Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 06. 11:37, szerda | Bulvár
Forrás: MTI

Már 150 ezer liter tejet adott a német szuper tehén

Már 150 ezer liter tejet adott a német szuper tehén

Tizenhárom év alatt már több mint 150 ezer liter tejet adott egy fekete-fehér Holstein szarvasmarha a németországi Talling egyik farmján, és teljesítményével előkelő helyen áll egész Németországban. A gazda az állatok magas komfortérzetével magyarázza a jó tejelési eredményeket.

A Ria nevű tehén által eddig produkált összmennyiséggel egy egész éven át el lehetne látni tejjel és tejtermékekkel egy 1800 lakosú települést. Rajnavidék-Pfalz tartományban jelenleg nincs egyetlen más marha sem, amely több tejet adna. Szakemberek szerint Ria jó úton van afelé, hogy új tartományi rekordot állítson fel. Az eddigi csúcsteljesítmény a 2010-ben kimúlt Villa nevű liessemi tehénhez fűződik, amely 15 évig tartó élete során 184 ezer liter tejet adott.
A világrekordot egy kanadai tehén, az Ottawa mellett élő Smurf tartja, amelynek tőgyéből 2012-ig 216 ezer liter tej származott.
Christoph Manz tallingi gazda szerint a rövidesen 11. borját ellő Ria kezdettől jobban tejel az átlagosnál, bár nem részesül kivételes elbánásban a többi marhához képest. A gazda szerint a különleges géneken és a jó takarmányon kívül az magyarázhatja a rendkívüli teljesítményt, hogy Ria a társaihoz hasonlóan jó körülmények között él: az összkomfortos istállón belül az állatok szabadon mozoghatnak, akkor esznek, amikor megéheznek, a fejőrobottal akkor fejetik le magukat, amikor akarják, ha viszket a hátuk, bármikor megvakartathatják magukat az istálló falára helyezett forgókefével, továbbá külön járkáló- és nyugalmat biztosító kényelmes fekvőhelyük van.
A 160 tehenet tartó Manz család elmondta a dpa-nak, hogy az évek során egyre javítottak az istálló komfortfokozatán, mert rájöttek, hogy az állatok annál több tejet adnak, minél jobban érzik magukat. Amikor az állományt tíz éve beköltöztették a szabad mozgást biztosító új, tágas istállóba, a tehenek váratlanul 3000 literrel több tejet adtak az első évben. Jót tett a marhák komfortérzetének a fejőautomaták felszerelése is, mert így az állatok a nap bármely szakában leadhatják tejüket, nincsenek kitéve a stressznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.