Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Január 31. 20:02, hétfő | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi

Ne sózzuk a jeget! - mire jó a tudomány

Ne sózzuk a jeget! - mire jó a tudomány

Magyarországon az elmúlt év végéig mindenki azzal olvasztotta a jeget, amivel akarta, ugyanis a síkosság-mentesítésre vonatkozóan egységes EU-szabályozás nem létezik. A 2008-as hazai korlátozó kormányrendelet, 2010. január 1-től lépett

A Dunaújvárosi Főiskola anyagtudományi konferenciasorozatának január 31-én reggel kilenc órakor tartott megnyitó ünnepségén dr. Kadocsa László, a DF általános és tudományos rektor-helyettese üdvözölte a szakembereket, meghívott vendégeket, érdeklődőket az informatikai intézet előadó termében.

A kutatásról, az oktatásról és az innovációs tevékenységről, mint egyfajta tudásháromszög pilléreinek fontosságáról beszélt köszöntőjében a rektor-helyettes, hangsúlyozva: a főiskolák tekintetében főként olyan kutatásokra van szükség, amelyek a környező cégek, vállalkozások innovációs szükségleteit elégítik ki. - Az innovációnak a vállalkozásoknál profit formájában kell megjelenni, amely alapvetően azonban a térség gyarapodását szolgálja, munkahelyeket, új, távlati lehetőségeket teremt – fogalmazott Kadocsa László, utalva a nemrégiben megalakult Közép-Duna Térségi Gazdaságfejlesztési Platform együttműködőinek fontos küldetésére.

De visszatérve az só mentes jégmentesítésre, a február 2-i előadásból megtudhatjuk, hogy a sót helyettesítő anyagok a nyugat-európai országok gyakorlata szerint kezdenek terjedni hazánkban is. Általában célszerű több módszert ötvözni a jég(síkosság)mentesítés gyakorlatában és alkalmazkodni a helyi sajátosságokhoz is, hogy a környezetet kevesebb kár érje.

Hazánkban a jégmentesítés az ingatlantulajdonosok feladata, melyre sózás helyett az egyéni háztartásokban inkább egyéb szervetlen anyagokat, kőzúzalékot, homokot ajánl a szakember. Prof. Dr. Biró Borbála talajbiológus egyetemi tanár felhívja a figyelmet arra is, hogy a sózásra a talajok különböző mikroorganizmusai is érzékenyek, a fákra, növényekre és a vízbázisokra kifejtett veszélyek ezen keresztül is kialakulhatnak. Kiemelt fontosságú ezért a Dunaújvárosi Főiskola Műszaki Intézetének Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszékén a szervetlen sók (sózás) talajokra kifejtett hatásainak a pontos megismerése, illetve ezzel párhuzamosan a jégmentesítésre használt szerves anyagok lebontásában közreműködő mikroorganizmusok vizsgálata is az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetben EU-7-es nemzetközi „Soil-CAM” kutatási háttérrel.

A Dunaújvárosi Főiskolán egész napot szenteltek az emberi tevékenység, különösen az ipari folyamatok talajokra (talajéletre) kifejtett hatásainak a bemutatására, a környezetszennyezési károk ellenőrzésének és kijavításának a lehetőségeire, illetve azoknak a talajkarbantartási eszközöknek a bemutatására, amelyekkel a visszafordíthatatlan talaj-környezeti károk megelőzhetők.

A konferenciahét programja:

2011. január 31.: Nanoparticles: Production pathways and appealing applications

2011. február 1.: Villamos kisülések alkalmazása a NOx redukcióban és a felületkezelésben

2011. február 2.: Ipari folyamatok környezetvédelmi hatásainak értékelése és kontrollja. A talaj”karbantartás” eszközei

2011. február 3.: A Közép-Duna térség gazdaságfejlesztési lehetőségei

2011. február 4.: Térségi innováció és technológia transzfer Közép-Európában

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.