Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Szeptember 06. 12:24, vasárnap | Helyi

Ne a piros pontért tanuljon a gyerek!

Ne a piros pontért tanuljon a gyerek!

Nem könnyű a kisiskolásoknak, no és persze a szüleiknek sem. Az alábbiakban nekük ad hasznos tanácsot a nevelési tanácsadó vezetője.

A Nevelési Tanácsadó (mostani nevén Pedagógiai Szakszolgálat) számtalan helyzetben nyújthat segítséget a szülőknek, pedagógusoknak. Van, amikor a Nevelési Tanácsadó szakvéleménye alapján készül a gyermek iskolai haladását támogató fejlesztési terv. Máskor a szülők kapnak segítséget nevelési kérdéseik megválaszolásában. S gyakran terápiás foglalkozások során segítik a tanulási- és magatartási problémák megoldását.


- Tanácsadói, szakértői és terápiás feladatokat látunk el - mutatja be a munkájukat Kissné Korsós Ágnes, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézményének vezetője. – A terápiás feladataink közé tartozik a többi között logopédia, korai fejlesztés és a fejlesztő nevelés. Mindemellett nevelési és beiskolázási kérdésekben és igénybe vehetik szakembereink segítségét, akár szakértőként, akár tanácsadóként. Az ilyen jellegű kérések elsősorban az iskolakezdés előtt illetve közvetlenül utána, októberben, novemberben szaporodnak meg.

- Ezek az adatok azt mutatják, hogy nem egyszerű az iskolakezdés…
- Nagy váltás az iskola. Míg az oviban lehetőség van a délutáni pihenésre, az iskolában egész napos a megterhelés. A gyereket nagyon sok új inger éri, ami megterheli lelkileg, fizikailag. Ilyenkor a szülőre is nagyobb teher hárul, hiszen cél az, hogy minél zökkenő mentesebben történjen meg az átállás. Az esti közös beszélgetések, az időben történő lefekvés segít abban, hogy a kisdiákban lecsengjen az egész napos felszültség, és nyugodtabb legyen az éjszakai pihenése, hiszen ettől függ a másnapi teljesítménye.

- Vannak szülők, akik még ebben a korban is együttalszanak a gyerekkel…
- Tiltani nem érdemes, mert vagy a szülőnek vagy a gyermeknek szüksége van az együttalvásra. Azonban fontos, hogy szabályozzuk, hiszen az éjszakai tévézés és mocorgás miatt nem tud rendesen pihenni a gyerek. Ki kell alakítani benne az igényt, hogy birtokba vegye a saját birodalmát. Persze, ha a gyerek zaklatott, nyűgös, akkor jobb, ha mellette vagyunk, ám célszerűbb, ha inkább a szülő megy be aludni a gyerekszobába. hogy ott nyugtassa meg a gyermekét.

- Az iskolában mindennek megvan a rendje az ideje…
- Így van, éppen ezért az otthon is ki kell alakítanunk a napirendet. Fontos, hogy a gyerek mindig tudja, mire számíthat. Vezessünk be „szertartásokat”, például közösen csomagoljuk a tízóraiját, búcsúzzunk el a babájától. Az első időszak nehézségeit követően a kisgyerek elfogadja, hogy a családban mindenkinek van „dolga”, neki az iskola a feladata. Természetesen a tanév folyamán végig oda kell rá figyelnie a szülőknek, ellenőriznie kell a felkészülését, a tanszereit, a bepakolást.


- Az iskolába nem egyforma gyerekek kerülnek, vannak köztük beszédhibásak, túlmozgásosok, koncentrációs problémákkal küzdők…
- Bármi is történik a gyerekkel, a tanulástól nem szabad elvenni a kedvét. Nem a piros pontért, hanem az ismeretszerzésért tanulunk. Azt kell érezni a gyereknek, hogy tanulni, okosabbá válni jó dolog. Ha a szülő és a pedagógus együttműködik, akkor megtalálják az utakat, hogy a gyereknek segítsenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.