Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már nem kapkodnak a külföldiek a magyar kötvényekért

Már nem kapkodnak a külföldiek a magyar kötvényekért

Három hónapos mélypontra esett a múlt hét végére a külföldiek kezében lévő forintkötvény-állomány, amiben szerepe volt egy nagy sorozat lejáratának. Akár a Franklin Templeton is elkezdhette lassan leépíteni magyar kitettségét, de erről majd csak októberben derülnek ki részletek - írja a Napi Gazdaság.

A statisztikák arra utalnak, hogy néhány külföldi szereplő számára már nem annyira vonzó a magyar piac, mint korábban, de a hozamcsökkenést látva ez nem is meglepő. Az Államadósság Kezelő Központ statisztikája szerint múlt pénteken 4751,2 milliárd forintra csökkent a külföldiek forintkötvény-állománya. Ennél kisebb összegben május vége óta nem volt a külföldi szereplők kezében forintkötvény. A visszaesés különösen annak fényében jelentős, hogy egy nappal korábban még 4906,4 milliárd forint értékben tartottak magyar papírokat a külföldiek.

A több mint 150 milliárdos visszaesés azzal függ össze, hogy augusztus 22-én járt le a 2014/D jelű hároméves forintkötvény, amelyben jelentős volt a külföldiek súlya. Az ÁKK adatai szerint a csúcson több mint 650 milliárd forint volt a kérdéses sorozatból a piacon, de még három héttel a lejárat előtt, július végén is 336,1 milliárd forint értékben tartottak a papírból a befektetők. A jelek szerint ennek egy részét még nem újították meg, emiatt esett vissza hirtelen a külföldiek állománya. Az állampapírpiacon egyébként bevett szokás, hogy a befektetők nem a lejárat napján újítják meg papírjaikat, hanem kicsivel előtte vagy utána. Vagyis a mostani csökkenés lehet átmeneti is, a múlt pénteken visszafizetett összeget akár ismét magyar állampapírba fektethetik a szereplők.

A magyar kötvények vonzerejét rontja, hogy míg a most lejárt 2014/D sorozatot a kibocsátáskor 6,5−7,5 százalékos aukciós hozam mellett jegyezték le a befektetők, jelenleg 3−3,5 százalékos hozam mellett tudnának új hároméves papírt vásárolni. Ezen a hozamszinten pedig már nem csoda, hogy nem tolonganak a megújításért a külföldiek. Erre utal, hogy a múlt heti aukción kifejezetten visszafogott volt a kereslet a hároméves papírokra, az előzetesen meghirdetett 20 milliárdos mennyiségre mindössze 16,6 milliárdnyi ajánlatot nyújtottak be az adósságkezelőnek.

A 2014/D sorozat legnagyobb befektetője az amerikai Franklin Templeton volt, amely a második negyedévben elkezdte lassan leépíteni állományát, de június végén még így is 600 millió dollárnyi volt nála a papírokból, ami a teljes piacon lévő mennyiség negyven százalékát jelentette. Azt nem tudni, hogy közvetlenül a lejárat előtt a Templeton hogyan menedzselte a kötvényt, de elképzelhető, hogy az összeg egy részét nem újították meg a fenti piaci viszonyok mellett. A Templeton stratégiájáról október második felében kaphatunk részletesebb képet, amikor az amerikai alapkezelő közli majd harmadik negyedéves portfóliójelentését. Nem lenne meglepő, ha a diszkontkincstárjegyek állományának második negyedéves leépítése után a forintkötvényekkel folytatták volna a sort.

A következő jelentős forintkötvény-lejárat jövő februárban lesz esedékes, amikor a 2015/A sorozat fut ki; a tízéves papírból július végén még 483,6 milliárd forintnyi volt a piacon az ÁKK statisztikája szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben