Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Április 30. 21:59, vasárnap | Sport
Forrás: Sándor Judit

Milyen eredményeket várhatnak a dunaújvárosi versenyzők a FINA világbajnokságon

Milyen eredményeket várhatnak a dunaújvárosi versenyzők a FINA világbajnokságon

Az országos bajnokság után a nyáron a 17. FINA Úszó-, Műúszó-, Műugró-, Óriástorony-ugró- Nyílt Vízi Úszó- és Vízilabda világbajnokságra kerül sor Budapesten és Balatonfüreden.

Az év legnagyobb hazai sporteseményre egy vadonatúj úszóarénát építettek fel a Duna partján, amelyben tizenötezer néző szurkolhat a legmodernebb körülmények között. A Duna Arénába – amely a vb után a Dagály Úszókomplexum része lesz, és a nagyközönség is használhatja - két úszó-, egy műugró és egy gyermekmedencét, valamint egy pezsgőfürdőt terveztek.

De nézzük a dunaújvárosi versenyzőket! Ugyan kiválóan szerepelt a felnőtt országos bajnokságon és a budapesti középiskolások világbajnokságán is Selmeci Levente, aki utóbbi versenyen három érmet is szerzett (200 vegyesen az első, 100 pillangón a harmadik helyen végzett, míg a 4x100-as vegyesváltó tagjaként a dobogó második fokára állhatott fel) a 17 éves újvárosi úszó még nem a jelen embere, bár kétségtelenül övé lehet a jövő.

Edzője: Kovács József a lapunknak elmondta:
- A Dunaferr SE-ben utánpótlás-nevelés folyik. Sajnos, a tehetségeinket a tőkeerős klubok elhalásszák, így most felnőtt versenyzőnk nem lesz a világbajnokságon. Mi nem tudjuk megfizetni az élsportolókat, így az általunk elvégzett munka gyümölcsét más klubok és városok aratják le. Viszont jelenleg is vannak nagy tehetségeink, mint például Selmeci Levente, Kállai Botond, vagy Szőlősi Martin, de nekik is végig kell járni az utat, először az ifjúsági Európa-bajnokságra kell kijutniuk, s ha kitartóak és szorgalmasak lesznek, akkor lehetnek a jövő bajnokai.

A dunaújvárosi születésű, de ma már Győrben versenyző Takács Krisztián azért az 50 méteres gyorsúszásban ott lesz a világbajnokságon.
- Egyértelmű célt tűztem magam elé – mondta. – Mindenképpen döntős szeretnék lenni! Egyszer már megadatott a számomra, hogy hazai rendezésű nemzetközi versenyen úszhattam, és elmondhatom, hogy óriási élmény volt! Ez akkor a margitszigeti Európa-bajnokság volt, ám most a világbajnokságon még népesebb mezőnyt vonz majd a fővárosba. Ráadásul az uszoda is kétszer akkora, sőt ultramodern lesz. Már nagyon várom, hogy úszhassam az új létesítményben, mert szeretnék mielőbb ott edzeni, hogy szokjam a közeget. Van, akit bénít a hazai közeg, ám engem doppingol, és új erőre késztet, remek motiváció. A vb-n nagyjából száz-száztíz induló lesz az 50 méteres gyorsúszásban, tehát már a legjobb nyolcba kerülni is kiváló eredmény lesz. Sokszor ez nehezebb is, mint a döntőben jól úszni, mert ott már akár egy gyengébb időeredmény is dobogós helyezést érhet.

A vizes világjátékokon azonban nem csak az úszás szerepel a programban, hanem a vízilabda is. Ráadásul, több mint valószínű, hogy dunaújvárosi játékosok is lesznek a magyar válogatottban. Bár, még kerethirdetés előtt állunk, Mihók Attilától kérdeztük meg, szerinte kinek lehet esélye a helyi klubból bekerülni a nemzeti csapatba.
- Bízom benne, hogy többen is a tizennyolcas keret tagjai lehetnek. Igaz, nem tisztem, hogy én alkossak véleményt, mert az, hogy ki fér be a keretbe és ki nem, az a válogatási szisztémán múlik. Szerintem Kasó Orsolya, Garda Krisztina, Menczinger Kata, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Szilágyi Dorottya, Somhegyi Noémi egyaránt esélyes lehet, hogy kivívja a tagságot. Az viszont biztos, hogy igen ritkán van alkalmunk hazai pályán, hazai közönség előtt világeseményen szerepelni és élvezni a közönség támogatását és szeretetét. Biztos vagyok abban is, hogy a válogatási elv meghatározza majd a játékunkat is, és lesznek majd változások. Az eredmény tekintetében szerintem nem túlzott elvárás a legjobb négy közé kerülni, de nagyon sok múlhat nüánszokon. Nagyszerű lenne egy érmet szerezni, ám sok múlik majd a csapatszellemen, a közös motiváción, az akarati tényezőkön. Sok minden dőlhet el fejben, pláne a krízishelyzetekben. Ha a négy közé sikerül bejutni, akkor utána bármi megtörténhet. A mai mezőnyben az amerikai csapat kiemelkedik, nem realitás, hogy őket legyőzzük, de ez sport, minden megtörténhet. A többi csapattal viszont partiban vagyunk, bárkik ellen képesek lehetünk a sikerre.

Reméljük így is lesz. Mindenesetre már kaphatóak a belépőjegyek a 2017. július 14. és 30. között megrendezendő viadalra.

Szóládi Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.

2024. Április 20. 09:45, szombat | Sport

A Veszprém kilenc góllal nyerte meg a Szeged elleni rangadót

A címvédő Telekom Veszprém házigazdaként 36-27-re legyőzte a Szegedet a férfi kézilabda NB I péntek esti rangadóján.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet