Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Augusztus 04. 23:34, kedd | Helyi
Forrás: Deutsch Bea

Lakást, házat vegyenek!

Lakást, házat vegyenek!

Jelentősen kibővül július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezménye. A bevállalósak akár 3 millió 250 ezer forintot is kaphatnak, de a kisebb családok is nagyon jól járhatnak.

Minderről (jogosultságról, feltételekről, a folyósítás menetéről) egyébként már most lehet érdeklődni az ezzel foglalkozó bankoknál, de a felkészült ingatlanközvetítők is segítséget adnak. Az állami támogatás, s az elmúlt időszak gazdasági döntései már korábban megélénkítették a lakáspiacot, s a tavalyi hasonló időszakhoz képest negyven százalékkal több lakás cserélt gazdát, s némileg emelkedtek az ingatlan árak is, azonban nálunk koránt sem olyan mértékben, mint Budapesten vagy a Balaton mellett.

Az ingatlanpiac változásáról, s a lakásvásárlás legfontosabb tudnivalóiról beszélgettünk Varga Róberttel és Kis Attilával, a Varga-Kis Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosaival is. Átlagosan ma 140 ezer forint körül mozog városunkban egy lakás négyzetméterenkénti ára, ez azonban rengeteg tényezőtől függ. Az egyik ilyen az ingatlan elhelyezkedése. A belvárosi részben még mindig jóval magasabbak az árak, az átlagosnál alacsonyabban lehet eladni a Római városrészben található ingatlanokat. A Béke városrész stabil középmezőnyben van.
- Mire figyeljünk a lakásvásárlásnál?

Varga Róbert szerint először is arra, hogy mennyi pénzünk van. Ne felejtsünk még az egyéb költségekre legalább 2 százalékot hozzászámolni. Ezek az ügyvédi díj és illeték. S azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a beköltözés során előjöhetnek olyan hibák, amelyeket szintén javítanunk kell. Ezekre is érdemes tartalékolnunk. Kis Attila kiegészíti azzal, hogy ezután érdemes keresnünk. Hogy mi a reális ára egy ingatlannak, ahhoz is ad támpontot: - Fontos, hogy megnézzünk hasonló árfekvésű lakásokat, s egyből lesz az általunk ideálisnak tartotthoz is támpontunk. Természetesen, hogy milyen adottságú lakás számunkra a megfelelő, az nagyban függ az életkörülményünktől. A játszótér az ablak alatt jó, ha kisgyermekünk van, bosszantó, ha már magunkban élünk. A kis fürdőszoba nem zavaró, ha kettecskén vagyunk, de akadályt jelent, ha nagyobb családunk, s nem fér be egy átlagos nagyságú mosógép. Mivel ahány ember, annyi szempont, érdemes időt hagyni a választásra.


Ha megvan a lakás,akkor megalkudhatunk az árban is. Általában az ingatlan áraknál is működik a lefele kerekítés elve, érdemes vele próbálkozni. Már a szerződéskötés előtt is javasolják, hogy kérjük ügyvéd segítségét, hiszen a tulajdoni lap átvizsgálása nagyon fontos, ha nem akarjuk, hogy később kellemetlen meglepetés érjen bennünket.

A vevők mellett az eladókról is beszéltünk. Felmerül, hogy ingatlan közvetítő vagy magánút jobb az értékesítésben? Varga Róbert úgy véli, hogy érdemes a lehető legtöbb fórumot igénybe venni, ha eladni szeretnénk:
- Ha ingatlankereskedésbe megyünk, akkor vizsgáljuk meg a sikerdíj mértékét, s tanulmányozzuk az egyéb feltételeket is. Kérdezzünk rá arra is, hogy tud-e a cég az ügyvédi munkában vagy a banki hitel lebonyolításában segíteni. Mi több bankkal és országos ingatlanközvetítési hálózattal is kapcsolatban vagyunk, s ügyvédet is tudunk ajánlani, hogy partnereink a lehetőleg zökkenőmentesen tudják adni-venni ingatlanjaikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.