Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Augusztus 28. 21:05, csütörtök | Helyi

Levelet kapnak a majdani nyugdíjasok

Levelet kapnak a majdani nyugdíjasok

Fejér megyében is megkezdődött a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás hivatalból induló adategyeztetése.

A nyugdíjbiztosítás hatósági eljárásában 2014. augusztusában elkezdődött egy olyan ügyfélközpontú, a hivatal oldaláról kezdeményezett adategyeztetés, melynek során minden biztosítottat, volt biztosítottat részletes kimutatásban tájékoztatja a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság a nyugdíjhoz figyelembe vehető összes adatáról. Amennyiben eltérés mutatkozik, úgy az ügyfél észrevétele alapján a hivatal kivizsgálja, szükség esetén beszerzi a szükséges adatokat, majd az eljárások végén jogerős határozattal lezárt egyéni nyugdíj-jogszerzési adatok kerülnek bejegyzésre a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásába.

Azt követően a nyugdíjba vonuláskor az egyéni nyilvántartási adatok alapján már könnyen, gyorsan megtörténhet a nyugellátások megállapítása.

Az adategyeztetési eljárásról a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 96/B-D. §-ai rendelkeznek. Az eljárás a biztosított, volt biztosított elektronikus ügyintézés keretében benyújtott kérelmére, vagy hivatalból indul.

A hivatalból induló adategyeztetés azt jelenti, hogy egy új szolgáltatás keretében minden biztosított, volt biztosított személy a lakóhelye szerinti megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól először egy előzetes tájékoztató levelet kap a hivatalból történő adategyeztetés megkezdéséről, az eljárással kapcsolatos tudnivalókról. Ezt követően a hivatal küld egy részletes kimutatást azokról a szolgálati idő és kereseti adatokról, amelyet az elmúlt évtizedekben a munkáltatók bejelentése alapján a nyugdíjbiztosító a központi elektronikus rendszerében tárolt, és amely minden egyes személyre vonatkozóan elkülönülten tartalmazza a majdani öregségi nyugdíjnál figyelembe vehető szolgálati idő és kereseti adatokat.

A hivatalból történő eljárásnak tehát az a lényege, hogy nem kell kérelmezni, hanem a hivatal gyűjti össze a saját elektronikus nyilvántartásából egyénenként és értesíti az ügyfelet, hogy rá vonatkozóan milyen szolgálati időket és kereseti adatokat tart nyilván a foglalkoztatók adatszolgáltatásai alapján.

Az első ütemben az 1955-1959. között születettekkel fog megtörténni az adategyeztetés, amely Fejér megyében mintegy 20 ezer személyt érint.

Az első korosztályt követően kerül sor az 1960. évben vagy azt követően született biztosítottakkal, volt biztosítottakkal történő adategyeztetésre. Egy ötéves korcsoport kiértesítésére két év áll rendelkezésre.

A hivatalból történő adategyeztetés ütemezetten történik, hogy legyen idő minden egyes ügyfél ügyében, illetve hatósági eljárásban az adatok teljes körű kivizsgálására.

Az adategyeztetési eljárások hagyományos módon indulnak, a küldemények postai úton kerülnek megküldésre, de van lehetőség elektronikus ügyintézésre is nagyon egyszerűen, ügyfélkapus azonosítással.

Abban az esetben, ha az egyeztetési eljárás lefolytatását elektronikusan kéri az ügyfél, azt a www.magyarorszag.hu oldalon a „Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés” menüpontban, vagy a www.onyf.hu oldalon a „Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés” menüpontban érheti el, az Ügyfélkapun történő belépést és a TAJ-szám megadását követően a „Elektronikus ügyintézésre váltok” gomb megnyomásával. Az eljárás bármely szakaszában lehetősége van áttérni hagyományos ügyintézési módról elektronikusra, illetve elektronikusról hagyományosra.

Ha az ügyfelek az adategyeztetéssel kapcsolatban telefonon szeretnének általános tájékoztatást kérni, vagy a konkrét ügyet intézni, a Call Centeren keresztül is megtehetik a belföldi vezetékes telefonról ingyenesen hívható a 80/20-54-44 zöldszámon. A Call Center mobiltelefonról, illetve külföldről az általános díjszabás szerint hívható a 36-1-459-9700 telefonszámon. Személyesen történő ügyintézés esetén arra is van lehetőség, hogy előzetesen időpontot foglaljanak - a www.onyf.hu oldalon az „online időpontfoglaló”, vagy a Call Centeren keresztül munkatársaink segítségével –, így sorban állás nélkül intézhetik ügyeiket a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság ügyfélszolgálati irodáiban.

Nem kell adategyeztetési eljárást indítani azok esetében, akik részére saját jogú nyugdíjat, bármilyen korhatár előtti ellátást vagy más, szolgálati idő alapján kiszámított ellátást állapítottak meg, illetve szolgálati idejüket 2009. december 31-ét követően határozattal megállapították, vagy már kérelemre indítottak adategyeztetési eljárást. [A kérelemre történő adategyeztetés lehetőségét, amely természetesen továbbra is adott azzal, hogy az eljárás kizárólag elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül indítható meg. Amennyiben az adategyeztetést kezdeményező személy ügyfélkapus regisztrációval még nem rendelkezik, az erre irányuló eljárást bármelyik okmányirodában, illetve a kormányablakoknál kezdeményezheti.]

Végezetül megemlítendő, hogy a hivatalból történő adategyezetésben első körben érintett korosztályok öregségi nyugdíjkorhatára az alábbi: az 1955-ben születettek nyugdíjkorhatára 64 év, az 1956-ban születetteknek a 64. életév betöltését követő 183. nap, az 1957-ben vagy azt követően születettek esetében a betöltött 65. életév. Ez azt jelenti, hogy az 1955-ben születettek 2019-ben, az 1956-ban születettek a születésük időpontjától függően 2020-ban vagy 2021-ben, az 1957-ben született 2022-ben, az 1958-ban születettek 2023-ban, az 1959-ben születettek 2024-ben töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárukat, vagyis még jóval a korhatáruk betöltése és a nyugdíjuk megállapítása előtt le lehet folytatni az eljárásokat és még időben lehet tisztázni az esetleges eltérő adatokat, ez pedig jelentősen megkönnyíti a nyugdíj-megállapítást, amely mindannyiunk közös érdeke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.