Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 19. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már idén elindítanák az új Vidékfejlesztési Programot

Már idén elindítanák az új Vidékfejlesztési Programot

Szeptemberre elkészülhet az agrár-környezetgazdálkodási program 2015-ös átmeneti finanszírozásával kapcsolatos kormány-előterjesztés – mondta a Napi Gazdaságnak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkára.

A Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotás csúszása miatt még egyetlen tagállamnak sincs elfogadott vidékfejlesztési programja. Ugyanakkor mielőtt a részletes támogatási intézkedéseket vagy a támogatási kereteket meghatároznánk, először a partnerségi megállapodást kell megkötni az Európai Bizottsággal - mondta Kis Miklós.

Az agráriumot érintő legfontosabb vitás kérdésekben látszanak a kompromisszumos megoldások. Tudomásom szerint Magyarország az egyetlen tagállam, amelynek jóváhagyta a bizottság, hogy az élelmiszeripar a Vidékfejlesztési Program mellett a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásaira is pályázhasson. Ugyan a részletszabályokról még zajlik az egyeztetés, de a legfontosabb kérdésben megvan az egyetértés. Így a két operatív programból több mint 300 milliárd forint támogatás lesz elérhető az élelmiszer-ipari vállalkozásoknak.

A vidékfejlesztési támogatások kisebb hányadát teszi ki az agrár-környezetgazdálkodás. A mostani program augusztusban véget ér. Az új 2016-tól indul, 2015 átmeneti év lesz. Arra a kérdésre, hogyan tervezzék a gazdák a következő agrárévet, ha még nem ismerik a szabályokat, Kis Miklós azt mondta, szeptembertől biztosan nem folytatódik a program, de ez ne befolyásoljon senkit a vetéstervek elkészítésében. A vetésforgók alapján mindenki tudja, mit vethet, visszamenőleges hatállyal pedig nem írhatóak elő speciális feltételek. Ez egy támogatási program volt, ami most fejeződik be, de a jelenlegi részvétel sosem volt garancia arra, hogy ugyanazok a gazdálkodók ugyanazokkal a feltételekkel és támogatási összeggel a következőben is nyerni fognak. Most azon dolgozik a hazai munkacsoport, hogy megtervezze, milyen lesz az új Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási (akg) kifizetési jogcíme, amire az ökogazdálkodás jogcímmel együtt közel 170 milliárd forint van betervezve. Jó lenne, ha szeptemberre elkészülne a tervezet, amit még Brüsszelnek is jóvá kell hagynia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során