Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 02. 11:49, péntek | Helyi

Mi lesz veled szennyvíztisztító? 1.

Mi lesz veled szennyvíztisztító? 1.

A társaságok már a tavalyi gazdálkodásuk elszámolását készítik, s ennek ismeretében tudják készíteni az idei tervüket, ez valószínűleg nem fog sikerülni a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Kft-nek.

A működési gondokkal küzdő többségi önkormányzati társaságot egyik baj után a másik sújtja. Információnk szerint már a tavalyi mérlegkészítésnél is gondjaik adódtak, a cég számviteli beszámolójáról nem nyilvánított véleményt a számukra könyvvizsgálatot végző PricewaterhouseCoopers.

A nem véleménynyilvánítás nagyjából azt jelenti, hogy a könyvvizsgáló cég nem tudja garantálni, hogy a beszámolóban hiteles és pontos adatok vannak.
A hiteles és pontos adatok hiánya elsősorban a tulajdonosok számára kedvezőtlen, mert nem tudják, hogy a befektetett vagyonuk nyereséget hozott-e, vagy esetleg már régen elbukták, amit befektettek. Ezért megfelelő döntést sem tudnak hozni arról, hogy milyen intézkedéseket kell tenni a cégükkel kapcsolatban.
A Szennyvíztisztító Kft. többségi tulajdonosa Dunaújváros. Így az amúgyis nehéz gazdálkodási helyzetet megörökölt város egyik legkardinálisabb pontjává vált az, hogyan működik a szennyvíztisztítás és a szennyvíztisztító.
Hosszú évek óta húzódik ugyanis az elszámolási vitája a DSZSZ-nek a DVCSH-val szemben. A pereskedés még nem ért nyugvópontjára, hiszen jogerős ítélet mind a mai napig nincs, így a kimenetele az ügyletnek roppant kétséges.
A közelmúltban történő leállás, önkormányzati gyorssegélyek mind-mind tartós és hatékony megoldást sürgetnek.

A helyzet megértéséhez egy kicsit vissza kell mennünk az időben. A szennyvíztisztítás elvégzésére a szennyvíztisztító működésére egy többségi tulajdonú önkormányzati céget hozott létre még 2003-ban a városunk az E.ON-nal közösen.

Az akkori civil szervezetekből álló politikai tömörülés választási sikereket szeretett volna elérni, ezért lakossági engedetlenségi kampányt kezdeményezett, s felszólított a fogyasztókat, hogy ne fizessenek szennyvíz-tisztítási díjat, mert szerintük az jogszerűtlen.
A nemfizetés eszmeisége roppant mód népszerű volt a lakosság körében, sokan úgy gondolták, hogy semmi vesztenivalójuk nincs, így nem fizettek az igénybe vett szolgáltatásért.

A „civil-balhé” már az induláskor megroppantotta a fiatal társaságot. Hosszas pereskedést követően a civil szervezetek elérték azt, hogy a bíróság úgy döntsön, hogy ne a DSZSZ bocsájtson ki számlát, hanem a közművek üzemeltetőjéé a DVCSH legyen a számla kiállítás joga. A DVCSH rendelkezik ugyanis teljes körű nyilvántartással és a fogyasztókkal is ennek a társaságnak van jogviszonya. A döntés persze tartalmazta azt is, hogy az igénybe vett szolgáltatásért a fogyasztóknak fizetniük kell. Addigra azonban már jelentős adósságot halmozott fel a cég, s ugyan elkezdődhetett a pereskedés a nemfizető polgárokkal szemben az elmaradás behajtása érdekében, de ez az idő múlása miatt csak részleges sikerekkel járt.

Ráadásul a bíróság döntése ahelyett, hogy megoldotta volna a helyzetet, minden későbbi gond forrásává is vált. A két társaság nem tudott megállapodni abban, hogy milyen feltételek és áron biztosítsa a DVCSH az adatszolgáltatási, nyilvántartási, számlázási és egyéb ügyviteli szolgáltatásokat. Mivel nem a két cég közös akarata, hanem bírósági döntés kényszerítette ki ezt a helyzetet, ezért mindegyik fél a saját álláspontját, s érdekét próbálta meg – teljesen jogosan- képviselni a megegyezés során. A DSZSZ a lehető legalacsonyabb árat próbálta meg kisarcolni, a DVCSH pedig a legjobb áron próbálta a szolgáltatásait érvényesíteni. Tehát egy olyan helyzet teremtődött, amit valójában egyik fél sem akart.

Hosszú pereskedési folyamat kezdődött el, amelyben a végén már - látva az ellehetetlenült helyzetet - önkormányzat közvetítő szerepet vállalt fel. Részleges sikerrel járt csak, lényegében valami olyan helyzetbe került, mint a szülő, akinek két gyermeke között kell igazságot tennie. Mindkét félnek a maga logikája és érvrendszere szerint az igaza, így lehetetlen volt a tartós érdekegyesítés. Egyik társaságát sem hozhatta ugyanis az önkormányzat a másik számára kedvezőtlen pozícióba.

Jelenlegi helyzet továbbra is bizonytalan. A könyvvizsgáló cég véleménynyilvánítási hiánya azt igazolja, hogy a szennyvíztisztítónak, mint önkormányzati cégnek, nem átlátható az gazdálkodása, nem tervezhető a működése sem. Egy biztos csak a hányatott sorsú társaságnál: a bizonytalanság.

Folytatjuk… (A folytatásban régebbi és újabb rendőrségi feljelentésekről lesz szó meg az adóhatóságról is - többek között…)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.