Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Szeptember 08. 19:23, csütörtök | Helyi

Lesz drogambulancia Dunaújvárosban is!

Lesz drogambulancia Dunaújvárosban is!

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Cserna Gábor polgármester 2011. szeptember 8-ára. A képviselő-testület hat témáról tárgyalt és hozott döntést.

Gombos István alpolgármester vezette a 2011. szeptember 8-i rendkívüli közgyűlést Cserna Gábor polgármester hivatalos elfoglaltsága miatt. Az előzetesen jelzett hat napirendi pont, amelyről tárgyalt és döntött a 14 képviselő, az alábbi volt.
.
A Magyar Református Egyház, illetve annak ráckeresztúri drogterápiás otthona kezdeményezte drogambulancia létrehozását Dunaújvárosban. Évek óta szorgalmazták a az ifjúság védelmével, a kábítószer- és bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek olyan orvosi segítségnyújtás (drogambulancia), helyi megszervezését, amit a rászorulók -függőségben szenvedők, szenvedélybetegek stb. - megkötöttség nélkül nélkül igénybe vehetnek. A kezdeményezők azt kérték, hogy Dunaújváros önkormányzata ingyenesen biztosítson helyiséget a drogambulancia számára. A kezdeményezést felkarolta Cserna Gábor polgármester. A szóba jöhető helyiségek közül az óvárosi (Petőfi Sándor utca 1. sz.) orvosi rendelő jelenleg üres földszinti helyisége tűnt a legalkalmasabbnak.

Kiss András képviselő egy, a szerződést pontosító javaslatot követően megjegyezte, hogy nem tartja optimálisnak a kiválasztott helyszínt. A mentőállomás régi, az I-es rendelőintézet Kossuth utcai szárnyában levő üres helyiségei alkalmasabbak lennének, mert ott van a közelben a rendelőintézeti, kórházi háttér. Alkalmasabb hely lehetne a Kenyérgyár utcai volt hajléktalan szálló épülete is.

Az óvárosi rendelő földszinti részének hasznosítása kívánja a legkisebb átalakítást, ezért ennek a helyiségcsoportnak a közcélú adományként való ingyenes, öt év időtartamú átengedését támogatta – ideiglenes megoldásként – a közgyűlés. A drogambulancia megnyitásának feltétele még megfelelő rendelési idő átcsoportosítása a Szent Pantaleon Kórház keretéből.

A tanévkezdéssel kapcsolatos döntés volt a középiskolák első osztályai számának a beiratkozások szerinti véglegesítése. A Kereskedelmi Vendéglátó Középiskola egy, a Hild József Szakközépiskola két osztállyal többet indít(ott) a tervezettnél, míg a Bánki, a Rosti, a Rudas egy-egy, a Lorántffy kettő, a Dunaferr szakközépiskola pedig négy osztállyal indított kevesebbet a tervezettnél. Így összesen 68 elsős középiskolai osztályban kezdődött el a tanítás Dunaújvárosban. A módosítást vita nélkül megszavazta a közgyűlés. Módosította továbbá a város költségvetését a Kereskedelmi és Vendéglátó iskola önkormányzati intézménnyé válása miatt. A döntés adminisztratív jellegű, az iskola állami támogatásának a költségvetésbe illesztését hagyta jóvá egyhangú szavazattal a közgyűlés.
Ugyancsak adminisztratív döntés, hogy a polgármesteri hivataltól elkülönülő törzskönyvi számot kell bejegyeztetnie Dunaújváros önkormányzatának. Erre azért van szükség, mert az iskolatej támogatáshoz más nyilvántartást ír elő a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Arról is döntött a testület, hogy pályázatot nyújt be az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe jutott települések támogatására létrehozott alap kezelőihez. Módosult ugyanis az a rendelet, amely most már lehetővé teszi nagyobb városok kérelmének befogadását adott feltételek esetén. Noha Szabó Zsolt képviselő vitatta az önhibáján kívüli meghatározást Dunaújváros esetében, Cserni Béla és Lőrinczi Konrád érvek sorát zúdította az LMP-s képviselőre. Végül egyhangú szavazás döntött a kérelem benyújtása mellett.

Ugyancsak egyhangúlag támogatta a közgyűlés a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, Hőszolgáltató Kft. KEOP-2011-5.4.0 pályázatához kapcsolódóan az önkormányzat árhatósági és tulajdonosi hozzájárulásának megadását.
A hőszolgáltató cég a pályázat révén 200 millió forint fejlesztési támogatást kíván elnyerni ugyanekkora önrész vállalása mellett. A pályázat egyik feltétele kiköti, hogy a fejlesztési támogatásból eredő megtakarítást vissza kell juttatni a fogyasztókhoz. Evégett biztosítani kell a könyvelés átláthatóságát és tulajdonosi, valamint árhatósági garanciát is. E kettőt a többségi tulajdonos önkormányzat tudja garantálni, amely egyben árhatósági szerepkört is betölt. Az említett garanciákat a pályázó (DVCSH Kft.) hiánypótlásként szeptember 8-ig csatolhatta be. A fejlesztés fő tétele az Ady Endre és József Attila utcák ősrégi, cserére érett vezetékeinek cseréje immár jól hőszigetelt távhővezetékekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.