Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 18. 10:09, szerda | Helyi
Forrás: Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

Mennyből a hulla - jeltolmáccsal

Mennyből a hulla - jeltolmáccsal

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza is csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, mely elérhetővé teszi az előadásokat a siket és nagyothalló nézők számára is:

Hazánk lakosságának körülbelül tíz százaléka él valamilyen mértékű hallásproblémával, közülük körülbelül 60 ezren teljesen siketek, 300 ezren pedig súlyos fokban nagyothallók.

Magyarországon új országos projekt indult, amelynek célja, hogy az ország kisebb-nagyobb színházaiban az előadások ne csak egy-egy alkalommal, hanem rendszeresen, évadokon át hozzáférhetőek legyenek a siket és nagyothalló nézők számára is. A program neve: 90 decibel Projekt (a névválasztás oka: a siketség általában 90 decibelnél kezdődik).

A Bartók Kamaraszínház nagy hangsúlyt fektet az integrációra és a társadalmi felelősségvállalásra: az utolsó nagy felújításnál a mozgáskorlátozottak számára akadálymentesítették az épületet és most a 90 decibel Projektjéhez is csatlakoztak: április 21-én egy nagy sikerű bűnügyi komédiát, Alfonso Paso Mennyből a hulla című darabját fogják jeltolmács segítségével bemutatni. A jelnyelvi tolmács Keglovics Zsuzsanna lesz, aki dunaújvárosi gyökerekkel rendelkezik, s így kiemelten fontos számára az első jelnyelven tolmácsolt előadás sikere.
Nagyon fontos, hogy halló és siket nézők ezen az alkalmon együtt ülnek a nézőtéren, tehát az előadás az integráció jegyében jön létre. A nézők a színpad oldalán láthatják a jelelő szakembert, aki egy kivetítő segítségével (is) látja és jeleli az előadást.

Címkék: jeltolmács, színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.