Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Január 20. 22:37, vasárnap | Helyi
Forrás: Kóbor Etelka

Nyílt nap a Bartókban -videoval

Nyílt nap a Bartókban -videoval

Ismét nyílt napot rendezett a színházunk.

Táncóra a próbateremben, séta a színfalak mögött, ahol akár Pimpáré királykisasszony ruháját is felpróbálhatom, és utazhatom a hintóján, kihagyhatatlan élmény lehet számomra. Arról már nem is beszélek, hogy akár személyesen kérdezhetem meg Dömötör Tamást a „Sirály” rendezőjét milyen lehet egy színpadi szerep jellemábrázolása, és ha szeretném a „Pimpáré és Vakvarjúcska” előadását is megnézhetem.


Már tíz órakor sok látogató, felnőtt és gyerek gyűlt össze az előtérben. A megnyitót Dobák Lívia, a Bartók kamaraszínház művészeti igazgatója tartotta, aki elmondta, hogy a családi nyílt napon, az egész színház a gyerekeké és a felnőtteké, így a rendezvények egyaránt szólnak kicsiknek és nagyoknak. Majd megkérte a résztvevőket, hogy akit érdekel, fáradjon át a táncszínház próbatermébe.
Itt a táncszínház művészei bemutatót tartottak, a gyerekeknek és a felnőtteknek lehetőségük nyílt arra, hogy lépéseket és táncokat tanuljanak. Akik pedig veszik a fáradságot, és megtanulja a lépéseket, délután a színház nagyszínpadán be is mutathatja a tanultakat.
Persze hogy mi is elmentünk megnézni a táncművészeket! Csodálatos élmény volt látni, hogyan álnak össze a lépések komplett mozdulatokká, hogyan lesz a zenével együtt az első lépésekből az a koreográfia, ami mi a színpadon előadáskor látunk!
Miután majd egy óráig kísérleteztünk, hogy együtt lépjünk a többiekkel ismét a Bartók Kamaraszínházban találtuk magunkat.
Amint körülnéztünk, láttam, hogy ismertetőket osztogatnak! Itt van a lehetőség, megtudni valami érdekeset.
Így találkoztam Rostás Anitával, akit azonnal kérdegetni kezdtem!
- Régóta dolgozol a színházban, most mi a feladatod?
- Nem most vagyok itt első alkalommal. Nagyon jó ezen a rendezvényen részt venni. Fontos ez a nyílt nap, mert a látogatók közelebbről megismerhetik a színházat. Ha gyakran eljönnek hozzánk, akkor nem csak a TV világában élhetnek, hanem láthatják saját szemmel is a művészeket.
Most azért vagyok itt, hogy a nézőkkel ismertessem a Bartók Kamaraszínház programjait. Például a programsorban szerepel „Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk”, amit gyerekeknek ajánlunk, de felnőtteknek is van ajánlatunk, például az „Avery Corman: Kramer contra Kramer”, vagy a Vasas táncegyüttes 60 éves jubileumi előadása, ami mindenki számára igazán nagy élményt jelenthet.
Amit még ajánlhatok az a „Tudósító kerestetik!” című pályázat, ahol négy témakörben várjuk a pályázókat elsősorban a középiskolásokat, de mindenki más pályázatát is.
Máris érdekelt a téma bennünket, talán szólni kellene néhány ismerősünknek is, itt a lehetőség a világhírnév megszerzésére. Közben megláttuk Dobák Líviát, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza művészeti igazgatóját, aki éppen azt figyelte, hogy minden rendben van-e a rendezvény körül. Nos, ezt az alkalmat sem hagyhattam ki, hogy a kérdéseimet fel tegyem, ha már a nyílt nap arra való, hogy kérdezzek!
- Hogy jött az ötlet, hogy nyílt napot tartsanak?
- A Bartók kamaraszínház, már két évvel ezelőtt tartott nyílt napot. A nyílt nap értelme az, hogy kicsik és nagyok, megismerkedjenek a színház munkájával, kicsit másképpen, mintha csak színházba jönnének el. Szeretnénk, ha a színház mindenki második otthonává válna. A családi nyílt napon olyan dolgokat mutatunk meg a színház munkájából, olyan kulisszatitkokat, amit egy átlagos néző, aki csak egy előadásra jön be, nem láthat.
Szeretnénk ezt a nyílt napot most már folyamatosan megtartani, lehetőséget adni egy kis betekintésre a munkánkba. Most elsősorban a kicsik számára szerettük volna megmutatni ezt, a „Pimpáré és Vakvarjúcska” előadásunk kapcsán, ezért délután öt órakor is, ezt az előadást fogjuk játszani.
Ezen kívül a nagyok betekinthetnek a következő bemutatónk a „Sirály” című előadás próbájába. Ebből egy interaktív játék lesz, ahol a rendező elmagyarázza a színdarab színpadi formanyelvét. Ide már tizennégy éves kortól fölfelé várjuk a látogatókat.

http://youtu.be/a6NnUnvg7b4


Lehetősége van a látogatóknak betekinteni a táncszínház munkájába is. Megnézhetik a legújabb bemutató próbáját, sőt még táncot is tanulhattnak. Kíváncsian várjuk, hogy a nézők által megtanult táncot a gyerekek a nagyszínpadon hogyan mutatják be. Mi szeretnénk, ha ez is egy közeledés lenne, a színház és a nézők között.
- Milyen eredménye van ennek a nyílt napnak? Lesz-e több látogató, jobban megszeretik-e a gyerekek a színházat így, hogy belátnak a kulisszák mögé?
- Szerintem, igen jó eredménye van egy ilyen nyílt napnak. Mindenképpen van értelme. Más színházakban is gyakorlat, hogy közel hozzák a nézőkhöz a színházat, és megmutatják az alkotó folyamatot. Ma olyan világot élünk, hogy a néző sokkal inkább szeretne közel kerülni a színházhoz, és valamilyen módon részese lenni a művészi munkának. Reméljük, hogy ez nyílt nap is sokat fog segíteni nekünk és a nézőknek is, a fiatalabb korosztály meg megszokja a színházat és gyakran látogat meg bennünket!
Én erre már csak azt tudom mondani, köszönjük, jól éreztük magunkat.

Kóbor Etelka

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.