Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 08. 22:44, csütörtök | Helyi

Közgyűlés: Viselje Borovszky Ambrus nevét a Vasmű tér!

Közgyűlés:  Viselje Borovszky Ambrus nevét a Vasmű tér!

A 2012. március 8-i közgyűlés jellemzője a gyorsaság, a konstruktivitás és az éles viták mellőzése volt. Jó hír: megoldódhat Kulcs és Rácalmás pályázatához kapcsolódva az Északi városrész szennyvízhálózatának kiépítése.

Emlékezéssel kezdtek

Az emlékezés perceivel kezdődött a 2012. március 8-i közgyűlés. Cserna Gábor polgármester kérésére egy percnyi csenddel adóztak a teremben tartózkodók a néhány nappal korábban elhunyt Kiss András emlékének. Később - egy-egy hozzászólás kitérőjeként - több képviselő is méltatta Kiss András örökségét, felidézte a tőle elsajátított mesterségbeli tudást.
Borovszky Ambrusról, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójáról szólt ezután Cserna Gábor annak apropóján, hogy idén augusztus 1-jén lenne száz éves. Indítványozta, hogy a vasmű igazgatóság előtti teret a jövőben Borovszky Ambrusról nevezzék el és kezdeményezte, hogy a névadáshoz szükséges lépéseket tegye meg a hivatal. Néhány gondolat erejéig foglalkozott a polgármester a vasmű és a város egymásrautaltságára, remélve, hogy a gyáróriás mai irányítói is hasonlóképpen lehetőséget látnak cég és az önkormányzat jobb együttműködésében.
Elnapolta a közgyűlés, további egyeztetés indokával, a vasmű területére vonatkozó rendezési terv és építési szabályzat jóváhagyó döntését. Miután ez kiderült, szót kért és kapott Csomor Sándor, aki a Dunaferr dolgozójaként kifogásolta az átdolgozott terv jóváhagyásának késedelmét, mert annak hiánya gátolja a Dunaferr fejlesztési lehetőségeit.

Döntöttek a szociális szféra szűkítéséről

Az előző, februári, közgyűlés elnapolta a döntést a szociális szféra szolgáltatásainak létszámleépítéssel járó szűkítéséről. Ezúttal lényegében ugyanarról az előterjesztésről döntött a testület. A szavazás előtt Pintér Tamás vitatta a döntés-előkészítő anyag adatainak helyességét, ám az ESZI vezető-helyettese egyértelművé tette az anyag helyességét. Ezt követően vita nélkül megszavazta a testület a 34 millió forint megtakarítással járó módosításokat. Lényeges elemei:
Az Árpád-házi Szent Erzsébet idősek otthona Duna sori egységében a férőhely 174 marad, az ottani személyzet létszáma megbízotti szerződések felmondásán túl öt alkalmazottal csökken. A Barátság út 27 alatti otthon alapfokúvá minősítése korábban megtörtént. A 20 férőhelyszámot 25-re emelik. A megkötött szerződéseknek megfelelően egy-egy szoba csak megüresedés után alakul át kétszemélyessé. Növelik a szálló befogadóképességét azzal, hogy a II. emeleti volt nővérszobából és az I. emeleti vendégszobából két kétszemélyes lakószobát alakítanak ki. A gondozói létszám ott kettővel csökken. A Batsányi utcai 10 fős átmeneti otthon megmarad, ám az ugyanott működő, nem kihasznált idősek klubja megszűnik. A Pentele városrészi klub viszont csökkentett létszámmal tovább működik heti öt napon és fogadják a szellemileg leépülő időseket is (ami magasabb normatívát eredményez). A Házi segítségnyújtásban korábban meghatározott keretszámot a tényleges igénynek megfelelően csökkentik. A Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetében a havi 1200 forintos térítési díj 2100 forintra emelésével kerülne közelebb a reális költségekhez. A kedvezményes étkeztetésben részesíthetők számát a közgyűlés már decemberben maximum 445 főben határozta meg. Megszűnne a Lakásszerviz szolgálat és a Szociális információs szolgáltatás. Átirányításokkal is számolva az intézménynek tízvalahány dolgozójától kell megválnia. Az intézményrendszer dolgozói létszáma az átszervezés után is 28 fővel magasabb marad a jogszabály által előírt létszámminimumnál

Kiépülhet az Északi városrész szennyvízhálózata

Dunaújváros közgyűlése kinyilvánította, hogy csatlakozni kíván Kulcs és Rácalmás pályázatához, amely Kulcs és Rácalmás eddig csatornázatlan részein a szennyvízvezeték-hálózat kiépítését célozza. Mivel a rácalmási tisztítómű kapacitása nem elegendő, vagy azt kellene jelentős költséggel bővíteni, vagy ki kell építeni a gereincvezetéket Dunaújvárosig. Ha Dunaújváros csatlakozik az említett pályázathoz, nem lesz akadálya a két rendszer összekapcsolásának. Ráadásul a dunaújvárosi tisztítóműben van szabad kapacitás az északról jövő szennyvizek fogadására. Az eddig elkészült tervek szerint a kiépülő gerincvezeték a Hankook közelében érné el a Magyar utat és az út mentén jutna el a Szent István úti szennyvíz-átemelőhöz. A gerincvezetéket úgy ésszerű méretezni, hogy az be tudja fogadni mind az Északi városrész majdani teljes hálózatának szennyvizeit, sőt a Hankook melletti ipari terület jövőbeni ipari létesítményeinek szennyvizeit is.
A közgyűlés arról is döntött, hogy fel kell mérni az ingatlantulajdonosok szándékát arra nézve, hányan kapcsolódnának rá mielőbb a kiépítendő szennyvízhálózatra.

Pénz visszakövetelés, kérelem elutasítás és támogatás

A Tempus közalapítvány Comenius pályázatán természet ritmusa című uniós pályázatot 20 ezer euró támogatást nyert a Petőfi Sándor Általános Iskola. A „természet ritmusa” című pályázathoz (amelyen hat ország egy-egy általános iskolája vesz részt) nem kellett önrészt biztosítani, de a pályázat költségeinek ötödét utólag téríti meg a támogató. Ezért kért az iskola 800 ezer forint visszatérítendő likviditási támogatást az önkormányzattól. A közgyűlés a kért összeg felével segíti az iskolát, a többit az intézménynek kell kigazdálkodnia.
A „Dunaújváros Sportjáért” Közalapítvány 27 millió forint pótlólagos támogatás folyósítását kérte az önkormányzattól a megterhelő létesítményhasználati díjak miatt, amelyek veszélyeztetik a sportiskola működését. A kérésre nemleges döntés született, mivel a költségvetésben nincs rá fedezet.
Dunaújváros önkormányzata 2009 márciusában nyújtott 50 millió forint visszatérítendő likviditási támogatást a Dunaferr SE-nek 2009. december 31-i visszafizetési határidővel. A következő években többször módosult – a sportegyesület kérésére – a visszafizetési határidő. Ezúttal ismét azt kérte az egyesület, hogy nyilvánítsa a 3 éve folyósított támogatást nem visszatérítendőnek a közgyűlés. Mivel a város költségvetése nem mondhat le az 50 millió forintról, a testület úgy döntött, hogy az utolsó visszafizetési határidő 2012. december 31. Amennyiben jelzett határnapig a visszatérítendő támogatás visszafizetése nem történik meg, az önkormányzat a Dunaferr SE bankszámlájáról a jelzett összeget azonnali beszedési megbízás alapján lehívja.
A Rákóczi Szövetség kérésére 200 ezer forint támogatást nyújt városunk önkormányzata felvidéki gyerekek magyar iskolákba történő beiratkozási ösztöndíjaihoz.
További 14,6 millió forintot kell biztosítania Dunaújváros önkormányzatának a Fejér Megyei Szakképzés-szervezési Társulás (TISZK) támogatásaként. A pótlólagos juttatási kötelezettség egyik oka a szakképzési támogatásra vonatkozó törvényi szabályozás megváltozása, a másik pedig a Kereskedelmi Vendéglátó Szakközépiskola önkormányzati intézménnyé alakítása. Emiatt a tanulólétszámra vetített költségvetési hozzájárulás aránya 20:80 a megye és Dunaújváros között.

Koncessziós díj a sportlétesítmények üzemeltetési jogáért

Ex lex állapot jellemzi a Dózsa György út 35 alatti, a Faktor tanműhelyként működő ingatlant, amelyre használója – dokumentummal nem igazoltan – ingyenesen kapott használatba tanulóképzési célra. A Faktor Tanműhelyek Kft. meg kívánta vásárolni az ingatlant, jelképes áron. Az önkormányzat evégett elvégeztette az értékbecslést, amely szerint a tanműhely és udvar együttes értéke 107 millió forint. A közgyűlés döntése: ezen érték huszadáért, évi 5,3 millió forint + áfa összegért adhatja bérbe az ingatlant.
Közbeszerzési eljárást hirdet – a korábban megfogalmazottól eltérő tartalommal – Dunaújváros önkormányzata a városi tulajdonban levő sportlétesítmények üzemeltetésére. A közbeszerzés tárgya szolgáltatási koncesszió, az ajánlattevőnek koncessziós díjat kell fizetnie, mely összegére ajánlatot kell tennie; a sportingatlanok üzemeltetésére csak együttesen tehető ajánlat; a nyertes ajánlattevő határozza meg a sportlétesítmények igénybevétele szolgáltatás díját, és ajánlatában rögzíti annak emelése mértékét. Az önkormányzat a létesítményeket használó sportszervezeteket kívánja támogatni, a koncessziós díjat támogatásokba kívánja visszaforgatni.
E döntést az önkormányzat sajtószóvivője az alábbiakkal egészítette ki:
Amennyiben a közbeszerzési eljárás érvényes és eredményes a nyertes üzemeltető 2012. július 01-től kezdheti meg tevékenységét. Mindaddig a jelen üzemeltető DVG Zrt. látja el a feladatot. Eredménytelen közbeszerzési eljárás esetén a DVG Zrt. folytatja tovább a tevékenységet, tehát a létesítmények üzemeltetésében nem lesz szünet.
Dunaújváros közgyűlésének költségvetésében szerepel a sportlétesítmények üzemeltetésére szánt II. féléves összeg is, ezen összeg képezheti az alapját a sportegyesületek, illetve az igénybe vevők támogatásának, kiegészülve a létesítmények üzemeltetésért kapott koncessziós díjjal. A létesítmények bérleti díja nem lehet magasabb az önkormányzat tavaly év végén elfogadott díjtáblázatában szereplő összegeknél (ennél csak kedvezőbb lehet).
Az önkormányzat várakozásai szerint ezen koncepció megvalósulásával, fokozatosan a létesítmények jelenlegi állapotán is lehet javítani, azaz további forrásbevonásra nyílik lehetőség a létesítmények korszerűsítésére/fejlesztésére.
Három óránként három hónap helyett...
A nyílt ülés napirendi pontjainak megtárgyalását követően Szabó Zsolt arra kért választ, hogy mi indokolta a Béke városrész szélén lakók rémületét kiváltó fény és hangjelenséget, miért nem jelezte idejében a lakosság rémületét kiváltó helyzetet a katasztrófavédelem. Dr. Kukorelli Sándor jegyző megnyugtatásként közölte: előre bejelentett művelet volt az úgynevezett fáklyázás.
Pikóné Perjés Irén, a DVCSH Kft. ügyvezető igazgatója, ha már éppen jelen volt, szót kért és kapott. Elmondta, hogy a műszaki gárdától igen nagy erőfeszítést igényelt a távhőszolgáltatás fenntartása az elképesztően szennyezett földgáz miatt. A helyzet jellemzője, hogy a földgáz porszennyezettsége miatt a szűrőket három óránként kellett cserélni a szokásos három hónap helyett. A végletekig szennyezett gázt pedig fáklyázással kellett, illetve kell megsemmisíteni, hogy ne okozzon esetleg balesetet. Ilyen fáklyázásra a hét végén is számítani kell. A földgáz szennyezettségének okát az EON vizsgálja, eredmény még nincs.
A további képviselői észrevételekből és válaszokból kiderült, hogy immár kétszáz felett van a város útjain számon tartott kátyúk száma. Kijavításuk ütemezetten történik, amikor az időjárás lehetővé teszi. Az Újtelepen mindössze egy postaláda van, amit a lakosság joggal kevesell. Tóth Kálmán ezért újabb levélgyűjtő kihelyezését szorgalmazta.

A közgyűlés négy napirendi pontot tárgyalt zárt ülésen. A „Dunaújváros Közbiztonságáért” díj csak az átadás napjától publikus. A továbbiakról az alábbi tájékoztatást adta Németh Tünde önkormányzati szóvivő:

Létrehozta a Fotótörténeti Alapítvány új kuratóriumát a közgyűlés. A Fotótörténeti Alapítványt Rosti Pál életművének megismertetésére és emlékének ápolására 1992-ben hozta létre Dunaújváros önkormányzata, az MMK Kht. és a Super Color Foto Express. Mivel az alapítvány teljes kuratóriuma lemondott, a közgyűlés döntött az új kuratórium személyi összetételéről.
Az önkormányzat által delegálandó két fő egyike a Pentele Baráti Kör javaslata alapján Kovács Jenő lett, míg a Penteléért Alapítvány jelöltje Horváthné Nagyszöllősi Magdolna volt. A Super Color Fotó Express Szmodics Lászlót, az MMK Nkft. mint társalapító Gulácsi Zoltánt és Feltóti Sándort delegálta az öttagú kuratóriumba.


Egyes önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok vezető tisztségviselőire, felügyelő bizottsági tagjaira is javaslatot tett a közgyűlés. Ennek keretében a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító és Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének, Antal Lajosnak a 2012. május 31-én lejáró mandátumát nem hosszabbította meg a testület, helyetteCsabai Gábor, (közgazdász) megválasztását javasolta 2012. június 01-től 2013. május 31-ig terjedő időtartamra a társaság taggyűlésének.
A DVCSH Kft. felügyelő bizottságába az elhunyt Kiss András helyett Sztankovics László képviselő megválasztását javasolta a társaság a taggyűlésének.
A DVG Zrt. felügyelő bizottságából a közgyűlés visszahívta Szabó Zsolt képviselőt, egyidejűleg helyére Pintér Tamás képviselőt választotta meg a felügyelő bizottság tagjának.
Az Innopark Nkft. tulajdonosi képviselőjének az elhunyt Kiss András helyett Izsák Máté képviselőt választotta meg a város közgyűlése.


A DVG Zrt. és a CIB Bank Zrt. között fennálló tartozás rendezéséről, a DVG Zrt-vel szemben indított felszámolási eljárás megszüntetésére tett intézkedésekről az alábbi tájékoztatás kapott nyilvánosságot:
Eredményre vezettek a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatójának, Oszlánczi Tibornénak, valamint Dunaújváros MJV gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármesterének, Szepesi Attila úrnak a CIB Bank Zrt-vel folytatott tárgyalásai. Ennek keretében Dunaújváros önkormányzata vállalta, hogy a DVG Zrt. tartozását meghatározott ütemezés szerint közvetlenül a CIB Bank Zrt-nek teljesíti. A közgyűlés a CIB Bank Zrt. által előkészített megállapodás aláírására kérte fel Cserna Gábor polgármestert azzal, hogy az első részletnek a CIB Bank Zrt. számláján történő jóváírását követően, 15 napon belül visszavonja a CIB Bank Zrt. a DVG Zrt. elleni felszámolási eljárást kezdeményező kérelmét, és ennek megtörténtéig kéri a felszámolási eljárás szüneteltetését.
A közgyűlés ugyanakkor felkérte Cserna Gábor polgármestert, hogy folytasson tárgyalást a DVG Zrt-vel a társaság helyett történő önkormányzati teljesítés ellentételezéséről.

(csgy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.