Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Július 25. 17:28, kedd | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Kullancsfertőzött macska harapása okozta egy japán nő halálát

Kullancsfertőzött macska harapása okozta egy japán nő halálát

Kullancsfertőzött macska harapása okozta egy japán nő halálát, szakértők szerint ez az első eset a világon, hogy kullancs okozta betegség ilyen úton terjedt át emberre, annak halálát okozva - adta hírül a BBC honlapja.

A japán egészségügyi tárca közlése szerint az ötvenes éveiben járó nő egy legyengült kóbor macskát akart állatorvoshoz vinni, amikor az állat megharapta őt.

Tíz nappal később halt meg, a vérvizsgálat kimutatta, hogy kullancsok okozta magas lázzal járó trombicitopénia (alacsony vérlemezkeszám) szindrómában (SFTS) szenvedett.

Mivel a nőn nem találták kullancscsípést, az orvosok úgy vélik, hogy a betegség csak a kullancsfertőzött macska harapása révén terjedhetett át a nőre.

Az SFTS egy viszonylag új fertőző betegség, amely Kínában, Dél-Koreában és Japánban ütötte fel a fejét.

A kullancs terjesztette vírus halálozási aránya akár 30 százalék, különösen az 50 év fölötti emberek esetében lehet súlyos a betegség. A japán sajtó szerint az SFTS először 2013-ban bukkant fel a szigetországban, és azóta 266 ember betegített meg. Közülük 57-en meghaltak. valamennyi betegséget közvetlen kullancscsípés okozta. A szindróma kezelésére nincs hatékony gyógyszer.

Címkék: japán, kullancs, macska

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.