Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Szeptember 18. 10:05, vasárnap | Helyi

Momert: mérlegtől a Porschéig

Momert: mérlegtől a Porschéig

Óragyár, mérleggyár, s most számtalan háztartási terméken vagy alkatrészen díszlik a Momert felirat, sőt, meg fognak lepődni, de még Porsche és BMV alkatrészek is lekerülnek a dunaújvárosi gyártósorról.

Urbán László a cég vezérigazgatója kalauzol végig, s mutatja, hogy nemcsak működésében és termékskálájában, hanem külsejében is változott az üzem.
Az ilyen volt, ilyen lesz, közben csak csodálkozom. Egy modern, változni és változásokra képes gyár képe rajzolódik ki előttem…
- Ahogy a gyár bejáratánál levő üzletben látom, jobbára háztartási eszközöket gyártanak…
- Nem csupán. Valójában tevékenységünk három részből áll. Egyik felét a beszállítói program teszi ki: beszállítunk részegységeket háztartási eszközökhöz, s alkatrészeket autógyáraknak. A Porschéhoz és a BMW-hez gyártunk olyan alkatrészeket, amelyek az üzemanyag ellátórendszer részei, de gyártunk részegységeket háztartási berendezéseket előállító multinacionális cégeknek is. Mindezeknek nagyon magas minőségi követelményei vannak. A tevékenységünk másik részét a háztartási eszközök gyártása, gyártatása és értékesítése teszi ki.
Szinte csak kapkodom a fejem a termékpaletta felsorolását hallva.


- Megtanultuk, hogy muszáj több lábon állni. 1974 óta dolgozom a cégnél, s bizony meg kellett élnünk néhány hullámvölgyet. Amikor a KGST megszűnt, nem volt többet hová eladnunk az óráinkat, és a számítástechnikai termékeinket. Átálltunk hát a mérleggyártásra, s hamarosan meghatározó szerepet játszottunk nem csupán a hazai, hanem az európai piacon is. Ez a folyamat egészen 2000-ig tartott, amikor komoly kihívást jelentettek nekünk az olcsó kínai termékek. Hogyan tudtunk mégis talpon maradni? A precíziós termékek gyártása terén szerzett szakértelmünkre alapoztuk a továbblépést. Elkezdtünk speciális mérlegeket gyártani: így a többi között különféle egészségügyi mérlegeket, gazdamérleget, babymérlegeket állítottunk elő. Azokat a termékeket pedig, amelyeket csak nagy szériában éri meg gyártani, azokat nem itt gyártjuk, hanem gyárttatjuk.
- A precíziós termékek gyártásához jó szakemberek kellenek illetve jó eszközpark…
- Igen. Szerencsére nagyon jó szakembergárdánk van. Az idősek a szakmai tapasztalatukat, a fiatalabbak az informatikai tudásukat kamatoztatják nálunk. A gyártástechnológia fejlődésével is igyekszünk lépést tartani. A cég gépparkjának már 80-90 százalékát kicseréltük. A mai kor elvárásainak megfelelő termékeket ugyanis csak nagy pontosságú, nagy termelékenységű, ebből adódóan komputervezérlésű berendezéseken lehet előállítani. Ezekhez pedig nagy pontosságú alkatrészek kellenek, s az alkatrészeket pedig még pontosabb szerszámokkal állíthatjuk elő. Most helyezünk üzembe egy svájci megmunkáló központot, amelynek pontossága egy ezredmilliméteren belül van. 120 millió forintos beruházás, amelynek 40 százalékát a GINOP pályázati forrás biztosítja. A forrás lehetőséget biztosít arra, hogy a korszerű géppark környezetét is meg tudjuk újítani. Tudomásul kellett vennünk, hogy az olajos padlójú műhelyek kora lejárt, egy laboratóriumszerű szerszámgyártást szeretnénk létrehozni.

- Kinek adják el a Momert termékeit?
- Termékeink 40 százaléka exportáljuk, 60 százalékát belföldön értékesítjük. Belföldön minden multinacionális kereskedőcégnél ott vagyunk.
- Könnyű értékesíteni?
- Elég nagy a konkurencia, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékeink ismertebbek legyenek, komoly összegeket áldozunk marketingre, ott vagyunk a szakmai vásárokon is. Ennek következtében nőtt jelentősen a belföldi forgalmunk is az elmúlt években.
- Vannak sztártermékek?
- A saját termékek alapjában véve a mérlegre épülnek. A személymérlegünk sem csak súlyt mér, hanem megmutatja a többi között a testzsírtömeget, a víztartalmat is. Ha már súly, akkor egészség, s ha egészség, akkor vérnyomásmérő, vércukormérő is szükséges, tehát minden olyan mérőeszközt, amely az egészségmegőrzéssel kapcsolatos megvehetnek tőlünk. És itt van a háztartás… Ha már a konyhamérleget a Momert készíti, akkor meg tudják venni az a kenyérpirítót, a kávéfőzőt, a vízforralót is. Ha már Momert mérlegen mérik a csecsemőt, akkor a többi bébi gondoskodással kapcsolatos termékek is a szülők rendelkezésére áll, a cumisüveg melegítőtől kezdve a lázmérőig, mindazt, amire csak szükségük lehet. Ezek közül valamit teljes egészében mi gyártunk, de vannak, amiknek csak részeit. Szinte Európában majd’ minden országba szállítunk.
- Mi a jövő?
- Ez már nem annyira az én feladatom. Szándékaim szerint egyre inkább háttérbe vonulok, a nagyobbik fiam már évek óta stratégiai igazgatóként dolgozik a cégnél, ő foglalkozik a fejlesztésekkel, beruházásokkal. Építészi végzettségét jól tudja hasznosítani az új labor-színvonalú üzem létrehozásában, s már egészen jól elsajátította a gépész szakmát is. Ez már az ő illetve a fiatalok világa lesz. A Momert már a digitális korszakba lépett, digitalizáció nélkül ugyanis ma már semmi nem megy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.