Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. December 20. 21:08, péntek | Helyi

Négymilliárd az új műtőblokkra

Négymilliárd az új műtőblokkra

Mozgalmas év volt 2013 a Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet életében.

Bővült a területi ellátási kötelezettség, elindult, és lassan a végéhez is ér az új műtőblokk beruházás. Megnyílt az egészségfejlesztési iroda, a családi napközi, és még számos pályázati lehetőséget kíván megragadni az egészségügyi intézmény vezetősége.
A Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, dr. Mészáros Lajos három éve vezeti az intézményt. Ezalatt az idő alatt nagy változások történtek a kórház életében is.

Költségvetés
A tavalyi államosítás illetve a tavaly előtti költségvetési szervvé alakítás után megújították a teljes szerződésállományt, figyelembe véve a költségvetés egyensúlyban tartását.
- Irányításom alatt az első két évben gyakorlatilag nem volt lejárt számlánk. Ebben a harmadik évben a területbővülés, és finanszírozás csökkentés miatt 300 millió forintos lejárt számlaállomány keletkezett. A kormányzat év végi konszolidációs segítségével azonban lecsökkent 150 millió forintra. Ez kezelhető adósság, egy heti működést jelent – mondta a főigazgató.
A kórház éves szinten 5 milliárdos költségvetéssel gazdálkodik. Az ellátási terület az év elején Dunaföldvárra, a Duna túloldalán lévő településekkel, és mindegy 26 ezer fővel bővült. Ez több mint 20 százalékos növekedés. Az országos finanszírozás csökkentés a dunaújvárosi kórházat is érintette. Így racionalizálással, és takarékossági intézkedések bevezetésével igyekeznek működni.


Műtő blokk
Ebben az évben indult el a műtőblokk beruházás, amely majdnem 4 milliárd forintos uniós támogatásból valósul meg.
- Jelenleg szétszórt műtőszerkezetünk van, ami egy korszerűtlen technológia. Munkaszervezés, és hatékonysági szempontból célszerű, hogy a műtők egy blokkban vannak. Ezt valósította meg ez a beruházás. Olcsóbb lesz a működtetés, kisebb a humánerőforrás igény, és gyorsabban kerülnek sorra műtétekre a betegek, hiszen az operációk szervezése is központilag történik. Sokkal hatékonyabban, az időt jobban kihasználva folyik majd a munka- emelte ki dr. Mészáros Lajos.
Az építészeti rész az év végéig elkészül. Az orvosi gépműszer, az informatika illetve a bútor közbeszerzés folyamatban van. Az épület részleges használatba vétele a tervek szerint a jövő év elejétől folyamatosan történik.

Fejlesztések
Az új műtőblokk mellett további pályázatokat is benyújtott a kórház vezetősége. 110 millió forintos támogatásból valósult meg az Egészségfejlesztési iroda. Egy 40 millió forintos képzési pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a szakdolgozók továbbképzésére. Ezen kívül 1 milliárd forintos eszközbeszerzési pályázatot is írtak, amely azokat a területeket célozza, amik a műtőblokk beruházásból kimaradtak. Folyamatosan figyelik a pályázatokat, és megragadnak minden lehetőséget.
- Befogadtak egy napenergiahasznosító pályázatunkat, napelemeket szeretnénk elhelyezni a tetőn. Még nem történt elbírálás, de bízom benne, hogy jövőre ezt meg tudjuk valósítani – mondta a főigazgató.
Ebben az évben nyitotta meg kapuit a családi napközi, amelyet a tavaly elnyert család-barát munkahelyminősítés forrásaiból valósítottak meg. Ez a kisgyermekes dolgozóiknak nagy könnyebbséget jelent, hiszen házon belül el tudják helyezni gyermekeiket. Ehhez kapcsolódóan előkészítették már a pályázatot a bababarát kórház cím elnyerésére. Ez a cím elsősorban erkölcsi megbecsültséget jelent.
A tervek között szerepel, hogy a kórház felvállalná az alapellátási ügyelet, amely integráltan tudna működni a sürgősségi osztállyal, ez szakmai szempontból óriási előrelépés lenne. Idén behoztak 15 mozgásszervi rehabilitációs ágyat Kulcsról, és önálló osztályként működtetik a központi épületben. A jelenleg kiszervezett ágyakat, a krónikus ellátást is szeretnék visszahozni. Az új műtőblokknak köszönhetően a felszabadult helyiségekben helyeznék el ezeket az ágyakat.


A Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet országos viszonylatban a kisebb megyei kórházakkal van egy színvonalon. A nagy megyei egészségügyi intézményekkel nem vehetik, és nem is veszik fel a versenyt. Viszont nagy hangsúlyt fektetnek a korrekt és magas színvonalú ellátásra. Az önkormányzat is sok segítséget nyújt ehhez. Az új CT készülék megvásárlásában is támogatja a kórházat. A főigazgató bizakodva néz a jövő elé.
- Az előző évekkel ellentétben remélem, hogy a 2014-es év könnyebb lesz, hiszen olyan feltételek lesznek adottak, amik eddig nem voltak. Bízom benne, hogy amint a gazdasági válságból a világ, illetve az ország kikecmereg, az egészségügyre is talán majd több forrás jut- mondta a kórház főigazgatója.

P.A.

Címkék: értékelő, év, kórház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.