Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Július 16. 07:26, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Öngyilkos merénylő robbantott Kabulban, többen meg haltak

Öngyilkos merénylő robbantott Kabulban, többen meg haltak

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Kabulban a vidékfejlesztési minisztérium előtt, legalább hét ember meghalt és tizenöten megsebesültek - közölte a kabuli rendőrség vasárnap.

A támadó a délutáni órákban, a munkanap végén robbantott. A muzulmán országokban a vasárnap a hét első munkanapja.

A rendőrség közölte: civilek és az afgán biztonsági erők tagjai az áldozatok.

A minisztérium szóvivője megerősítette, hogy öngyilkos merénylet történt, és tudatta: főként a tárca alkalmazottai vannak az áldozatok között.

A kabuli rendőrség szóvivője elmondta: egy külföldi katonai konvoj vonult át a környéken a robbantás idején, egy gépjárműben károk keletkeztek, de senki sem sérült meg. Hozzátette: egyelőre nem világos, hogy a támadónak mi volt a célpontja.

A nyugati támogatású Kabuli kormány ellen az afganisztáni tálib szélsőséges mozgalom és a 17 éve háború sújtotta országban az utóbbi években megjelent Iszlám Állam dzsihadista szervezet folytat fegyveres harcot. A két csoport egymással is harcol.
A merénylet elkövetéséért egyelőre egy szervezet sem jelentkezett, de a Iszlám Állam június 11-én robbantott ugyanennél az épületnél. Akkor 13 ember halt meg és 25-en sebesültek meg.

Az ENSZ éppen vasárnap jelentette, hogy 2009 óta az idei a legvéresebb: az első félévben 1692 civil halt meg főként fegyveres támadásokban és robbantásos merényletekben. Kabulban ez volt az idén a 13. nagyszabású támadás, az afgán fővárosban hat hónap alatt 316-an haltak meg és 580-an szenvedtek sebesüléseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.