Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. November 02. 12:34, szerda | Helyi
Forrás: Mosási tanácsok a www.maxdepo.eu-val

Milyen mosóport használjunk?

Milyen mosóport használjunk?

A nem megfelelően végzett mosás a legjobb minőségű mosószerrel sem hozza meg a várt eredményt, ezért a körültekintően végzett mosás nemcsak a ruhát, de a pénztárcát is kíméli.


- Vásárlás előtt tudnunk kell milyen ruhaneműkhez szeretnénk mosószert venni. A döntés során figyelembe kell venni, hogy világos és/vagy színtartó ruhákhoz, színre érzékeny anyagokhoz, vagy kényes, finom textíliákhoz szükséges-e a mosószer. Ennek megfelelően színes, fehér, vagy épp finom mosószert kell választani.


- Először az előírtnál kevesebb mosószert használjunk -mivel általában a szükségesnél többet javasolnak a gyártók-, így a ruhákat is kíméljük, miközben kitapasztalhatjuk a mosóhatását.


- Ha az előírtnál több mosószert használunk a ruhanemű nem lesz tisztább, ellenben hosszú távon alkalmazva a túladagolt mosószer a fehér textíliát elszürkíti, a színeseket kifakítja, roncsolja.

Folyékony, vagy por?

Tényleges eltérés csak a halmazállapotban van, mosóhatásban nincs. Kiválasztásuk a mosás jellegétől, hőfokától is függ.

- Ha folyékony mosószert választunk, akkor általában alacsony hőfokon is elérhetjük a kívánt mosóhatást, a mosógép dobjába helyezett mosószer egyenletesen eloszlik. Kézi mosásnál nincs „oldódási idő”.


- Ha mosóport választunk, és nem a megfelelő hőmérsékleten mosunk, akkor a mosópor nem egyenletesen oldódik fel, így foltokat hagyhat a sötétebb ruhákon, ezért mindig nézzük meg az adott mosópor minimális vízhőmérsékleti előírását.

- Előfordulhat, hogy a mosópor egy része nem oldódik fel, és a dob alján leülepszik (apró fehér szemcsék maradhatnak a ruhán). Ez akár 40%-os veszteséget is jelenthet. Ha mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, akkor nem távolítja el a szennyeződést, foltokat okozhat. Hogy ez ne forduljon elő: adagolópohárba, vagy egy konyharuhába rakjuk a mosóport, és közvetlenül a mosódobba tegyük akárcsak a folyékony mosószert!

Színes, vagy fehér?

Általában, kétféle mosószert tartunk - a színes ruhákhoz színes, a fehér ruhákhoz fehér mosószert. És ha csak az egyik van itthon?

- A színes ruhákhoz való mosószerrel nyugodtan kimoshatjuk a fehér ruhákat, igaz nem érjük el a „vakító fehérséget”, de hatékonyságát fehérítő hozzáadásával növelhetjük (Clorox, Vanish), a ruha szálait nem roncsoljuk.
- A fehér ruhákhoz való mosószerrel a színes ruhákat ne mossuk fehérítő tartalma miatt, mivel a színeket fakíthatja, foltossá teheti!
- Többféle színes ruhát is kimoshatunk egyszerre, ha színfogó kendőt használunk a kioldódott színanyagok felfogásához!

Előmosás, vagy folttisztítás?

Gyakran felmerül a kérdés az igazán szennyezett, foltokkal teli ruháknál.

- Erősen szennyezett ruháknál javasolt az előmosás, vagy beáztatás, így a ruhák szálaiban előbb elkezdenek a szennyező anyagok kiválni, és a mosás végére teljesen eltűnnek.

- Beszáradt foltoknál használjunk folttisztítót, közvetlenül a foltra tegyük, és hagyjuk pár percig hatni, akár lesz előmosás, akár nem.

- Folttisztítót adalékként a mosószerhez is tehetünk (pl.: munkásruhákhoz), viszont vigyázzunk a mennyiségre, mert túl sok folttisztító megindíthatja az eddig színtartó a ruhák színét.

Külföldi, vagy hazai?

Sokat vitatott kérdés, bár mivel most már nem csak a média, hanem a fogyasztóvédelem is foglalkozik vele, nem csak mendemondák alapozzák meg különbségüket. Meghatározó maga a szabályozás, mely Nyugat- Európában előírja az összetevőket, Kelet- Európában viszont ilyen nem létezik, ezért akár jelentős mennyiségű konyhasót is tartalmazhat mosószerünk, megfelelő hatóanyagok nélkül, teljesen legálisan.
A különböző televízió csatornákon is leadott fogyasztóvédelmi termékek bevizsgálásainak eredménye azt mutatja, hogy az Olasz, Német, Ausztriai, stb. tisztítószerek sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkeznek ( illatanyag, hatásfok, tartósság, kiadósság ) mint a Szlovák, Román, Magyar, stb. gyártású, de azonos márkájú tisztítószerek, mivel nincs jogszabályi előírás a hatóanyagokat illetően.

Javasoljuk tehát a nyugatról importált tisztítószereket, melyek hatásfoka jelentősen jobb az itthon forgalmazott azonos márkájú termékeknél, sok estben a jobb minőség nem jár magasabb árral, mint azt honlapunkon is megtekinthetik.

www.maxdepo.eu

Címkék: maxdepo, mosás, tanácsok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.