Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 02. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Mesterséges hasnyálmirigy készül

Mesterséges hasnyálmirigy készül

Jó hír a cukorbetegségben szenvedőknek, hogy három évtizednyi fejlesztés után a kutatók végre közel járnak egy, a mindennapi életben is kényelmesen használható mesterséges hasnyálmirigy létrehozásához.

Reménykeltőek azok a kutatási eredmények, melyek az Amerikai Diabétesz Társaság San Diegó-i konferenciáján mutattak be. A Bostoni Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház kutatói az Abbott Laboratories vállalat glükózmonitorát, és az Insulet cég laptoppal irányítható inzulinpumpáját tesztelték – írja a mediapress.

A szakértők szerint a rendszer eléggé mobilis ahhoz, hogy az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők nyugodtan járkálhatnak vele, vagy akár szobabiciklizhetnek is. Ez azért óriási előrelépés, mert az eddigi eszközök a kórházi ágyhoz és infúzióhoz kötötték a betegeket.

Dr. Aaron Kowalski, a Juvenile Diabetes Research Foundation munkatársa közel öt éve foglalkozik a szerv kifejlesztésével. Szerinte ebben az időszakban nagy előrelépések történtek, de még így is túlságosan lassúnak találja az ütemet. Szervezete felszólította a szenátust: utasítsa az illetékes bizottságot, hogy ne akadályozzák a kutatásokat és az új technológiák jóváhagyását.

Nem ő az egyetlen, aki elégedetlen: az Egyesült Államokban politikusok és a cukorbetegek érdekképviseletei is nyomást gyakorolnak a törvényhozásra. Azt szeretnék elérni, hogy végre jogszabályilag is bevezessék a találmány előzetes változatát.

A British Medical Journal című lapban azt állítják, hogy a mesterséges hasnyálmirigy elterjedése 25 év alatt kétmilliárd dollárt takaríthat meg a Medicare egészségbiztosításnak csak a diabétesz szövődményeire fordított kiadások tekintetében.

Ennek ellenére azt mindenki elismeri, hogy a cukorbetegek életét jelentősen megkönnyítő, a diabéteszesek vércukrát mérő, és az inzulint automatikusan adagoló új szerkezet kereskedelmi forgalomba helyezésére még jó ideig várni kell.

OrientPress Hírügynökség
 

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.