Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Március 31. 21:47, csütörtök | Helyi

Közgyűlés a Kék Szalonban április 7-én.

Közgyűlés a Kék Szalonban április 7-én.

A „HÍD” Dunaújváros és Környéke Egyesület elnöksége és választmánya 2011. március 31-én kibővített ülést tartott. A testület előzetesen megvitatta az egyesület vezetőinek az előző évet lezáró és az idei év programját jó

A „HÍD” Dunaújváros és Környéke Egyesület 2011. évi közgyűlésének helyszíne a Dunaújvárosi Főiskola Kerpely Antal Kollégium Kék Szalonja lesz amelyen – mintegy bemelegítőként – Beck Tamás, a Közlekedésfejlesztési és Koordinációs Központ Hálózatfejlesztési és Döntéselőkészítési Osztályának vezetője tart előadást, aki segítő módon közreműködött hajdan a Pentele-híd létrejöttében. Most várhatóan az aktuális útfejlesztésekről szól, remélhetően érintve az M8 továbbépítésének kérdéskörét is.

Rohonczi Sándor egyesületi ügyvivő ismertette a múlt évetz lezáró beszámoló főbb pontjait, majd Szabó Imre, az ellenőrző bizottság elnöke a tavalyi gazdálkodás viszgálatát ismertette.

Az egyesület jóváhagyandó idei tervéből feltétlenül kiemelendő, hogy lezárult az ACÉL-HÍD program, evégett aktuálissá vált egy, a térségi összefogást szolgáló újabb szerveződés elindítása, amely a Nemzeti Együttműködés Térségi Programja lehet, hogy a térségi fejlesztések tervei összhangban legyenek az Új Széchenyi tervvel. Ebben a munkában – az eddigi egyeztetés szerint – dr. Dorkota Lajos vállalja a programtanács elnöki szerepét.

Az egyesület új célja – a korábbi cél a Duna-híd volt – az intermodális logisztikai központ és kikötő megépítése (a Pentele-híd közelében) érdekében való intenzív lobbizás. Ezen belül be kíván kapcsolódni a témával foglalkozó nemzetközi szervezetek munkájába, ilyen pályázatok előkészítésébe. Szerepel a tervek között „Keleti szél” néven egy nemzetközi konferencia megszervezése (vagy májusban, vagy ősszel), amely – hasonlóan az emlékezetes TINA konferenciához, amely sikeresen pozicionálta a Duna-híd szükségességét – a Budapestet elkerülő, Szolnok és a dunántúli vasúti fővonalak közötti új összeköttetés előnyeit elemezné. Egy ilyen összeköttetés szükségességét majd fél évszázada szorgalmazzák MÁV szakemberek. Most felerősödni látszik ez a törekvés. Dunaújváros számára nem közömbös, hogy hol keresztezné a Dunát a régóta szorgalmazott új vasútvonal és miként kapcsolódna térségünk fő vasútvonalaihoz. Előtervek már készültek e témában. Úgy tudni: Chikán Attila professzor is rérszt vállal ebben a munkában.

Az egyesület idei tervében szerepel a klubok szervezeti megújítása, további szakmai konferenciák megszervezére. Változatlanul szerepel az egyesület programjában a kistérség egyik hátrányos helyzetű településének, Nagykarácsonynak a segítése, főként a Mikulásfalva projekt felkarolásával és átadva a térségfejlesztési tapasztalatokat.

Rohonczi Sándor, az egyesület ügyvivője vázolta az egyesületi alapszabály módosítási javaslatát Ebben szerepel egy társelnöki tisztség, az elnökség és választmány létszámának kibővítése, hogy az egyesületi alapelv, a politikai kiegsyensúlyozottság teljesíthető legyen. A szervezeti keretekbe illesztve egy önkormányzati klub létrehozása is aktuálissá vált.

Tárgyalt a kibővített elnökségi ülés az egyesületet segítő munka elismerésétől, hogy kik kapjanak idén plakettet, illetve oklevelet. Beszámolt a jelölő bizottság elnöke arról, hol tartanak a vélemények összegyűjtésében. Eddig tizenketten kérték felvételüket az egyesület tagjai közé. Kérelmeikkel a választmány egyetértett, ám a döntés a közgyűlésé. Elhangzott: várható, hogy a közgyűlésig még bővül a felvételüket kérők száma.

csgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.