Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Február 12. 00:51, péntek | Helyi
Forrás: Fekete Györgyi

Már elkezdődött a próbaüzem

Már elkezdődött a próbaüzem

A Hamburger Hungária Európa egyik vezető hullámalappapír-gyártója Dunaújvárosban üzemeltetett két papírgépével, melyek együttesen évente több mint 650 000 tonna barna hullámalappapírt állítanak elő.

– Ez a Magyarországon gyártott papírfajták összességének 85%-a.

A hulladékpapírból kiváló minőségű hullámalappapírt előállító papírgyár Magyarország egyik legjelentősebb környezetvédelmi vállalata. Bencs Attila vezérigazgatót nem csupán az elmúlt esztendőről kérdeztük, hanem a 2014-ben kezdett stratégiai beruházás helyzetéről is.
- 2014 májusában a Prinzhorn Csoport alapkőletétellel ünnepelte meg dunaújvárosi papírgyárában építendő új erőműve munkálatainak megkezdését. A 45 milliárd forintos (150 millió eurós) befektetéssel épülő erőművet azzal a céllal hozták létre, hogy jelentős mértékben növeljék az energiahatékonyságot a Hamburger Hungáriában. Akkor elhangzott, hogy a beruházás másfél évet fog igénybe venni.

Sikerült tartaniuk a tervezettet?
A beruházás jól áll, tartjuk a terveket, már a próbaüzemek kezdeténél tartunk és idén már élesben is elindulhat az erőmű. Külön büszkék vagyunk arra, hogy környezetvédelmi szempontból Európa előtt járunk: a kontinens egyik legmodernebb ilyen létesítményéről van szó. Érdekesség, hogy a környék lakói nem is érzékelhették a próbaüzem elindulását, hiszen a kéményen keresztül por látható mértékben nem, kizárólag pára kerülhet a levegőbe.
- Foglalkoztatás bővülését is tervbe vették…
Már most 70 főt alkalmazunk az új erőműben, de a működtetéshez kapcsolódó kiszervezett munka számos további alvállalkozónak, köztük számos helyi vállalkozásnak is munkát ad.
- A vállalat stratégiai megállapodást kötött a Magyar Kormánnyal, ennek élvezték-e valamilyen előnyét?
- A Prinzhorn-csoport számára Magyarország kiemelten fontos és talán a kormányzati együttműködés is ennek a kiemelt figyelemnek szól. Egyre közvetlenebb a kapcsolat a szakpolitikai döntéshozókkal, már két stratégiai ülésünk is eredményesen végződött és most januárban került sor a harmadikra. Elsősorban energetikai szabályzások és hulladékgazdálkodási témákban üléseztünk, melyek kölcsönös előnyökkel végződtek többnyire.


- Az alapkő-letételnél hangsúlyozta: A fejlesztés jelentősen erősíti majd papírgyárunk piaci helyzetét, annak stabil jövőt biztosítva. Sikerült-e ezt a célt megvalósítani?
Milyen évet zártak?
Az erőmű létrehozásának célja, hogy költségstruktúránk versenyképesebb legyen az európai piacon. Az új üzem csökkenti energiaköltségeinket, energia-függőségünket, és fontos, hogy a papírgyártásra alkalmatlan hulladék visszaforgatásával zöldenergiához jutunk. A tavalyi év jól sikerült, de az eredményeket biztosító körülmények gyorsan változhatnak. Ezért fontos, hogy a költségstruktúránk legyen Europaszerte versenyképes.
- Az új esztendő milyen kihívásokat tartogat a vállalatnak?
2016 elsősorban az erőmű konszolidációról szól, de ezen túl idén is tervezünk további 15 millió EUR (~5MrdHUF) értékű fejlesztést. Ezekkel a kis és nagyobb beruházásokkal biztosítjuk a telephely hosszú távú jövőjét, fontos hogy jó döntéseket hozzunk és sikeresen bonyolítsuk le őket.
Úgy gondolom, hogy a hulladékpapír-alapú gyártással a magyar társadalom számára is értéket adunk. A hulladék így nem a lerakókban vagy az égetőkben végzi, hanem éppen ellenkezőleg: egy magasabb hozzáadott értéket képviselő termék formájában visszakerül a gazdasági körforgásba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.