Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Január 26. 16:37, csütörtök | Helyi

Magyar kultúra- városi kultúra

Magyar kultúra- városi kultúra

Az evangélikus templom különleges jó akusztikája méltó helyszíne már hosszú évek óta a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett koncertnek és a Pro Cultura Intercisae díj átadásának.

B. Gogolyák Mária hárfaművész és Simon Katalin szoprán-magánénekes káprázatos koncerttel kápráztatta el a rész vevőket.

A kjoncert "szünetében" Gombos István alpolgármester adta át a dunaújvárosi kultúra meghatározó személyiségeinek a díjat, amelyet életében egy ember csak egyszer kaphat meg, s évente csak egyszer, a Magyar Kultúra Napján adományozza oda a városunk képviselőtestülete. Olyanok lehetnek a "kiválasztottak", akik kimagasló teljesítményt nyújtó alkotó- és előadóművészeknek, alkotó- és előadó-művészeti közösségeknek, és mindazon személyeknek és közösségeknek, akik, vagy amelyek a város kultúrájáért hazai, illetve nemzetközi elismertségéért maradandót alkottak, illetve tettek.

A díjat ezúttal, Szántó Péter, az MMK nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója és Matussné dr. Lendvai Márta, posztumusz, az Intercia Múzaum nem rég elhunyt igazgatója kapta meg.

Méltatások:

Szántó Péter
1974-től, a Munkásművelődési Központ megnyitása óta dolgozik az intézményben. 1974 és 1995 között, a gyermek- és ifjúsági programokért felelős népművelőként, később igazgatóhelyettesként, majd 1995-től az intézmény igazgatójaként igyekezett tenni a városban élők kulturális életéért, szórakozásáért.
Feladatai ellátása érdekében alapvégzettségén túl, melyet a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó és Fémipari Főiskolai Karán, a metallurgiai szak, vas-acél és fémkohászati ágazatán, illetve a műszaki tanár szak, pedagógiai kiegészítő ágazatán végzett, valamint a Kiegészítő népművelési szakon, szakirányú államvizsgát tett 1981-ben, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a népművelő szakot is elvégezte 1986-ban.
Eddigi szakmai tevékenységének elismeréseként számos rangos kitüntetésben részesült. Többek között 1995-ben a „Gyermekekért érdemérem” elismerést, 2004-ben a „A tánc világáért - a világ táncáért” nemzetközi kitüntetést, 2005-ben a Fejér Megyei Önkormányzat – Vörösmarty-díját, 2009-ben „Közösségi Művelődésért” Díjat, majd 2010-ben az Internationale Dance Organization részéről két évtizedes tevékenységéért elsőként kapta meg a világszervezet „Életmű-díját.


1993-tól az MMK által alapított Magyar Divat és Sporttánc Szövetség elnöke, 1998-tól pedig ellátja az IDO International Dance Organization alelnökének posztjával járó teendőket is. 1995-től nemzetközi pontozóbíróként is tevékenykedik, valamint 2007-től az Europas Magyar Táncdíj kuratóriumának tagja.


Szántó Péter munkájának középpontjában mindig a városlakók, azok művelődési igényeinek kialakítása, a kínálaton túl a lehetőségek biztosítása szerepel. Az intézményen belül főleg a kisközösségek - klubok, szakkörök, egyéb formák biztosítják kezdetek óta az igényes szórakozás lehetőségeit. Lehet mondani korra, nemre, érdeklődési körre tekintettel jönnek létre a programok, s hogy azok milyenek, sokban függ az MMK vezetőjétől, kollektívájától, azok szakmai felkészültségétől, rugalmasságától. Az intézmény vezetője Szántó Péter mindig is hangsúlyt fordított arra, hogy a kínálat palettája minél szélesebb, színesebb legyen. Mindig ennek megfelelően próbálta alakítani a megvalósítás szakmai hátterét képező kollektívát, biztosítani munkájukhoz az anyagi hátteret.
Tevékenysége során, számos kiemelkedő szakmai rendezvény létrehozásában, elindításában vett részt. Példaként említhető, hogy szerkesztőként közreműködője volt az MTV Mindent bele! Gyermekműsorának, amely Gyulai István és Rózsa György nevéhez kötődött. Nemzetközi Fúvóstalálkozók szervezését, rendezését vállalta Dunaújvárosban hosszú éveken keresztül. Szervezőként és lebonyolítóként aktív részese volt az MMK-ban megvalósított Népi és Iparművészek Országos Tanácskozásának és Kiállításának. Mindig számíthattak rá az évente megrendezésre kerülő Rosti Pál Fotó- és Emlékkiállítás szervezésében, megvalósításában is.


Az intézmény megnyitása óta segítője az Országos Kórustalálkozók dunaújvárosi programjai kialakításának. Az MMK égisze alatt zajló Országos Néptánc-fesztiválok szervezője, bonyolítója 1974 óta. A Vasas Művelődési Intézmények Szövetségével közösen szervezője, illetve bonyolítója a Vasas Táncegyüttesek Országos Találkozójának az intézmény megnyitása óta. Felsorolni is nehéz a nívós és népszerű rendezvényeket, eseményeket, hiszen Szántó Péter 38. éve dolgozik a közművelődés területén, 16 éve irányítja a Munkásművelődési Központban folyó közművelődési munkát.


Közel 40 éves munkája mindig a városról, az itt élőkről szólt. Tevékenysége soha sem öncéllal szerveződött, mindig valakiért, valakikért szerveződött, a célzott személyek mindig a város közösségén belüli a gyerekek, fiatalok, vagy éppen az idősebbek voltak.
Elhivatott és magas szakmai színvonalú munkájának elismeréseként, Dunaújváros MJV Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae Díjat az idei évben Szántó Péter ügyvezető igazgató úrnak adományozta.

Matussné Dr. Lendvai Márta
1954. február 1-jén született, gyermekkorát Baracson töltötte. Az általános iskola elvégzése után a Münnich Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója lett, ahol 1977-ben történelem-orosz nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diplomát szerzett.
Az egyetem elvégzése után, 1977. szeptember 1-jén kezdett dolgozni az Intercisa Múzeumban új- és legújabbkoros történészként, majd 1979. február 1-től a múzeum igazgatójának nevezték ki, mely státuszt fájdalmasan hirtelen bekövetkezett haláláig, 32 éven keresztül folyamatosan betöltötte.
Fő kutatási területe Dunapentele/Sztálinváros/Dunaújváros története volt. Doktori fokozatát 1988-ban szerezte, disszertációjának témája Dunapentele iskolatörténete volt. A dolgozat a magyar iskola fennállásának 1000. évfordulója alkalmából, „Fejezetek Dunapentele iskolatörténetéből” címmel, 1996-ban jelent meg, az Intercisa Múzeum kiadásában.


Irodalmi munkásságát az említetten kívül több, folyóiratokban, évkönyvekben megjelent tanulmánya illetve önálló kiadványok őrzik. Ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül: Dunapentele oktatásügye a 17. század végétől a 20. század közepéig a Dunaújváros története című monográfiában, Kiegészítések Dunapentele 20. század eleji történetéhez, a Sztálinvárosi nők, A dunaújvárosi nők a hatvanas években című kiadványok. Pongrácz Zsuzsánnával közösen írta meg a Dunaújváros története képes levelezőlapokon című könyvet, mely művel elnyerték a 2. Magyar Bélyeg- és Postatörténeti Világtalálkozó aranyérem rangú oklevelét.
Számos időszakos múzeumi kiállítás fűződik a nevéhez. Többek között a Nagy Gyula géplakatos élete és munkássága, az Új város születik, a Sztálinvárosi nők, a Sztálinváros 1956 valamint a „Reklám a kézben” számolócédula kiállítás.


A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program – Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése pályázat keretében elnyert támogatásból, az Intercisa Múzeumban megvalósult „A kőkortól a legújabb korig” címet viselő látványtár kialakítása során projektmenedzseri feladatokat látott el. A látványtár Dunaújváros néprajzi és történeti emlékeit bemutató fejezetének berendezése most is emlékét őrzi.
Aktívan részt vett a szakmai közéletben, tagja volt a Magyar Múzeumi Történész Társulatnak. A múzeum vezetőjeként jelentős szerepet töltött be a város kulturális életében. Tagja volt a Dunaújvárosi Művelődési Műhely munkájában is részt vett valamint a Dunaújvárosi Kulturális Egyesületben is tevékenykedett, melyben felügyelő bizottsági tagságot is betöltött.


Az általa irányított intézményt, annak dolgozóit a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, a fenntartó Fejér Megyei Önkormányzat valamint Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve minden lehetséges fórumon lelkiismeretesen, sorsát szívén viselve képviselte. Munkatársait partnernek tekintette, fontosabb döntésekben meghallgatta véleményüket.
Az Intercisa Múzeum történetének jelentős, meghatározó személyisége volt ő, első és egyetlen munkahelyének fennállása során a leghosszabb időt töltötte, mint igazgató. Igazgatása stabilitást jelentett a rendszerváltással illetve az után bekövetkező átalakulások, változások idején is.


Lelkiismeretes és magas színvonalú szakmai munkájának elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése az idei évben a Pro Cultura Intercisae díjat, Matussné dr. Lendvai Mártának adományozta.

A díjat az igazgatónő fia vette át..


Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.