Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. November 04. 08:32, péntek | Helyi
Forrás: Németh Tümde

Légszennyezettség Dunaújvárosban

Légszennyezettség Dunaújvárosban

A Dózsa városrészben üzemelő (Dunaújvárosban csak az méri a szállóport) mérőállomáson 2011. 11. 1-én, 2-án,3-án a szállópor átlagkoncentrációja a rendeletben megállapított 75 µg/m3 tájékoztatási küszöbértéket meghaladta

A szálló por (PM10) légköri koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket november első két napján.

A mérőállomáson mért koncentráció értékek az alábbiak voltak:

2011.10.30. 48,1 Tájékoztatási küszöbérték alatt
2011.10.31. 66,0 Tájékoztatási küszöbérték alatt
2011.11.01. 75,1 Tájékoztatási küszöbérték felett
2011.11.02. 92,8 Tájékoztatási küszöbérték felett
2011.11.03 98,7 Tájékoztatási küszöbérték felett

A meteorológiai előrejelzés szerint a helyi légmozgástól függően bizonytalan a légszennyezettség további alakulása.

Magyarázat: - tájékoztatási küszöbérték: az a légszennyezettségi szint, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, - így különösen gyermeknél, időskorúaknál, betegeknél - és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges;
- riasztási küszöbérték: a légszennyezettség azon szintje, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni.

*******************************

Érintett terület(ek): A településen belül a magasabban fekvő, távhőszolgáltatással ellátott, illetve a gépjárműforgalommal kevésbé terhelt területek szennyezettsége kisebbnek, az alacsonyabb fekvésű, jelentős gépjárműforgalmú területek terheltsége nagyobbnak becsülhető. Ugyancsak magasabb lehet a szennyezettség azokon a területeken ahol szilárd tüzelőanyagokkal működő egyedi tüzelőberendezéseket használnak. A magas szállópor szennyezettséget a városban üzemelő ipari tevékenység is kedvezőtlenül befolyásolhatja, ennek megfelelően a DK enyhe légmozgás esetén monitorállomástól az ipari területhez közelebb fekvő területek szennyezettsége nagyobb lehet.
A mérési eredmények alapján, a 24 órán belüli koncentráció maximumokra elsősorban a délutáni, esti órákban 15 és 22 óra között lehet számítani.

A szállópor egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék felületükön rákkeltő toxikus (pl. fémeket, karcinogén (rákkeltő), mutagén (génkárosító)) anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat köthetnek meg (adszorbeálnak), amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A 10 mikrométernél kisebb részecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, és ott rövidtávon gyulladást, hosszútávon tüdőelváltozást, tüdőrákot okozhatnak, amelyet befolyásol a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele.

A por részecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felsőlégutak nyálkahártyáját. A por belélegzése a légzőszervi betegségek (asztma, bronchitis (hörghurut)) tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus (mérgező) anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, terhes anyák, idősek és a gyermekek, hosszan tartó küszöbérték túllépés esetén a teljes lakosság.
Javasoljuk, hogy aki teheti, kerülje a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, akik tehetik, használják a tömegközlekedést. Kerüljék a szilárd tüzelőanyagokkal, illetve fűtőolajjal történő tüzelést. Az egyéb porzással járó tevékenységek megszüntetésével kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezet és a település levegőminőségét.

További tájékoztatást kaphatnak munkaidőben Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala következő telefonszámán: (25) 409-175.

A legfrissebb levegőminőségi adatok megtalálhatók a www.kvvm.hu/olm internetes honlapon

sora zárja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.