Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. December 12. 22:03, kedd | Helyi

A 2017. évi közmeghallgatás témái.

A 2017. évi közmeghallgatás témái.

Az idei év legfontosabb eredményeit vázolta a polgármester, majd a jövő évi fejlesztések közt kiemelte, hogy a városé immár az élményfürdő, amely várhatóan húsvét hetében próbaüzemmel nyílik meg

A törvény által előírt közmeghallgatás éppúgy testületi ülés, mint a közgyűlés, ugyanúgy előírás a határozatképesség, mondta bevezetőként Cserna Gábor polgármester, miután köszöntötte a megjelenteket.
Bevezetőként – a lakosság szempontjait figyelembe véve – a várospolitika három legfontosabb kérdésköre az oktatás, attól függetlenül, hogy az intézmények a szakképzéshez, a tankerületi központhoz, vagy közvetlenül az önkormányzathoz, mint az óvodák. Mindettől függetlenül városunkban az oktatási színvonal jó. A második ilyen fontos kérdés az egészségügyi szolgáltatások ügye, függetlenül attól. Hogy jelenleg állami felügyelet alá tartozik. Kiemelte, hogy Tolna és Bács-Kiskun Megye városunkhoz közeli települései lakosságát is a mi kórházunk látja el. Méltatta a jótékonysági akciókat, amelyek fontos új műszerhez juttathatják az intézményt, esetleg önkormányzati rásegítéssel.
A közbiztonság a harmadik ilyen téma. Dunaújváros önkormányzata kiemelten támogatja a rendőrkapitányságot, kéréseit a lehetőség szerint figyelembe veszik. Ezen túl a város üzemeltetésekor is kiemelt szempont a biztonság, például útkarbantartások esetén. Az év elején az extrém hideggel kellett felvenni a küzdelmet. Az útjavításokról szólva említette, hogy idén eddig 1009 kátyút javítottak ki.

Az idei eredményekből kiemelendő a Dózsa György út, Aranyvölgyi út és más útszakaszok leginkább elhasználódott szakaszainak felújítására 250 millió forintot költött a várros. Megújult a két legfontosabb autóbuszmegálló-öböl. A juharos étterem. Soron kivüli tétel volt a mentőállomás megrongált automata sorompójának a cseréje. Az elmúlt évre visszatekintve köszönetet mondott a helyi roma önkormányzat városunkat segítő munkájáért.

A szociális területen két új támogatást vezetett be Dunaújváros. Ezek: a babagondozás és a születési támogatás, amit minden dunaújvárosi család megkaphat, ha új babája születik. Idén 157 újszülött szüleinek juttatott a város 25 – 25 ezer forintot. A szociális támogatások körében rendkívüli támogatásban, iskolakezdési támogatásban, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesítették a rászoruló családokat és immár négy szünidei iskolai étkeztetést biztosít az önkormányzat a rászorulóknak.
Megemlítette Cserna Gábor az időskorúak karácsony előtti öt-ötezer forintos támogatását azzal, hogy jövőre ennek a támogatási formának a bővítését tervezik. Végül szólt a védőháló közalapítvány tevékenységéről, amely számos bajbajutott családnak nyújt segítséget.

A jövő évi tervekről szólva a városi költségvetés 21 milliárd forint körül alakul, ami behatárolja a város lehetőségeit, hitelfelvétellel nem számolnak. Folytatódik a városi főutak rekonstrukciója, így a Vasmű út Dózsa és Kossuth utca közti részének a megújítása 8q millió forint költséggel.. 30 milliót költenek 13 új térfigyelő kamera telepítésére.

A jövő év várható fejlesztései között kiemelendő a Kulcs – Rácalmás – Dunaújváros közötti új szennyvízvezeték megépítése az egyik legfontosabb, sokak által várt beruházás, amelynek aláírása épp a napokban történt meg, mondta Cserba Gábor. Pályázati keretből megújult a Makk Marci bölcsőde. A folyamat három iskola és két tagóvoda megújításával folytatódik- A Modern Városok program keretében 900 millió forint kormánytámogatással megvásárolhatta városunk az élményfürdő építményét, amely így önkormányzati tulajdonná vált. Az élményfürdő berendezéseinek rendbehozatala folyamatban van, a próbaüzem várhatóan húsvét hetében kezdődhet és az idei nyár elején városunk és a térség lakossága birtokába veheti a létesítményt. Ezzel egy időben megkezdődhet a Fabó Éva Sportuszoda rekonstrukciója. Az úgynevezett Zöld Rendelőintézet felújítása megkezdődött, a járási hivatal különféle egységei a felújítást követően ott fogadhatják az ügyfeleiket és megújul az épület környezete is. A fejlesztések sorában megemlítendő a Baracsi úti arborétum épületének kibővítése, hogy helyt adjon sport és szabadidős programoknak A milliárd forint összegű kormánytámogatással nemcsak megújul a kézilabda-csarnok, további építésekkel a sportágat kiszolgáló létesítmény-komplexum épül meg. Dunaújváros elnyert egy futópálya-fejlesztést, amely a Batsányi úttól keletre a felső Duna-parton létesül 8 hozzá tartozó elemmel együtt.

A lakossági észrevételek, kérdések sorában többen tudakolták az Északi Városrész csatornázásának ütemezését. Erre az volt a válasz, hogy az érdemi munka idén márciusban kezdődhet. Számos egyeztetésre lesz még szükség az építés folyamatában. A kivitelezés mindig a befogadónál kezdődik, a,i jelen esetben a temető-környéki átemelő és onnan haladnak majd felfelé. Szó esett a város legnagyobb óvodai egysége akadálymentesítésének hiányáról, mert nem mindegy, hogy babakocsival könnyű, vagy nehéz bejutni az óvodába. Bírálták a DVCSH Kft.-t a fűtési intenzitás csökkentése miatt, illetve azért, mert a korábbi fűtési szint visszaállításához 22%-os többletköltséget kívánnak számlázni. Az Intercisa lakásszövetkezet esetében nem történik meg a vízórák cseréje, ami túlszámlázásokhoz vezethet. A technikum városrészből jeleztek parkolási gondot, amelynek megoldása folyamatban van, hiszen három belső udvar területén folyik az ott elhelyezhető parkolók tervezése, amit kivitelezés követ majd. A kórház környékén elsősorban munkanapokon súlyos gond a megállási és parkolási lehetőségek szűkös volta, sőt hiánya, aminek enyhítésére a jövő évi terv készítésekor figyelemmel lesznek. A Béke városi térkő-lépcső szétesését, a csapadékvíz elvezető csatornák eltömődését is szóvá tették az ott lakók. Végül a DVG Zrt. tevékenységét kifogásoló észrevételekre védelmébe vette a vagyonkezelő cég munkáját a polgármester, hiszen a cég erején felül vállal feladatokat a városüzemeltetés érdekében

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.