Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. December 09. 09:18, péntek | Helyi

Közmeghallgatás: csöppnyi jóindulatot, megértést – a városért!

Közmeghallgatás: csöppnyi jóindulatot, megértést – a városért!

Jövőre is nehéz lesz, sok még a bizonytalanság. Prioritások: a pályázatokon való részvétel, a városüzemeltetés, a baleset-megelőzés, a nem várt helyzetek kezelése.

A szokottnál is többen foglaltak helyet idén a városháza színháztermében, hogy részt vegyenek a meghirdetett közmeghallgatáson. Az is rendhagyó volt, hogy jogos és provokatív kérdések sokszorosított gyűjteményét osztogatta Hum János, aki a mindenkori városvezetés hangos ellenzőjének szerepét vállalta fel. Nem most először.
Dr. Kukorelli Sándor jegyző bevezetőjét követően Cserna Gábor polgármester a „kiosztott” kérdések egyikére utalva kijelentette, hogy az előző polgármester, dr. Kálmán András nem tagja a városvezetés tanácsadóinak. Megjegyezte, hogy minden államigazgatási szervezet megbíz tanácsadókat. Munkakörük, feladatuk nem titkos, ám személyiségi jogot sértene a nevek, juttatások közzététele. A nick nevek alatt interneten közzétett, lényegében anonim kérdésekkel nem kíván foglalkozni. A közmeghallgatás célja azon észrevételek összegyűjtése, amelyek befolyásolhatják a jövő évi költségvetés tételeinek kimunkálását. A város jövő évi költségvetése koncepciójának második változatát jövő csütörtökön tárgyalja a közgyűlés. A végleges változatot – miután ismertté válik a Parlamentben az országos költségvetés december 23-i végszavazása – előreláthatóan fogadhatja el Dunaújváros közgyűlése.
Városunk anyagi helyzetéről, kilátásairól szólva így kezdte mondandóját Cserna Gábor:
-- Azt –felelősséggel mondom – a pályázati programokhoz, amelyekben a város részt vesz, illetve eredményesnek bizonyultak, biztosítottak lesznek az önrész összegei. Az önkormányzatok finanszírozásában jelentős változásokra lehet számítani, ugyanis 2012. második félévétől létrejönnek a járási hivatalok. Elkerülnek a hatósági jogkörök a várostól. Valamint a bölcsődei, óvodai ellátást leszámítva az általános és középiskoláink. Kollégiumaink jelentős része állami fenntartásúvá válik. Bizonyos feladatokat az önkormányzatok visszavállalhatnak ma még nem ismert feltételek mellett. Amikor aktuálissá válik, a város közgyűlésének felelősségteljes döntést kell hoznia arról, hogy melyek azok az oktatási intézmények, amelyeket városunk átad az államnak, és melyek az úgymond zászlóshajók, amelyeket hagyományaira, eredményeire tekintettel meg kell tartanunk. Ez csak a december 23-i parlamenti zárószavazás után lesz eldönthető.
A város költségvetésében új feladat lesz a kórház működtetése, amely az idei év közepétől újra önkormányzati intézmény. Itt megjegyezte a polgármester, hogy várhatóan 2013. januárjától lép be az állami szerepvállalás. A másik új feladat a kereskedelmi vendéglátó középiskola működtetése, amit idén szeptemberben vett át a város. Ez az intézmény az elmúlt évtizedben alapítványi működtetésű volt.
A szociális ellátások ügye az önkormányzatoknál marad. Úgy, hogy a polgármesteri hivatal és a jegyzői hivatal ( hatósági jogkör) különválik.
Ezután a halaszthatatlan felújítási igényeket sorolta a polgármester, közöttük a balesetveszélyes közterületi lépcsők helyreállítását, majd a feltétlenül meghozandó lépések között megemlítette a Korányi és a Kallos Dezső utcában kialakult helyzet orvoslását, majd így folytatta:
– Gratulálok minden intézményvezetőnek, mert minden állami és uniós pályázaton részt vettek és sikeres pályázatokat nyújtottak be. Büszke vagyok az intézmény-vezetőkre, pedagógus és egyéb közalkalmazotti munkakörben foglalkoztatott kollégánkra, akik becsülettel elkészítették a pályázatokat, sikerhez juttatták ezáltal intézményüket és a várost. Büszkék vagyunk a kórház pályázatára. Az önkormányzati önrésszel együtt csaknem 4 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg rövidesen. A fejlesztés folyamatban van. Büszkék vagyunk a DaHar pályázatra, amely a dunai kikötőfejlesztéseket megalapozó pályázat. Ebben Dunaújváros vezető partnerként vesz részt. A partfal stabilitását két pályázat is segíti. Egyik a kőtár alatti partszakasz második üteme, a másik a Táborállás alatti mozgásveszélyes partfal stabilizálása érdekében kiírt pályázat, amelyben részt veszünk. Igen jelentős a belváros rekonstrukcióját lehetővé tevő, mintegy kétmilliárd forint nagyságrendű pályázat, amely az IVS (Integrált Városfejlesztési Stratégia) keretében valósulhat meg. Végül egy komoly informatikai pályázat előtt állunk és részt veszünk a belterületi utak fejlesztésére kiírt pályázaton is.
A feladatokról szólva megemlítette Cserna Gábor befektetők megnyerését, hogy jöjjenek Dunaújvárosba, hogy itt létesítsenek munkahelyeket. Evégett éppen most érkezik egy francia befektető csoport.
***************************************
A továbbiakban a közmeghallgatás résztvevői kértek és kaptak szót. A kérdések, kritikát megfogalmazó észrevételek egy részére írásban kapnak választ a megszólalók, mert Cserna Gábor nyíltan bevallotta, hogy a felvetett gondok egy részét teljes részletességgel nem ismeri, pontatlan válaszokat viszont nem akar adni. Néhány közérdekű ügyben viszont elhangzottak olyan bejelentések, tájékoztatások, amelyek közzétételének örömmel teszünk eleget. A megszólalók nevét többnyire mellőzzük (főként a félrehallás miatti pontatlanság elkerülése érdekében).
Farkas Zsolt felajánlotta, hogy a belterületi utak rekonstrukciós pályázatához kapcsolódva és más esetekben is szívesen segíti a tervezőket abban, hogy a mozgáskorlátozottak számára használható megoldások szülessenek. Egyúttal nehezményezte, hogy az akadálymentesítés itt a városban is lassabban halad, mint ahogy azt a törvény előírja.
Hum János kérdések és kritikai észrevételek „zuhatagát” zúdította a polgármesterre és a közmeghallgatás résztvevőire, azt is nehezményezve, hogy a nick nevű fórumozók kérdéseivel nem foglalkozik a polgármester.
Cserna Gábor többek között elmondta, hogy Szepesi Attila gazdasági alpolgármester és a hivatal megfeszítve dolgoznak, hogy s bevétel és a hiány (ideértve a szállítói tartozásokat) közötti szakadékot kisebbítsék. Az alpolgármester tiszteletdíj nélkül végzi munkáját. Naponta egyeztet, hogy a város nagyobb zökkenők nélkül átvészelje a kritikus időszakot. Vannak aktuálisabb, időszerűbb kérdések a városban. „Higgye el, megfeszülünk azért, hogy a jelenlegi költségvetési helyzetben is programokat, lehetőségeket, fejlesztéseket, lépcsők rendbetételét és nem sorolom tovább, biztosítsunk”. A képviselők munkájáról megjegyezte, hogy ötven-hatvan közgyűlési témában is fel kell készülniük, és fel is készülnek. Kérte a kritizálót: vegye már észre a pozitív eseményeket is. Legyen Önben picivel több jóindulat, megértés! Javasolta Hum Jánosnak, hogy legközelebb gyűjtse össze az adott körzetben szükséges mennyiségű ajánlószelvényt, méresse meg magát és „Öné lehet a pálya”. A viszontválasz: köszöni, nem kíván élni a tippel.
A kérdező a gázmotoros erőművek témájához kapcsolódva megemlítette, hogy tárgyalnak a 300 milliós osztalék átutalásáról és „szóbeli ígéretüket bírom a 300 millió januári rendezésére”.
A közgyűlési képviselők vagyoni helyzetét firtató kérdésre dr. Kukorelli Sándor válaszolt. Így: „Jogszabály nem írja elő, hogy közzé kell tenni a képviselők vagyonnyilatkozatát. Mi viszont a január 1. és 30. között esedékes vagyonnyilatkozat-tétel alkalmával meg fogjuk kérdezni a képviselőket: ki járul hozzá ahhoz, hogy nyilvánossá tegyük a vagyonnyilatkozatát. Akik hozzájárulnak, azokét feltesszük a város honlapjára. Egyébként a honlapon ma is szerepelnek az alapdíjak, amelyből kiszámolható, hogy például egy bizottsági elnök járandósága 179 ezer, egy bizottsági tagé 186 ezer, egy bizottsági külső szakértőé 42 ezer (ez kerekített bruttó összeg) forint. Ezek nem titkos adatok.
Pálhalmáról kérdezte valaki, hogy miért nem épül arrafelé kerékpárút, gyalogút. Ugyanis oda a buszközlekedés nem jó.
A polgármester erre azt válaszolta, hogy a polgármesteri hivatal eddigi pályázati tevékenységére nem büszke, ellentétben az intézmények már említett ezirányú munkájával. Sőt. Elégedetlen vagyok a város pályázatokon való részvételével más megyei városokhoz képest. Ennek véget kell vetni. Az érintettek már nem is dolgoznak a hivatalban. Sok város működtet e célra külön hivatali egységet. Január elsejétől mi is szeretnénk ilyet létrehozni.. Remélem, az eredmények jelentkezni fognak. Kerékpárút vonatkozásában is, amint lesznek kerékpárutakra kiírt pályázatok. Ez régi igény a városban és környékén.
Egy újabb kérdés: Devizahiteles önkormányzati dolgozók remélhetnek-e munkahelyi támogatást a végtörlesztéshez?
Dr. Kukorelli Sándor válaszolt: Egyelőre nem tudok konkrétumot. A Belügyminisztérium kért adatokat tőlünk az önkormányzati fenntartású költségvetési szervektől, az önkormányzati köztisztviselőkről, hogy összességében mekkora összegről lehet szó. Ebből feltételezzük, hogy valamilyen jogalkotás várható ebben a kérdésben és a kormány szeretne ennek a körnek segítséget nyújtani. Mivel december 31-ig a végtörlesztési igényt be kell jelenteni, mert jogvesztő a bejelentés elmulasztása. Ezért érdemes időben élni a lehetőséggel, még akkor is, ha csak jövőre lesz egyértelmű válasz a kérdésre. Cserna Gábor kiegészítést fűzött a jegyző válaszához: Parlamenti képviselőként úgy tudom, hogy a Rogán Antal képviselőtársam által vezetett parlamenti gazdasági bizottság e tárgykörben készül előterjesztést tenni.
Két aggódó kérdés firtatta a sportiskola jövőjét, valamint azt, hogy megszorítások által nem lehetetlenülnek-e el a szociális szféra városi intézményei.
Mindkét kérdésre megnyugtató választ adott a polgármester. Noha a részleteket tekintve nincs képben, büszke mind a város sportjának korábbi vívmányaira (Nemzet sportvárosa, Vasvári iskola sportolói utánpótlás nevelése), mind a szociális szféra intézményi ellátottságára. Meg kell őrizni mind a sportiskolát, mind a szociális intézményeket. Talán kivételes város vagyunk abban, hogy díjjal is elismerjük a jó szociális munkát. Nem lehet, hogy bármelyik intézményünk hátrányt szenvedjen. Működtetjük a hálózatot és intézményei maradni fognak.
Dr. Borsos József városunk csődközeli helyzete miatt aggódott és kifogásolta (másokkal egyetemben), hogy a polgármesteri tájékoztató csak a város várható bevételeiről tett említést, a kiadásokról (közte a szállítói tartozásokról) nem. Ő tudni vélte, hogy a hiányolt tétel 1,7 milliárd forint. Cserna Gábor válaszként ismét elmondta, hogy a költségvetési koncepció II. változatát a közgyűlés december 15-én tárgyalja. (Ide illeszthető megjegyzés, hogy a gazdasági és területfejlesztési bizottság és további bizottságok már tárgyalták a koncepció közgyűlés elé kerülő változatát, amely szerint a jövő évre áttolódó tartozásállomány nagyságrendje 2 milliárd forint körüli összeg, a lehető legszűkebben tervezett kiadások pedig mintegy 770 millió forinttal haladják meg a jelenleg kalkulálható várható bevételeket. Ezért ha többlet bevételekhez jut a város, azokat csak adósságrendezésre lehet és kell fordítani).
A közmeghallgatás egyik résztvevője szóvá tette, hogy az Arany János Általános Iskolában pogácsát kaptak ebédre a gyerekek. Meglepődött a közlés hallatán a polgármester, mert erről mit se tudott. Nyomban megkérte az iskola jelen lévő vezetőjét, hogy adjon magyarázatot. Ám ő sem tudott ilyesmiről. A kérdőjelet Fábián István a Széchenyi Gimnázium igazgatója oldotta fel. Elmondta, hogy a szolgáltató Hunguest Kft. minden iskolában ugyanazt az ételt szolgálja fel. Az egyik nap valóban volt pogácsa, de a babgulyás mellé. Újabb kérdésre kiderült, hogy unokájától hallotta a pogácsa ebédet a nyilvános észrevétellel élő hölgy.
Cserna Gábor tömören megjegyezte: Íme eljutottunk a költségvetéstől a babgulyásig.
Cs. Gy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.