és ¼ millió forint + áfa összeget biztosított a közgyűlés. A meghirdetett programrész keretösszege 482 millió forint. Dunaújváros pályázati célja: „Táborállás csapadékvíz elvezetése”

Értékeinkről az Építészeti Múzeum, a miénk „kinyitott”

Dunaújváros első évtizedének építészeti értékeit dolgozta fel jó évtizede Fehérvári Zoltán és Prakfalvi Endre városunk megbízásából. A mű értéke olyan, hogy a téma önálló, bővített és javított megjelentetését tervezi a Magyar Építészeti Múzeum. A közgyűlés hozzájárulását adta az értékes szakmai munka újbóli és önálló megjelentetéséhez.
Az Intercisa Múzeum élére kinevezett igazgató öt éves megbízása lejár. Az állásra egyedül Farkas Lajos pályázott, érvényesen. A közgyűlés döntése előtt Cserna Gábor polgármester azzal méltatta Farkas Lajos eddigi munkáját, hogy ő „kinyitotta” városunk múzeumát a világ előtt. A 2023. végéig szóló megbízást jóváhagyta a közgyűlés, amelynek minisztériumi jóváhagyása folyamatban van.

Adjon városunk még 45 milliót, vagy inkább ne?

Eredetileg zárt ülésen tárgyalta volna a közgyűlés a DKKA Nonprofit Kft. újabb, ezúttal 45 millió forint összegű tagi kölcsönkérelmét, ám Cserna Gábor a téma nyílt ülésen való tárgyalását indítványozta. Elsőként Barta Endre kért szót és az újabb támogatás elutasítását javasolta. Szepesi Attila gazdasági alpolgármester viszont azzal érvelt, hogy kézilabdás lányaink sorsdöntő mérkőzés előtt állnak, ezért most utoljára adjuk oda a kért 45 milliót 1019. november végi visszafizetési határidővel. A közgyűlés elfogadta Szepesi Attila érvelését és megszavazta a kölcsönnyújtást.
Megszavazta a közgyűlés a Dunaújvárosi Utánpótlás Futball Klub támogatását, amelynek lényege egyrészt a Panoráma úti önkormányzati tulajdonú ingatlan esedékes fejlesztéséhez való hozzájárulás, másrészt jövőre 5 millió forint támogatás biztosítása a műfüves pályaborítás cseréjével és TAO elszámolással.

A DVG Zrt. ügyesen él a lehetőségekkel.

Évtizedek óta működött a Béke tér és a Kallos Dezső utca között a Kenyérgyár utca 6. számú ingatlanon a hajléktalan szálló. Előzetes egyeztetések után megtörtént az üres ingatlan értékbecslése. Eszerint az ingatlan területe 1665 m², a rajta levő, elhasznált állagú egyszintes épület alapterülete 428 m². Az egész ingatlan becsült értéke 12 millió 969 ezer forint. Amit a közgyűlés jóváhagyása alapján saját cégébe, a Kenyérgyár u. 1. szám alatti cégébe, a DVG Zrt.-be apportál az önkormányzat. A most hozott döntéssel és a nyári közgyűlésen jóváhagyott Hőtechnika Kft. Kallos Dezső utca 3. alatti telephelyének megvásárlásával lényegesen bővítheti kapacitását, továbbá javíthatja nem helyben lakó munkavállalóinak elhelyezését a DVG Zrt.

Közgyűlési „történelemidézés” a szennyvíztisztító-csőd okán

A Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. ellen 252,5 millió forint adótartozás miatt felszámolási eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Eközben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ellenőrzése megállapította, hogy a DSZSZ Kft. vízjogi engedélye lejárt és nem rendelkezik a MEKH általi működési engedéllyel. Ezért a MEKH a szolgáltatás biztosítása érdekében egyrészt eltiltotta a DSZSZ Kft.-t az engedély nélkül végzett szolgáltatástól, másrészt indítványozta, hogy közérdekű üzemeltető kijelöléséig arról döntsön a közgyűlés, hogy a DVCSH Kft. lássa el a DSZSZ Kft. üzemeltetését. Szabó Zsolt nyomban bejelentette, hogy nem támogatja a javaslatot. Szepesi Attila gazdasági alpolgármester arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy főhatóság tette a javaslatot, továbbá, hogy a mű az önkormányzat hatáskörében marad és hogy az előkészített szerződés megfelel a város érdekeinek. Pintár Attila felelevenítette a múltat, amikor is a közgyűlésben részt vevő civil szervezetek bírósági úton elérték, hogy nem számlázhat a szennyvíztisztító. Utólag bebizonyosodott, hogy az rossz döntés volt. A kialakult kényszerhelyzet adaléka még, hogy a szennyvíztisztító az önkormányzatnak is tartozik 367 millió forint vagyonbérleti díjjal. Végül a közgyűlés megszavazta a MEKH javaslatát.

Szerződésmódosítások sora, kéréssel megtoldva

A Fabó Éva Sportuszoda bezárása és felújítása miatt felmondta a város a DVG Zrt.-vel kötött üzemeltetési szerződést. Helyette megbízta a DVG Zrt.-t az uszoda területén felhalmozódott anyagok, ingóságok selejtezése, illetve kezelése, raktározása, továbbá a helyükön maradó gépek, eszközök védelmére és megóvására.
Kiemelendő módosítás az Arany János tehetséggondozó programban részt vevő hátrányos helyzetű tanulókkal kötött szerződésmódosítás, ugyanis a havi 6 ezer forint összegű támogatás 10 ezer forintra módosul.
A KNYKK Zrt.-vel végeztetett helyi közszolgáltatási szerződés határideje 2019. év végére módosul,
Meghosszabbította a közgyűlés a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házával a fenntartói szerződést a közgyűlés. E napirendi ponthoz fűzött kérést Tóth Kálmán azzal, hogy a Pentele városrész fontos, gyakran használt középülete a Bartókhoz tartozó Pentele Klubház, amelynek a felújítása elengedhetetlen. Legsürgősebb a villamos hálózat rendbetétele, amit ablakcserék, végül a korszerűbb fűtés követhet. A jövő évi költségvetésbe legalább az első lépést szükséges betervezni, mert a színház nem tudja kigazdálkodni a szükséges felújítást.

Szolgalmi jogot kértek az „angol” udvarra

A Corner Trade Kft- kérelmezte, hogy térítésmentes szolgalmi jogot biztosítson számára a Vasmű út 41. Irodaház Kft. illetőleg az önkormányzat.
Kevesen tudják, hogy az Irodaház és Csillagház épületkomplexumnak dupla belső udvara van. A nagyobb és ismertebb a Devecseri utcai kapubejáraton közelíthető meg. E belső udvarról közelíthető meg a másik, úgynevezett „angol udvar”, amely pinceszintig süllyesztett és hajdan az Arany Csillag Szálloda gazdasági kiszolgáló területe volt. A Corner Kft. a területet hasznosítani kívánja, azaz befedné. A nagyobb belső udvarral azonos szinten parkolókat alakítana ki, alatta a pince szinten pedig gazdasági kiszolgáló helyiségeket alakítanának ki.
A közgyűlés egyetértett a kéréssel, sőt határozatában arra utasítja a Vasmű út 41. Irodaház Kft. ügyvezetőjét, hogy a társasház közgyűlését hívja össze a Corner Trade Kft. útszolgalom alapítására vonatkozó kérelmének napirendre tűzésével és a társasházi közgyűlésen szavazatával támogassa a kérelmet.

Egy közterület elnevezés és képviselői kérések

A közgyűlés nyílt ülésének egyik utolsó napirendi pontja egy, a 6-os úton túli, a gyepmesteri telep közelében levő út elnevezése volt, magánszemély kérelmére. A jóváhagyott elnevezés Perem utca lett.

Lőrinczi Konrád kifogásolta a felső Duna-pasti sétány padjainak kifogásolható állapotát. A helyzeten rontott a közelmúltban vízvezeték építés, amit nem követett helyreállítás. A padok javítását korábban a partvédelem végezte, a DVG Zrt, viszont nem végzi ugyanezt a munkát. A Római városrészi parkoló bővítéshez bejárást javasol, amelyre meghívást kér. Tóth Kálmán ugyancsak bejárást kér, de a Béke városrészbe és ivókutat. Hingyi László a bozótok visszavágásának meg nem történtét kifogásolta, Gombos István a Dunasor 15 előtti és körzetében másutt láthatatlanná vált zebrákat, az Osztrava térről máig hiányzó parkolókat, a Gagarin téri parkolás lehetőségét.
Markóth Béla beruházási és városüzemeltetési osztályvezető kivételesen szót kért és az időjárás miatti soron kívüli fűnyírással indokolta, hogy sok más munkával késniük kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.