Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Április 19. 18:16, csütörtök | Helyi

Módosítások az iskolarendeszerünkben, vendégvonzó lehetőség a fürdőnél

Módosítások az iskolarendeszerünkben, vendégvonzó lehetőség a fürdőnél

Elektromobilitási mintarégió lehetünk! Elfogadott tavalyi költségvetés,DUDIK, Rockmaraton, pentelei rendezvények támogatása, nem lesz 13 buszjárat, a CO2 kvóáért sokat kell fizetnünk.

Hosszúnak ígérkezett, mégis gyorsan pergő lett az április 19-i közgyűlés, noha 68 + 7 (zárt) napirendi pont került terítékre. Négy téma ügye viszont (további egyeztetések végett) most kikerült a tárgyalandók közül.

Dunaújvárosiak dicséretes, elismert helytállásai

Elsőként Barta Endre kért szót. Köszönetet mondott a város és a térség választóinak, méltatta a helyi eredményt, gratulált a vízipólós hölgyek spanyolországi eredményéhez (LEN kupa) és hogy a mi Móricz Zsigmond Általános Iskolánk bekerült az ország tíz legjobb iskolája közé. Kifogásolta viszont, hogy egy kutyafuttató kialakítására szóló (anyagi terhet nem jelentő) kutyafuttatóra irányuló pályázat lehetőségével nem élt a város. Ígérte, hogy képviselői indítványként felkarolja az ügyet. Hingyi László ugyancsak gratulált a vízilabda csapat győzelméhez és jutalmazásukat javasolta. Tóth Kálmán a sikeres újtelepi rendezvényekről adott számot. A napirendi pont zárásaként Cserna Gábor polgármester ugyancsak méltatta a nagy részvételt és a 2/3-os választási győzelmet, amely a munka töretlen folytatására ad felhatalmazást. Sorolta az előző hónapok legfontosabb városi eseményeit, közte a már előzőleg említett sikereket, amit kiegészített a Petőfi iskola alsós lányainak szombathelyi országos sakkversenyen elért 3. helyezéséhez, méltatta az idei megyenapon kitüntetett dunaújvárosiakat, nevezetesen posztumusz Markovics Sándort, dr. Szlávik Ferencet és a dunaújvárosi mentőállomás kollektíváját, ahol már az állomás vezetője Kiss Miklós lett, mert Reszegi Imrét a székesfehérvári mentőállomás irányításával bízták meg. A polgármester felsorolásából kiemelendő az önkormányzati honlapon már megtekinthető, a város fejlesztéseit bemutató eredmény-térkép (közreműködő Pálfi-Németh Tünde). Esedékes a Hankook 4. fejlesztési üteme, amely újabb 150 munkahelyet jelent. Jelentős rendezvény lesz a DUDIK és a Rockmaraton fesztivál és az immár hagyományos családi hétvége az alsó Duna-parton. Bejelentette Dudás Pálné pénzügyi osztályvezető nyugdíjba távozását, köszönetet mondva értékes munkájáért.

Lezárt és módosuló (áremelő, helybiztosító) helyi rendeletek

Elfogadta a testület városunk múlt évi költségvetésének záró mérlegét, amely szerint a tavalyi zárómérleg 1 milliárd 434 millió forint (könyvvizsgálói összegzés). Az is megemlíthető, hogy az idei, vagy jövő évre átvihető maradvány 875 millió forint.
Az idei költségvetést az eddigi döntések, pénzügyi adatok átvezetésével módosította a közgyűlés.
Módosította szociális rendeletét a közgyűlés, de csak a szolgáltatási önköltség (térítési díjak) esetében. A térítési díjak átlagosan 9 – 10%-os mértékig módosulnak idén július elsejétől az önkormányzati gyermekjóléti és szociális (ESZI) intézményekben.
Módosult a rendeletben szabályozott hulladékgazdálkodási rendelete, mert tavaly a Vertikál Nonprofit Zrt. nyerte el 7 évre a közszolgáltatási szerződés jogát. Dunaújváros helyi építési szabályzata és településszerkezeti terve módosult, de csak ott, ahol nem volt köztük összhang. Illetve sürgősséggel elfogadta a közgyűlés azt az indítványt, amely szerint módosul a Béke tér – Hunyadi János Út – Vasmű út – Építők útja által határolt terület rendezési terve azért, hogy helyet lehessen biztosítani az élményfürdőhöz és a sportuszodához kapcsolódó további vonzó fejlesztés a területen elhelyezhető legyen!

Támogatott kulturális alapítványok

Összegeztük pár napja, hogy bizottság döntött a kulturális szervezetek idei önkörmányzati támogatásáról. A kulturális alapítványok idei támogatását a közgyűlés most határozta meg:Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány Közép-Mezőföldi Tehetségsegítő Tanács által szervezett tehetségnap – „Zenélő gólyák” Gólyatábor a zeneiskolában. A felvételt nyert gyerekek játékos felkészítése – Adventi koncert az evangélikus templomban 3x 100 ezer Ft; Muzsikáló Fiatalok Alapítvány Kóruskoncertek 100 ezer Ft; Petófis Tanítványainkért Alapítvány Római városrészi családi nap 150 ezer Ft; Aranyecset Alapítvány Arany Galéria kiállításai képespusztai táborozás (25 éves) tehetségfejlesztés 400 ezer Ft; Modern Művészeti Közalapítvány „Otthon jó” Dr. Kaszás Tamás, Dr. Keserue Zsolt és Várnai Gyula kiállítása 300 ezer Ft; Rudas Alapítvány Középiskolás diákok műveiből összeállított 100 oldalas kiadvány megjelentetése két alkalommal 300 ezer Ft; Jószolgálati Otthon Közalapítvány Ragyogj kékben autizmus világnapja 930 ezer Ft.

Arculatváltás néhány középiskolánkban

Támogatta a közgyűlés a Dunaújvárosi Tankerületi Központ intézmény-átszervezési terveit. Az Arany János Általános Iskola létszámát 750-ről 625-re csökkentik. A Gárdonyi Géza Általános Iskola kiválhat a Petőfi iskolából. A Sándor Frigyes Zeneiskola profilja jazz-ének tanszakkal bővülhet. A jelenleg Dózsa György iskolához tartozó Szilágyi Erzsébet Általános Iskola fenntartója a jövőben a Halásztelki Református Egyházközség lehet.
Hozzájárult a testület a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum alapító okiratának módosításához Ezzel lehetőséget kap a szervezet a Bánki Donát középiskolában a gimnáziumi képzés megszüntetésére,
Szakgimnáziummá és Szakközépiskolává alakítására, emellett bővülhetne ott (és további középiskolákban a felnőttoktatás. A Bánkiban új képzés lehetne a közlekedésgépészeti ágazat. A Lorántffy Zsuzsanna szakközépiskola Lajos Király körúti részlegében Digitális Közösségi Alkotóműhely kaphat helyet az ismert elképzelés szerint és számítani lehet a Kereskedelmi Vendéglátóipari Szakgimnáziumban a tanulóképzés csökkenésére.

Elektromobilitási mintarégió lehetünk!

A Modern Városok Programban a Magyar Kormánnyal kötött megállapodás keretében több részdöntést is hozott a közgyűlés. Kiemelkedő köztük az elektromobilitási mintarégió terve. Az előkészítést, lebonyolítást két szervezetre, nevezetesen a 100%os önkormányzati tulajdonú DV N Zrt. városfejlesztő cégre és a Dunaújvárosi Egyetemre bízza a közgyűlés. A projekt előkészítésére a kormányprogram szerint 100 millió forint áll rendelkezésre, amelyből a közgyűlés bruttó 41 millió forintot szavazott meg a DV N Zrt.-nek és 59 millió forintot a Dunaújvárosi Egyetemnek. Az elfogadott program szerint együttműködést vállal a projekt megvalósításában a város önkormányzata, az egyetem és a DV N Zrt.
A Vasmű u. 41. Irodaház Kft. számára a Modern Városok Program meghatározott projektjei előkészítéséhez a múlt évre vonatkozóan 7,1 millió forintot. Az idei évre pedig 120 millió forint keretösszeget biztosít a közgyűlés.

Nagyberuházásokhoz kapcsolódó döntések

Mint ismeretes, kormánydöntés karolta fel a dunaújvárosi Kézilabda Akadémia beruházási programját és fejlesztési koncepcióját és finanszírozását, ami összesen majdnem 6 milliárd (pontosabban 5 milliárd 994 millió forint) összegből valósul meg 2017. és 2019. között. Most a közgyűlés jóváhagyólag elfogadta a támogatási szerződés módosítását, amely már magába foglalja az idei évre szóló támogatást is. Megszavazta a testület azt is, hogy a projekt generáltervelője a legjobb ajánlatot tevő fővárosi Óbuda Építész Stúdió Kft. lesz bruttó 81 millió 81 ezer forint vállalkozási díjú ajánlatával. Egy további napirendi pont keretében az is eldőlt, hogy a BMSK Zrt. látja el a felelős szaktanácsadói tevékenységet, amelynek megbízási szerződését jóváhagyta a közgyűlés.
A labdarúgó stadion fejlesztése II. ütemű fejlesztése kivitelezőjének kiválasztására kiírt pályázaton a P-R 2017 Konzorcium nyújtotta be a legjobb ajánlatot. A konzorcium tagjai: a dunavarsányi Sportpályaépítő Kft. és a fővárosi Realpin Kft. Elfogadott ajánlatuk bruttó összege 985 millió 77 ezer forint.
A dunaújvárosi élményfürdő május 31-ig tartó próbaüzemére egyedül a DVG Zrt. nyújtott be ajánlatot. A közgyűlés most arról döntött, hogy a próbaüzem lebonyolítását a DVG Zrt-re bízza bruttó 29 millió 400 ezer forint ellenében.

Közterületi javítások, újtelepi felújítás, költöző Útkeresés

Képviselői kéréseket, javaslatokat figyelembe véve döntött a közgyűlés kisebb javítások megrendeléséről, összesen bruttó 72 millió 854 ezer forint összegben. A döntés a következőkről szól: Kallós Dezső u.14-től a Dózsa György útig, az Építők útja 2-6 szám előtt, a József Attila u. páros oldalán a Tavasz u. 14-24 között járdafelújítások térkő burkolattal; Római krt.9/ c-d előtti zöldterület térkövezése és új víznyelő beépítése;Budai Nagy Antal úton (Linde csatlakozásnál) vízelvezetés. A Papírgyári út 26 sz. előtt mindkét oldalon és a Nagyvenyim felé vezető úton fedett buszvárók cseréje, a Vasmű úton az Ady utcai buszöböl felújítása térkő burkolattal.
Megbízta a közgyűlés a volt újtelepi iskola épületének felújításával bruttó 25 millió forintért. A felújítás végeztével ugyanis átmenetileg oda (Jókai utca 19 sz) költözik az Ótkeresés Segítő Szolgálat központja mert a szervezet Bartók Béla úti központi épületét ugyancsak fel kell majd újítani.

Három pályázat vezetői állásra, új tag két bizottságban

Három önkormányzati intézmény vezetőjének öt éves megbízása a közeljövőben lejár. Ezek: az Egyesített Szociális Intézmény ésÁrpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona; Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet; Egészségmegőrzési Központ. Mindhárom intézmény vezetői állására pályázatot ír ki az önkormányzat a közgyűlés által jóváhagyott feltételekkel.
Megválasztott két új nem képviselő bizottsági tagot a közgyűlés. A Városüzemeltetési Környezetvédelmi és Turisztikai Bizottságból visszahívta Törő Lajost május 2-i hatállyal és helyére Gyöngyösi Ádámot választotta meg. Dr. Kálmán András halála miatt betöltetlenné vált a Közgyűlés Ügyrendi, Igazgatási és Jogi bizottságának egyik nem képviselői helye, ahová a testület Kárpáti Gábort választotta meg.

Különféle önkormányzati támogatások

Döntött a közgyűlés az alapítványi sporttámogatásokról (kizárólagos közgyűlési hatáskör) A megítélt támogatások (sportlétesítmény használat): Dunaújváros Tornasportjáért Alapítvány 3 és félmillió Ft., Jószolgálati Otthon Közalapítvány 785 ezer Ft,. Dunaújvárosi Birkózósport Alapítvány 1 millió Ft,. Dunaújváros Utánpótlás Sportjáért Alapítvány 3 millió Ft,. Kőrösi Diákalapítvány, Petőfis Tanítványainkért Alapítvány 300 – 300 ezer Ft.-
Az idei Közbiztonsági Rendezvénysorozatot 1,6 millió forinttal támogatja a testület, a „Védőháló a Dunaújvárosi Díjhátralékosokért” Alapítványnak idén is 20 millió forint támogatást biztosít a testület. Cserna Gábor polgármester méltatta, hogy a Dunaújvárosi Egyetem Hallgatói Önkormányzata hagyományt teremtve idén jubileumi, azaz 10. alkalommal rendezik meg a DUDIK fesztivált az alsó Duna-parton június 13. és 16. között. A város sajátjának tekintve a rendezvényt és 8 millió forint támogatást biztosít. A Rockmaraton majd egy hónappal később, július 9. –15. között költözik a Szalki-szigetre. Számukra 7 millió forint támogatást szavazott meg a közgyűlés, míg a pentelei rendezvényekhez 1,2 millió forint az önkormányzat hozzájárulása..

Nagy felújítáa a szennyvíztisztítónál

A dunaújvárosi szennyvíztisztító esedékes felújításának közbeszerzési eljárásához a következő öt céget kérte fel ajánlattételre a közgyűlés: Brivi-Szer Acélszerkezet-gyártó és Szolgáltató íkft. (Kisapostag); Dominik és Szép Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (budapest); Sivák és Társa Kereskedelmi és Építőipar Kft. (Dunaújváros); Aqua Pipe Therm Kft. (Budapest); DIB Dunai Ipari Búvár Kft. (Dunaújváros).A felújításra biztosított összeg bruttó 381 millió forint. A felújítás mértéke és fontossága (mindhárom óriási medence és egyéb berendezések rendbe hozása megköveteli független műszaki ellenőr alkalmazását is. A közgyűlés úgy döntött, hogy Baráth Gellért dunaújvárosi egyéni vállalkozót, a nagyvenyimi Vbau-Ing Mérnöki Bt.; a tököli HÁZ PLUSZ Építőipari Fővállalkozó és Tervező Kft.; a rácalmási Benibor 2007 Kft.-től kér ajánlatot.

Nem a 13-as buszokra, muszáj 50 millió CO2 kvótára

Szerepelt a közgyűlés előtt a KNYKK (a helyi buszközlekedést is lebonyolító szolgáltató cég) tavalyi elszámolása, valamint a 13 számú autóbuszjáratok visszaállítása, amihez a cég 58 millió forint hozzájárulást várt volna az önkormányzattól, amit nem szavazott meg a testület.
Tóth Kálmán tudomásul véve a döntést, azt kérte, hogy legalább az új helyi menetrend elkészítésekor vegyék figyelembe a Béke városrész lakosainak jobb közlekedés iránti igényét.
Sürgősséggel tárgyalta a közgyűlés azt az előterjesztést, amely okot az nagyobb jövőbeli aggodalomra. Az Energott Kft. (amelyben 50% az önkormányzat tulajdonrésze) CO2 kvótát kell, hogy vásároljon a széndioxid kibocsátás miatt, Míg tavaly az ingyenesen kapott kvóta 28734 egység volt, a szigorítás miatt idén az ingyenes kvóta csak 8489 egység. A különbözetet a tőzsdén kell beszerezni, ami 80 – 90 millió forint körüli összeg lehet. A kvótával nem fedezett kibocsátás súlyos büntetéssel jár. A fenyegető helyzetre tekintettel 50 millió forint keretösszeget bocsát az Energott Kft. részére a közgyűlés, hogy a terhelő kvóta beszerezhető legyen.

A zárt ülés döntései

A zárt ülés 7 napirendi pontjáról és a döntésekről Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivő a következő tájékoztatást adta:

1. Javaslat a „Dunaújváros Díszpolgára” kitüntető cím adományozására
Dunaújváros MJV Közgyűlése meghozta döntését, mely a díj átadásáig nem sajtónyilvános.

2. Javaslat a pedagógus életpálya megbecsülését szolgáló díjak adományozására
Dunaújváros MJV Közgyűlése meghozta döntését, mely a díj átadásáig nem sajtónyilvános.

3. Javaslat a „Dunaújváros Ifjúságáért” díj adományozására
Dunaújváros MJV Közgyűlése meghozta döntését, mely a díj átadásáig nem sajtónyilvános.

4. Javaslat a „Dunaújváros Közbiztonságáért” díj adományozására
Dunaújváros MJV Közgyűlése meghozta döntését, mely a díj átadásáig nem sajtónyilvános.

5. Javaslat tulajdonosi kölcsön biztosítására a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. részére
Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határozott, hogy tulajdonosi kölcsönt nyújt a Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata 100 %-os tulajdonában álló DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. részére a megnövekedett feladatokból származó többletfinanszírozás teljesítése céljából.

6. Javaslat a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. tagi kölcsönszerződésének módosítására
Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése hozzájárult, hogy a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft.-vel kötött tagi kölcsönszerződés visszafizetési határideje 2018. február 28-ról 2018. december 31-re módosuljon.

7. Javaslat jogi képviselő megbízására a Székesfehérvári Törvényszéken 22.G.40.015/2018. számon indult perben
Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határozott, hogy a Székesfehérvári Törvényszék előtt indított perben Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata perbeli képviseletével a dr. Abay&dr. Török Ügyvédi Irodát, Dr. Török Mónika ügyvédet bízza meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.