Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. December 15. 17:46, szerda | Helyi

Közmeghallgatás volt

Közmeghallgatás volt

Viszonylag szerény lakossági érdeklődés jellemezte Dunaújváros közgyűlésének 2010. december 14-re időzített közmeghallgatását. Ennek oka lehet az érdeklődés hiánya, de az is, hogy számos más közérdeklődésre számot tartó rendezv

Cserna Gábor polgármester az önkormányzati törvény előírásainak megfelelően igyekezett áttekintést adni a város jövő évi költségvetésének várható alakulásáról a kormányzat törekvéseivel összhangban és megemlítette azt is hogy a parlamentben az ország jövő évi költségvetésének végszavazására várhatóan december 23-án kerül sor. Az akkor jóváhagyandó sarokszámok ismerete nélkül a helyi költségvetésnek csak a fő tendenciái és prioritásai vázolhatóak.

Szólt a polgármester ilyen összefüggésben arról, hogy prioritás lesz a családtámogatás, főleg az új adójogszabályok által; az üzleti szféra lehetőségei is bővülnek, például az új Széchenyi kártya januári bevezetésével, ami a helyi kis és középvállalkozások számára is fontos új fejlemény lesz. Több forrás áll jövőre a közrend, közbiztonság fenntartására és javítására. Itt Dunaújvárosban e program szellemében a körzeti megbízotti hálózat, valamint a térfigyelő kamerák rendszerének bővülésével lehet számolni.

A közoktatás modernizálása is országos alapcél, ami érinti Dunaújvárost és térségét is. Utalt itt a kistérségi együttműködés javítására, a szakképzés megújítására, amelynek része lesz a három éves szakmunkás-képzés visszaállítása. Fejér megyével közösen városunk észt vesz a Társégi Szakképző Központ (TISZK) kialakításának programjában. Ennek első lépcsője lezárult, a következő öt év a fenntarthatóságot fogja biztosítani.

E helyen is megemlítette Cserna Gábor, hogy a város nyugdíjasai megkapják még karácsony előtt az ötezer forintot, amiként történt ez tavaly is. A postázás folyamatban van.

Az egészségügyben számottevő változásokra lehet számítani. Ezzel kapcsolatban reményét fejezte ki a polgármester, hogy a jelentős térségi szerepkört ellátó Szent Pantaleon Kórház nyertesen jön ki a változásokból.

A készülő helyi önkormányzati költségvetésről szólva külön is említette a polgármester, hogy szándéka szerint külön soron jelentős összeget szerepeltet a pályázati önrészek forrásaként. Itt megemlítette, hogy nem jó és nem eléggé eredményes a polgármesteri hivatal pályázati munkája. Más megyei jogú városokkal összehasonlítva gyenge Dunaújváros eredményessége. A megyei jogú városok szövetségének debreceni rendezvényén szembesült azzal, hogy Szeged és Kaposvár olyan pályázatokon szerepelt sikeresen, amelyekről itthon nem is hallott. A polgármesteri hivatal küszöbön álló átszervezése keretében létrehoznak egy munkacsoportot azért, hogy jóval sikeresebben és eredményesebben pályázzon városunk, mint eddig. A hivatalban több területen terveznek változtatást. A jelenlegi struktúrában sok a szervezeti egység miközben az állampolgárok elégedetlenek a hivatal ügyintézésével, bürokráciájával, hatékonytalanságával. Kifogásolta a köztisztviselői, közalkalmazotti bérek közötti aránytalanságot, azt is megemlítve, hogy a köztisztviselők egy része tisztességesen végzi a munkáját. Ettől függetlenül kifogásolható a sok a párhuzamosság.

Az intézményhálózatra térve megemlítette, hogy az óvodák átszervezése annak idején megtörtént. De vannak olyan oktatási intézmények, ahol nem éri el a 100 főt a gyermekek létszáma. Az üres épületek épületrészek feleslegesen növelik a működési költségeket, miközben hasznosításuk bevételt eredményezhetne a város számára. Ezeken a területeken is szükség van változtatásra. Erre is készül terv, szakemberek bevonásával a jövő év elejére.

Jövő évi költségvetés kiadási oldala lesz.

Táborállási partfalnál kialakult helyzetről így tájékoztatott a polgármester: Ha tetszik, ha nem, a városnak ezt kezelnie kell. Szomorú, hogy a korábbi évek jelzései ellenére nem történtek érdemi lépések. Közgyűlés döntése alapján jelentős tervezési és jelentős konkrét kivitelezési szakasz indult meg Táborállás alatt. Költségvetési többletkiadás ez, mégis olyan prioritás, amit kezelni kell. Kitért még a síkosságmentesítésre, személyesen is tapasztalta a gondokat, amelyeken úrrá lesz a város a Dunanet Kft. új ügyvezetésének a bevonásával. Ez is napi operatív munkát igényel.

A költségvetés vázolt tervezetét tárgyalja a december 16-i közgyűlés, amiből január-februárban lesz költségvetési rendelet.

Mindössze hatan kértek szót a polgármesteri tájékoztatót követően. Ketten a táborállási gondokat részletezték. Konkrét kérdés volt hogy kit terhel a felelősség, valamint az, hogy mit tesz a város, ha nem nyer támogatást a januárban benyújtandó pályázat. Cserna Gábor válasza: első a helyzet megnyugtató rendezése, ehhez képest másodlagos a felelősök keresése. Van esély arra, hogy sikeres lesz a pályázat, de ha nem, akkor is meg kell oldani a Táborállás stabilizálását. Egy pedagógusnő a közalkalmazottak és köztisztviselők bérezése, juttatásai közötti különbözőséget tette szóvá. A Frangepán utca középső szakaszának megoldatlan csapadékvíz elvezetése is téma volt, valamint a kórház melletti gépjárműforgalom anomáliái és hétköznap frekventált időszakokban a parkolás megoldatlansága. Szóvá tette egy dunaújvárosi polgár a közműjavítások miatti út- és járdafelbontások szakszerűtlen helyreállítását, illetve az ilyen helyreállítások felületes ellenőrzését ami a városi költségvetést feleslegesen terheli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.