Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Július 12. 09:00, hétfő | Helyi

Mai hősök

Mai hősök

Centurio, légió, limes, provincia, Pannónia, Aquincum, Matrica, Salina és természetesen Castellum, illetve Intercisa. Mindannyiunk számára ismerős nevek, kifejezések. Ha más nem, az iskola történelem órákból.

Tizenegy komáromi fiatalem

A Legio Brigetio nevű hagyományőrző csapat 10 éves fennállásuk tiszteletére határozta el, hogy végig megy a régi római úton, és azon felül, hogy tisztelegnek az ősök előtt, meg bizonyítanak maguknak is, legfőképp azért mennek, hogy felhívják a figyelmet történelmünk eme részére is. Elvégre két év múlva a világörökség részévé akarják tenni a Limes útvonalat.

A Komáromtól Dunaszegcsőig tartó magyarországi rész közel felénél fekszik városunk. Ide érkezett a lelkes csapat.

 

- Eddig 192 km-t tettünk meg, és közel ennyi van még vissza. - mondja Varró László „Centurio", a társaság vezetője. Korhű ruházatban akartuk végig tenni az utat, de sajnos a saruk, feltörték lábainkat. Végül úgy döntöttünk, az eredeti menetfelszerelést könnyítjük annyival, hogy mai cipőt viselünk. Így is, a ruházatunk 30-40 kilogramm. A légiósok, fegyvert, pajzsot viselnek, a vízhordók meg értelemszerűen vizet, élelmiszert. Tagjaink közt van 15 és 45 éves is, tanuló, segédmunkás és értelmiségi is. Egy cél lebeg a szemünk előtt, hogy a történelmünk e szép részét ne hagyjuk elfeledni.

 

- Úgy mondom, hogy a férjem ne hallja, de nagyon büszke vagyok rá - súgja felém, csillogó szemmel, az egyik légiós felesége, kinek feladata a csapat kisérése. Amit ma úgy mondanánk, logisztikai feladatok ellátása.

 

- Eddig, amerre jártunk mindenhol szívesen fogadtak. - veszi vissza a szót a „legio centurio". - Jól lemérhető, hogy az errefelé lakók sokkal jobban ismerik a történelmet, mint gondoltuk.  Nagy meglepetés volt számunkra, mikor Kulcs felé jártunk és megállt mellettünk egy autó.

- Tudjuk-e milyen úton járunk most?- kérdezte a gépkocsivezető. Mi mondtuk, hogy persze, hogy tudjuk. A 6-os úton. Erre a gépkocsivezető mondta, hogy valamikor itt volt a limes útvonal. Persze, mi nagyon jól tudtuk, minket inkább az lepett meg, hogy más is tudja rajtunk kívül.  Nagy meglepetés volt, hogy Dunaújvárosba érve már vártak, és a múzeum vezetője fogadott minket. Reméljük, elérjük célunk. Egy hét múlva Dunaszegcsőn leszünk, és ha csak pár ember gondolkodását sikerül megváltoztatni, ismereteit bővíteni, már megérte.

 

Zárásul, engedtessék meg, hogy e cikk írója is kinyilvánítsa hasonló véleményét. Ugyan sokat tudunk Dunaújváros múltjából. Intercisa, vagy Szent Pantaleon nevét mindenki ismeri, mégsem árt egy kis ismeret-felfrissítés. Tényleg nem árt, ha Campona név hallatán nem, csak a bevásárlóközpont, hanem Nagytétény római kori neve is, vagy Castellumról nem csak a vendéglátó egység, hanem a római helyőrség is eszünkbe jut. És ha valaki a szekszárdi Alisca Rádiót hallgatja, talán innentől kezdve nem csak a zenére figyel, hanem azt is megtanulja, hogy Szekszárdot hívták így Kétezer éve.

 

(l.z.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.