Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Február 02. 22:47, szerda | Helyi

Oltsanak-e Dunaújvárosban a HPV vírus ellen?

Oltsanak-e Dunaújvárosban a HPV vírus ellen?

A rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV - azaz a Humán Papillóma Vírus - az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, amely ebbe a csoportba tartozik. Ilyen vírustípusok szerepelnek a méhnyakrák

Tíz előterjesztéssel foglalkozott február 2-i ülésén a gazdasági és területfejlesztési bizottság. Közülük háromról elnapolta állásfoglalását az anyag kiegészítését kérve. Köztük van a DVCSH Kft. kérelme a női vizilabdázók sporttámogatásához való önkormányzati hozzájárulás engedélyezéséről. Nem támogatta a bizottság egy vállalkozás pincevásárlási kérelmét, meghatározta négy gáz-, illetve villanyvezeték szakasz esetében a szolgalmi jog ellenértékét.

Hosszan vitázott a testület arról az előterjesztésről, amely elvi állásfoglalás kimondását javasolta a méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltás térítésmentes biztosítása érdekében. Két éve ugyanis arról döntött a közgyűlés, hogy biztosítja a megelőző védőoltást, ám amikor hozzájárulást kért az önkormányzat a mintegy 70 ezer forint költségű, háromszori oltásért, figyelembe véve a szülők anyagi helyzetét, megcsappant az érdeklődés. Tavaly viszont nem tudta finanszírozni az önkormányzat a HPV vírus elleni védőoltás költségét.

Szakmai érvek szerint a védőoltástól akkor várható eredmény, ha a lányok még nem fertőződhettek meg a leginkább nemi úton terjedő vírussal. Azért ajánlott 13 éves kor előtt beadni az oltást.

Az előzetes felmérés szerint idén 177 dunaújvárosi lány tölti be a 13. életévét. Ha mindegyik érintett szülei kérik az oltást, amit térítésmentesen biztosítana az önkormányzat, akkor az 11 millió forinttal terhelné meg a költségvetést.

A vitából kiderült, hogy a bizottság tagjai felkészültek, sorolták az oltás mellett és ellene szóló érveket. Kiderült az is, hogy két éve az iskolák, védőnők bevonásával, valamint névre szóló tájékoztató levéllel igyekeztek tájékoztatni a szülőket. Előkerült az a mérlegelendő szempont is, hogy a megelőző oltás eredményessége, vagy eredménytelensége igazából 30 – 40 év múlva igazolódhat be, s hogy amikor kenyérre is kevés jut, sok szülő várhatóan elzárkózik a hozzájárulás vállalásától, noha tényleges megbetegedés esetén sokszorosába kerülhet majd a gyógykezelés.

A bizottság végül nem foglalt állást a HPV vírus elleni védőoltásról. Hat tartózkodás mellett egy támogató szavazat született. A végső szót természetesen a közgyűlés mondja majd ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.