Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Július 14. 09:11, szerda | Helyi
Forrás: Csongor György

Négy év alatt 6500 pályaelhagyó

Négy év alatt 6500 pályaelhagyó

Teljesen megtelt a kórház előcsarnoka az összevont Szent Pantaleon – Semmelweis ünnepség alkalmából 2010. július 12-én. Nem véletlenül. Első ízben most szólt főigazgatóként a megjelentekhez dr. Mészáros Lajos, a kórház eddigi strat

Nem célom a felforgatás! Talán az új főigazgatónak ez a kijelentése érdemel kiemelést. Dr. Mészáros Lajos megköszönte, hogy egyhangúlag szavazták meg a kinevezését. A bizalmat a felelősség vállalásával igyekszik honorálni. Elkötelezett a minőség mellett, a gyógyításban is. A hatékonyság, a nagyobb önállóság híve, és annak is, hogy ott hozzák a döntéseket, ahol az informáltság a legjobb. Ahol rendben megy a munka, nem híve a beavatkozásnak. A kórház helyzetéről szólva hangsúlyozta, hogy a válsághelyzetet át kell vészelni, hiszen az intézmény ország közepén centrális helyzetű, 120 ezer lakos ellátásáért felelős, tőlünk minden irányban 50 – 80 kilométerre található másik jelentős kórház.

Ő is, az utána szóló Cserna Gábor humán alpolgármester is megköszönte és méltatta a most leköszönt korábbi főigazgató, dr. Máté Kasza László munkáját és érdemeit: a struktúra átalakításától a kórházi osztályok felújításán át a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) kialakításáig. Az SBO fejlesztésének második lépcsője most valósul meg és 2011-re új műtőblokk (kórházi szárny) épülhet meg. Ezekhez több, mint 3 milliárd forint értékű uniós forrást sikerült elnyerni.

Pintér Attila gazdasági alpolgármester méltatta mind Szent Pantaleon, mind Semmelweis Ignác betegeken, elesetteken segítő orvosi humánumát, majd városunk kórháza orvosainak szakdolgozóinak hivatástudatát méltatta, kiemelve, hogy ez a Szent Pantaleon Kórház legfontosabb értéke.

A humán alpolgármester – kormánypárti politikusként – nyomasztó adatokkal, tényekkel nyomatékosította mondandóját:

Az egészségügy finanszírozása maradékelven történt, az ágazatból a forráskivonás 250 milliárd forint körüli, amit tetéz az OEP 400 milliárdos forrásvesztése. A betegek terhei nőttek, lepusztult az egészségügyi infrastruktúra, állandósult a finanszírozási hiány, várólisták jöttek létre, hosszabbodtak meg. Két dolog tartja működésben a magyar egészségügyet: az egészségügyben dolgozók hivatástudata és a beszállítók hitele.

Kiszámíthatóság kell, hangsúlyozta Cserna Gábor. A várható kormányintézkedésekről szólva sorolta a szándékolt intézkedéseket. Nevezetesen az alapellátásban az adminisztrációs terhek csökkentését, hogy több idő jusson a gyógyító-megelőző munkára, hogy vonzóbb legyen a háziorvosi életpálya.

A járóbeteg-ellátást sújtja az előnytelen finanszírozás, nagy terhet ró az ágazatra a kevesebb aktív kórházi ágy, ezért stratégiai cél az egy napos ellátások bővítése.

A fekvőbeteg-ellátáshoz érve megjegyezte: a reform az aktív ágyak számának 16 ezres csökkentését eredményezte. Az új helyzetben a feladat a szükségletek és a finanszírozás összhangjának a megteremtése. Az államnak kell a kórházakat az oktatással egyetemben konszolidálnia. A mentőszolgálat helyzetéhez érve pedig az eszközállomány fejlesztését tartotta a legsürgetőbbnek.

Kiemelte: nyomasztó gond az orvosok, szakdolgozók felgyorsuló pályaelhagyása. 2006. óta 2500 orvos és 4000 szakdolgozó távozott a hazai egészségügyből! El kell érni, hogy ne távozzanak külföldre orvosaink, szakdolgozóink, illetve térjenek haza, akik elmentek.

Mind az új főigazgató, mind a humán alpolgármester foglalkozott a II. rendelőintézet eladásának, visszabérlésének meglehetősen ellentmondásos ügyével és a vészforgatókönyv alapján végrehajtott átköltözéssel. Köszönetüket fejezték ki a költöztetést lebonyolítók áldozatos munkájáért, az új helyen elindított szolgáltatások zavartalan működtetéséért.

***

A legjobb teljesítményt nyújtók nyilvános méltatásával folytatódott – az idén első ízben összevontan megrendezett - Szent Pantaleon – Semmelweis Szent ünnepség.

Főorvossá léptette elő a Szent Pantaleon Kórház menedzsmentje dr. Kolos János szülész-nőgyógyász adjunktust, dr. Gajdács Erika belgyógyász-gasztroenterológus adjunktust, dr. Szabó Zoltán belgyógyász (dietológus) adjunktust, dr. Parrag József belgyógyász adjunktust, aki ezentúl a kórház orvos-igazgatói feladatkörét is ellátja, dr. Tóth Ildikó patológus szakorvost, dr. Répási Annamária aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvost, az SBO adjunktusát Adjunktusi kinevezésben részesült dr. Mohamed Hassan Al-Sheraj az általános sebészet plasztikai sebészetből is szakvizsgázott sebész szakorvosa.

A sorszámozott, (ezúttal 83.-tól 87-ig terjedő számú) Szent Pantaleon emlékérmeket dr. Rombauer Edit, az általános sebészet főorvosa, dr. Kovács Krisztina, a pszichiátria osztályvezető főorvosa, Gál Erzsébet, az aneszteziológiai és intenzív osztály főnővére, Horváthné Kósa Edit, az SBO ápolója és Schneider Péterné pénzügyi és számviteli csoportvezető vehették át.

Főigazgatói, igazgatói dicséretben részesült Bartosné Szalai Judit, a főigazgatói titkárság munkatársa, Szaniszlóné Liber Ildikó a szülészet-nőgyógyászat szakdolgozója, dr. Kaprielian Jirayr traumatológus adjunktus, Bényei Olga, az EKG rendelés szakasszisztense és Németh Józsefné, a munkaügyi csoport munkatársa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.