Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. December 19. 22:00, szerda | Helyi

Mit adjak, hogyan adjam?

Mit adjak, hogyan adjam?

Szülőknek karácsonyra

Mit adjak, hogyan adjam?


Szülőknek karácsonyra


Milyen legyen a karácsony? Mit adjunk, hogyan adjuk át? Döntés előtt állunk, és fogy az időnk. Szerencsés helyzet, hogy egy olyan szülő, aki Waldorf-óvodába vagy Waldorf-iskolába vitte a gyermekét, sohasem tanácstalan, mert ettől a pedagógiától válaszokat kapunk.

- Az óvodai életben hogyan jelenik meg a várakozás, a karácsony? Milyen útravalóval indulhat haza, ünnepelni a gyermek (és a szülő)? – kérdezem Homó Melinda Waldorf-óvodapedagógust.
- Advent az elcsendesedés időszaka. Ezekben a napokban helyet teremtünk a karácsonyi születés befogadására. A gyerekekkel közösen takarítunk, rendezkedünk, ezzel is várva az ünnepet. Napközben adventi énekeket énekelünk, betlehemi játékot játszunk, mézeskalácsot sütünk. Minden héten meggyújtjuk a gyertyát az adventi koszorúnkon.
Az évszakasztalon kék selyemkendő a háttér. Az istálló kövekből, mohából készülget, melyhez Mária, József és a kis csacsi napról-napra közelebb lépeget, lábaik nyomán arany csillagok jelzik az utat.
A gyerekek átélik a várakozást az adventi naptárral, amelyen minden nap egy-egy újabb ablak nyílik ki.
Ebben az időszakban készítik el a gyerekek kis cseréptálkákban a saját betlehemi kertjüket. A hetek során mindenki maga rakosgatja bele először a kavicsokat (ásványvilág), majd a kis mohácskákat, apró tobozokat (növényvilág), később a gyapjúbáránykát (állatvilág) és végül egy dióhéjban elhelyezett rózsabimbót (ember).
A karácsonyfa díszítést és ajándékozást otthon élik meg a gyermekek a családjuk körében, hiszen Szenteste csak egyszer van.

- Az adventi időszakot szünet előtt a spiráljárással zárjuk. Ezen a karácsonyváró ünnepségen, a csoportszoba közepén fenyőágakból elkészített nagy spirálforma fogadja a gyerekeket. A spirál közepén egy nagy gyertya ég. A gyerekek egyenként mennek végig a spirálon, a kezükben tartott, almába szúrt gyertyát a spirál közepén lévő nagy gyertyánál meggyújtják, és kifelé jövet valahol elhelyezik a spirál mentén, egy arany csillagon. Minden gyertya meggyújtásával egyre világosabb lesz, így mindenki hozzájárul a fény születéséhez.
A decemberi szülői esten a szülők is átélhetik a spiráljárás élményét, mely segít a felnőttnek elcsendesedni és mélyen megélni a várakozást és a fény születését.

- Advent a várakozás időszaka. Az iskolában minden nap különleges hangulatot teremthetünk. – meséli Hamvas Emőke Waldorf-pedagógus, osztálytanító. - Az adventi időszakban minden reggel az iskolában gyerekek és felnőttek, pedagógusok, szülők, nagyszülők adventi dalokat énekelünk. Körben állunk, égnek a gyertyák, átadjuk magunkat az ünnepi várakozás, az együttlét élményének. Ünnepeinkre, szokásainkra mindig igaz, hogy nem pusztán a hagyományokat ápoljuk, hanem minden ünnep hangulata, lelkisége megteremtődik "kicsiben-nagyban" és a közösségben is. Minden közös készülődés, még a fáradságos nagytakarítás is azt tanítja a gyereknek, hogy mit jelent az ünnep előkészülete. A karácsonyi időszak előkészítése történhet meg az iskolában, magát az ünnepet már a családban élik át a gyerekek.

Egy Waldorf-gyerek hisz a csodákban. Az óvodai élet, de az iskolai is tele van varázslattal. A gyerekek tündérek, manók közt élnek, akiktől meg lehet tanulni kristályt készíteni, de az iskolába már betűkkel érkeznek. Meg is jelennek fából, gyapjúból, filcből megformáltan. Ha szülőként megértettük, hogy a gyerek akkor a legboldogabb, ha csodát kap, s a legegészségesebb, ha a körülötte lévő tárgyak, játékok természetes anyagból készültek, akkor közelebb kerülünk a megoldásához. Ahhoz, hogy mit kapjon a gyerek karácsonyra, s azt hogyan adjuk vagy adassuk át neki (angyallal, Jézuskával)?

- Mi kell, mi jó a gyereknek karácsonyra?

- Szerintünk fontos, hogy az ajándék ne a pénzről, a nagyságról és a sokaságról szóljon. – teszi hozzá Homó Melinda. - Az ajándékba adott játék igazodjon a gyermek életkori sajátosságaihoz, adjon teret a gyermeki fantáziának. Egy gyapjúfilcből varrt állatka, textilből készített baba, fából faragott kisautó még őrzi a szerető kéz erejét. Hogy az ajándékokat az angyalka vagy a Jézuska teszi-e a karácsonyfa alá, azt a felnőttek szíve súgja meg. Legyen karácsonykor minél több szeretet, együtt töltött perc és vidámság.

Juhász-Bognár Vivien

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.