Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Március 29. 21:23, kedd | Helyi

Marad a Móricz, de kifizeti meg a révészt?

Marad a Móricz, de kifizeti meg a révészt?

Azt mondják, a tiltakozó gyűlést azért megtartják, de népünnepély lesz. Nem lesz sem petíció sem transzparensek, hanem örömünnep, amolyan Móriczos módra, hiszen az integráció a Vasvárival nem valósul meg. Sajtótájékoztatón jelentet

Most már csak a szülői közösségen a sor, hogy ők is mellétegyék, amit igértek.

Végülis az alapfokú oktatási intézményeket racionalizálását érintő koncepció egyedül csak a Szórád bezárával valósult meg, de ott is oktatás folyik tovább, csak középiskolás fokon. Ezen kívül jelentős változás a korábbi rendszerhez képest , néhány integráció kivételével, nem történt. Egyrészt örvendetes ez a hír, másrészt továbbra sem lehet kristálytisztán látni, honnan fog a város pénzt szerezni a likviditási hiánya megszűntetéséhez.

Dániában élő ismerősöm mesélte, hogyha egy réteget megsarcol náluk az állam, akkor mindenki más megkönnyebbülve dől hátra, hiszen akkor nem ők kerültek ez alkalommal sorra. Az államnak ugyanis be kell szereznie, ami a működéséhez szükséges. Ha innen nem tudja, akkor máshonnan fogja és kész. Ezt Dániában az állampolgárok tudják, így elég mértéktartóan szolidárisak egymással, ami rohadt elitélendő, de praktikus. Tehát senki nem tüntet például a fogorvosokon kívül a fogorvosok adója ellen, mert nem akar a többség kitolni saját magával. Naná, megússzák a fogorvosok, s azt fizethetnek, mondjuk valamilyen adót a kétgyerekesek... Önzőek, mondom arrafele nagyon. De elég rég működik náluk a demokrácia, így a hímpora már rég lefoszlott a rendszerről, s az állampolgárok pedig pontosan tisztában vannak a rendszer lényegével. Semmi illúzió és idealizmus nincs már bennük.

Visszatérve hozzánk...Tehát, ha nagyot nem fogtak az alapvető oktatáson, akkor lesz iparűzési adó vagy magasabb ingatlan adó, vagy adó alapú adó, ez utóbbi csak poén volt. De mindenki érti , hogy mire gondoltam. Azzal , hogy nem jut az önkormányzat jelentős bevételhez az intézményei spórolása révén, kénytelen más eszközökhöz, más bevételekhez nyúlni... Tényszerűen: másokat fog érinteni a megszorítás és kész.

Még egy példa csak a szemléltetés kedvéért. Itt van a bankadó. Apám örült, hogy a gaz bankok kapnak a pofájukra, mert már rájuk fér az elkanászodás s a csodaszékházak miatt. De apám nem beszélt a bankos kisasszonnyal, aki elmesélte, hogy náluk már - többek között - felemelték a számlavezetési díjat ugyan 150-ről 198 forintra, meg csökkentették a folyószámla-kamatokat 2 százalékról 1 százalékra, és ezeket a tételeket normál földi halandó észre sem veszi, de ha mondjuk beszorozzák egy-két millióval.... pár milliárdot az aprópénzből is össze lehet kotorni, ha a bankoknál hónap vége van.

Szóval mindenki megfizeti a bankadót, aki valaha is bank közelébe járt,és punktum.. A fenti példákból következik: Elég aggályosan tekintek és nem túl nagy örömmel a jövő elé. Azzal, hogy nem sikerült egy nagyobb foltot keríteni a költségvetés lyukas zsákjára, semmi nem oldódott meg. A hiányt mi fogjuk megfizetni. Hogy ki lesz ez a mi, az persze kérdéses, de hogy fizetni kell, az teljességgel bizonyos...

Sok mozgástér nincs: vagy a kiadásainkat csökkentjük ( ennek azért vannak határai) vagy a bevételeinket növeljük ( ebben azért lehet még kreativitás). Egy önkormányzat bevételeinek jelentős része a városlakók adóiból származik. Tehát, mi közben durrognak a pezsgős üvegek, és joggal örömteli a koccintás... az ünneprontás szándéka nélkül jegyzem meg, pusztán a tények kedvéért... a révészt valakinek fizetni kell... Még pedig nagyon-nagyon hamar.

-fgy-

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.