Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 10. 10:37, csütörtök | Helyi

Lehet majd parkolóhelyet bérelni

Lehet majd parkolóhelyet bérelni

Képviselői javaslat: 240 ezer forint/év ellenében bárki bérelhessen közterületi gépkocsiparkolót. Az így befolyt pénzből gyarapítani lehetne a parkolóhelyek számát Dunaújvárosban.

Lőrinczi Konrád önkormányzati képviselő javaslatáról (is) tárgyalt és szavazott szerdai (november 9.) ülésén a gazdasági és területfejlesztési bizottság és 7:1 arányban támogatta azt.
Fejtegetése elején kihangsúlyozta a képviselő, hogy elkötelezett híve az ingyenes parkolás megtartásának. Ugyanakkor a gépkocsik számának növekedéséven nem tud lépést tartani a parkolóhelyek gyarapítása Dunaújvárosban sem. Talán forrást lehetne szerezni újabb parkolók építésére, ha az önkormányzat lehetővé tenné kizárólagos használatú parkolóhely bérlését cégeknek és magánszemélyeknek olyan áron, hogy az éves bérlet díja fedezze egy újabb parkolóhely kialakítását. Ez az összeg 240 ezer forint lehet, mert körülbelül 200 ezer forintba kerül egy új parkoló és 40 ezer forintra tehető az adminisztrációs költség, valamint felhajtható és lezárható parkolásgátló kengyel telepítése. A javaslat azt is tartalmazza, hogy maximum 10%-ban kellene korlátozni az egy parkolási egységben belül az így bérelhető parkolóhelyek számát. Önkormányzati, városrendészeti, közbiztonsági okból, vagy más, különösen indokolt esetben megtagadhatónak kell lennie adott helyen a parkolóhely bérelhetőségének. A közgyűlés évente felülvizsgálná (az inflációhoz igazítaná) a bérleti díjakat, elemezné a tapasztalatokat.
A javaslatot véleményezte a polgármesteri hivatal illetékes osztálya, beszerezte több városnak a tervezetthez hasonló gyakorlatának tapasztalatait és kidolgozta a képviselői indítvány helyi rendelet-tervezetét is.
Létezik Érden kizárólagos parkolóhely-használat. Ott ennek díja 450 ezer forint/év. Csak néhány cég vette igénybe a lehetőséget, magánszemély nem. Pécsett a kizárólagos használat díja övezettől függően 400/200/100 ezer forint, de ott is csak vállalkozások vették igénybe. Nyíregyházán a kizárólagos használat díja 126/84 ezer forint/év. Ott frekventált területen viszonylag sokan élnek a lehetőséggel. Szolnokon is létezik a pécsihez hasonló, annál valamivel olcsóbb tarifával működő ilyen szolgáltatás, de nem veszik igénybe.
Az elkészült rendelettervezet – amit ugyancsak megismert bizottság – tartalmazza a képviselői indítványban foglaltakat, sőt azt is, hogy a parkolásgátlóval ellátott parkolóhelyek hó- és síkosság-mentesítéséről a használó köteles gondoskodni. A kizárólagos használatú parkolóhelyek kialakításáról – az egységes megjelenítés érdekében - az önkormányzat fog gondoskodni. A kizárólagos használatú parkolóhelyek jogtalan igénybevétele szabálysértésnek minősül és eszerint kell szankcionálni.
A fentiekről természetesen a közgyűlésnek kell döntenie. A belváros nyomasztó parkolási helyzetét (képünk a kórház körüli állapotot idézi) feltétlenül javíthatja, ha újabb parkolóhelyek létesülhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.