Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Május 12. 22:24, csütörtök | Helyi

Mint könyökvédős könyvelő, igyekszem…

Mint könyökvédős könyvelő, igyekszem…

Dunaújváros közgyűlése megválasztotta társadalmi megbízatású gazdasági és stratégiai alpolgármesternek Szepesi Attilát 11 igen szavazattal. Miután döntött a testület az alpolgármester havi 305 ezer forintos illetményéről és költs

Ünnepi aktussal, a „Dunaújváros Ifjúságáért” díjak átadásával kezdődött Dunaújváros 2011. május 12-i közgyűlése (lásd külön írásunkat).

Kérésre sorrendben elsőként a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetőjének, Budavári Árpádnak a közbiztonság helyzetét értékelő beszámolójáról tárgyalt a közgyűlés. A vitában részt vett dr. Simon László megyei rendőrkapitány, aki bejelentette, hogy a dunaújvárosi kapitányság 35 most végző fiatal tiszthelyettessel fog a nyáron erősödni. A plusz létszám nagyobb része a kapitányság székhely-városában nyer beosztást, ami lényegesen fog javítani a létszám-gondokon. Képviselői észrevétel volt, hogy jó ugyan a városrészi (körzeti) megbízotti rendszer, de sokan szóvá teszik, hogy a rendőr igen ritkán tartózkodik körzetében és azt sem tudni, milyen telefonszámon érhető el. Budavári Árpád válasza: az élet szólt közbe. Ősszel Táborállás, januárban Kulcs partcsúszása adott sokszoros többletmunkát, ezen felül dunaújvárosi rendőrök is dolgozat a borsodi árvíznél és a vörösiszap-katasztrófánál. A vezénylési rendbe mindezek beleszóltak.

A sajnálatos haláleset miatt kegyeleti okból több napirendi pont megtárgyalását is későbbre halasztotta a két héttel korábbi közgyűlés.

Ezúttal viszont megválasztotta a testület társadalmi megbízatású gazdasági és stratégiai alpolgármesternek Szepesi Attilát 11 igen szavazattal. Cserna Gábor visszaidézte Szepesi Attila (az előző ciklusban több hozzászólásához fűzött megjegyzését, miszerint „könyökvédős könyvelőként” vélekedik a témáról) így, vagy amúgy. Ezúttal is az idézett szófordulattal vezette be javaslatát. Miután döntött a közgyűlés az alpolgármester havi 305 ezer forintos illetményéről és költségtérítéséről, Szepesi Attila bejelentette, hogy lemond juttatásairól. A város nyomasztó gazdasági helyzetére célozva megjegyezte: alpolgármesterként, mint könyökvédős könyvelő, megpróbál eredményt felmutatni, mire lehullanak a falevelek.

A frissen megválasztott gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármestertől Cserna Gábor polgármester vette ki az eskü szövegét.

Az elvárás vele szemben meglehetősen nagy: többek kötött koordinálnia kell az önkormányzat pénzügyi és gazdasági döntéseinek az előkészítését. Ezen belül kiemelt feladata a pénzügyi stabilitás megteremtése. Javaslatot kell kidolgoznia az önkormányzat vagyongazdálkodásának korszerűsítésére, javítására. Javaslatot tesz kommunális és infrastrukturális fejlesztésekre, kezdeményezi, irányítja és koordinálja az e tárgykörbe tartozó döntéseket. Az önkormányzat többségi tulajdonában levő gazdasági társaságok működését figyelemmel kíséri, irányítja az e tárgykörbe tartozó döntések előkészítését, javaslatot tesz – az érintett bizottságokkal közösen – önkormányzati vállalat, intézmény alapítására, átalakítására, korszerűsítésére, vagy megszüntetésére. Figyelemmel kíséri az adósságszolgálattal összefüggő feladatokat, irányítja az e tárgykörben hozott döntések végrehajtását.

Döntött a közgyűlés a most megválasztott alpolgármester munkáját támogató szakértői csoport felállításáról. E csoport vezetője Szepesi Attila, tagjai: Cserni Béla, Pintér Attila, Pintér Tamás, Szabó Zsolt közgyűlési képviselők. Állandó meghívottként részt vesz a csoport munkájában dr. Ragó Pál koordinációs és városfejlesztési alpolgármester és dr. Orbán Zsuzsa aljegyző, aki ellátja a csoport ügyviteli feladatait is.

E szigorítás szellemében fogant a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokra szabott új feladat, miszerint az elkészült (idei üzleti terveiket) nem fogadják el, azokat át kell dolgozniuk. Követelmény, hogy azokat a költségeiket, amelyek nem érintik közvetlenül a működésüket, legalább 25 - 30 százalékkal csökkenteniük kell. A cégvezetők még ki nem fizetett prémiumát november 15-ig fel kell függeszteni. A prémiumfeltételeket és szabályzatot előzetesen meg kell küldeni a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Igazgatóságának. A gazdasági társaságok kötelesek versenyeztetni megrendeléseiket, a 3 millió forint feletti értékű szerződéseiket pedig jóvá kell hagyatniuk az önkormányzat erre felhatalmazott tulajdonosi képviselőjével.

Megszavazta a közgyűlés a Dunaferr területére vonatkozó rendezési tervmódosítás koncepcióját, ami lehetővé teszi az ott tervezett fejlesztések elindítását.

Jóváhagyta a testület a DVG Zrt. temetőkre, valamint a piacra vonatkozó helyi rendelet módosítási javaslatát, amely a KSH adatoknak megfelelően mind a temetői szolgáltatásom, mind a piaci helypénzek esetében átlagosan 4,3%-os díjemelést jelent.

Módosította a testület a városháza helyiségeinek rezsidíját, amely 10%-kal emelkedik.

Megszűnt a Kenyérgyári út 6/b szám alatti hajléktalan szálló, miután megnyílt a Kandó Kálmán téri új intézmény. A funkcióját vesztett ingatlan bérbeadásáról döntött a közgyűlés azzal, hogy elő kell készíteni a későbbi értékesítés feltételeit is (például értékbecslés elkészíttetése).

A Délkelet-európai Dunai Belvízi Kikötő-fejlesztés (DaHar) projekt keretében az irányító

hatóság (döntéshozó testület) tagjának Cserna Gábor polgármestert delegálja Dunaújváros

közgyűlése.

Támogatta a testület a Dunaferr SE azon kérését, hogy Férfi Röplabda Szakosztálának sz idei versenyekhez nyújtson 1 millió forint visszatérítendő támogatást ezévi visszafizetéssel.

Régóta húzódó vitára tett pontot (remélhetően) a közgyűlés azzal, hogy eladja az ACÉLTÉR Kft.-nek telephelye bővítése érdekében a Neumann János utca északi végét is, amely zsákutca, véget ér a közigazgatási határánál. Az ügylet elhúzódását akadályozta az út és az alatta levő közművek esetleges továbbépíthetősének kérdése. Tisztázódott, hogy Rácalmás a területhatárán levő erdő megszüntetését nem tervezi. Az értékesítést azzal a záradékkal hagyta jóvá a közgyűlés, ha az ACÉLTÉR Kft. nyilatkozatban vállalja a közmű áthelyezésével kapcsolatos költségek megfizetését, amennyiben ez elkerülhetetlen.

Elfogadta a közgyűlés a Szent Pantaleon Kórház Nonprofit Kft. múlt évi működéséről szóló beszámolóját 601 millió forint (alaptevékenységből eredő) veszteséggel és 74,4 millió forint vállalkozói nyereséggel. Nagyobb horderjű döntés volt a nyílt ülés utolsó napirendi pontja, amely a gyógyintézet további működését volt hivatott meghatározni. A jóváhagyott határozat szerint ismét önkormányzati intézménnyé alakul a kórház, részletes ütemterv szerint. A kórház ingóságait (orvosi eszközök és műszerek) 147 millió forintért megvásárolja az önkormányzat a jelzálog-törlést követően, felbontják a megkötött szerződéseket és megtörténik a gazdasági társaság végelszámolása.

A közgyűlés zárt ülésén hozott döntésekről Németh Tünde sajtószóvivő az alábbi tájékoztatást adta: az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona vezetőt teendőivel Horváthné Kósa Editet bízta meg a testület; az Innopark Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetői állására Szántó Ákos pályázatát fogadta el a közgyűlés; a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetői munkakörének betöltésére Varsányi Viktort javasolja a közgyűlés; a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. ügyvezetői állásának betöltésére Antal Lajos személyét javasolja a testület. A Szent Pantaleon Kórház Nonprofit Kft. pályázatát érvénytelennek nyilvánította a közgyűlés; nem született döntés a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatói állásának betöltéséről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.