Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. November 27. 21:30, péntek | Helyi

Országosan legjobb Dunaújváros és a Roma Önkormányzat együttműködése!

Országosan legjobb Dunaújváros és a Roma Önkormányzat együttműködése!

Ünnepség az országos siker létrehozóinak részvételével. Köszönet és gratuláció özön. A város és a roma önkormányzat, valamint a partner szervezetek közösen munkálták ki a legjobb közös jót.

Zsúfolásig megtelt pénteken (2015.11.27.) a városháza rendezvényterme, ahol elsőként Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere mondott köszöntőt. Amely gratulációval kezdődött és azzal folytatódott, hogy Dunaújváros polgármestereként büszke a helyi roma nemzetiségi önkormányzat és elnöke, Hosszú János által végzett, a lakosság áltai is elismert munkára, valamint arra, hogy országosan legjobbnak bizonyult az itt a városban végzett együttműködés, amelyért nemcsak a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázat első díját érdemelték ki, hanem minisztériumi elismerésben is részesültek, sőt résztvevői lehetnek az Európai Territoria Innovációs Díj versenyének is.
Méltatta, hogy a roma önkormányzat tulajdonában levő nonprofit Kft. keretei között, a DVG Zrt.-vel együttműködve részt vesznek számos városi feladat ellátásában, munkához juttatva sok száz hátrányos helyzetű lakost. Külön is kiemelte, hogy ebben a feladat-ellátásban roma és nem roma polgárok egyaránt részt vesznek az esélyegyenlőség szellemében. Végül befejezésként Áldott Karácsonyt kívánt az ünnepség minden résztvevőjének.

Hosszú János, a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke leírhatatlan sokaságú adattal és ténnyel szolgált az érdeklődőknek, akik között helyet foglaltak a megye több önkormányzatának, szervezetének, valamint a Fejér Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak a képviselői is. Csak néhányat említhetünk az elnök által említett és bevált gyakorlatból.
Négy éve hozták létre a kisebbségi önkormányzat száz százalékos tulajdonában levő Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft.-t. Megköszönte az önkormányzat hajdan nyújtott 3 millió forint támogatását, amely az indulást lehetővé tette. A kft. lehetővé teszi, hogy a törvény előírásait betartva, szabályosan működjenek. Részben az elvégzett munkákért kapott bevétel, részben az elérhető támogatások „becsatornázása” lehetővé teszi a rentábilis működést. Ez működésük alapja.
Több száz hátrányos helyzetű ember végezhet így takarítást park- és közterületeken, autóbusz megállókban, télen síkosság-mentesítést, egyéb városi közmunkát, de diákok foglalkoztatását, lépcsőház takarítást is vállalnak. Megszervezték a kórházzal együttműködve hátrányos helyzetűek szűrését, megbetegedéseik kiderítését. Kvalifikált munkanélkülieket is felkaroltak, ők például a városőrségben jutottak feladathoz. Képzéseket is szervez az erre hajlandó hátrányos helyzetűeknek a roma önkormányzat, együttműködve többek között a Türr István Képző és Kutató Intézettel, a konzorciumi tag Dunamenti Regionális Népfőiskolával. Így szereztek többen is kerti munkás, parkgondozó, konyhai kisegítő, óvodai dajka, OKJ-s kőműves, hidegburkoló, festőmázoló képesítést. Szerveztek 30 napos önkéntes munkát olyanoknak, akik egészségi állapotuk miatt közfoglalkozást sem vállalhattak, hogy jogosultak maradjanak szociális támogatásra. Hosszú János kitért arra is, hogy sokrétű tevékenységük fontos része a nem elhanyagolható közösségteremtő hatás.
Érdemes citálni azt az adatot is, hogy idén 2813 m³ szeméttől szabadították meg a várost. Végül szólt két jövőbeni tervről is: az egyik 300 adagos népkonyha, a másik kézműves ajándék-készítő műhely létrehozása.

A továbbiakban több, a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködő szervezet vezetője mondott véleményt:

Dr. Szabó Aliz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának vezetője: Országos szinten kivételes, amit itt tapasztaltam. A roma önkormányzat hívott, hogy közreműködnének a büntetés-végrehajtásban. Voltak fenntartásaim. Leültünk, vázoltam a nem egyszerű feltételeket és követelményeket, amit vállaltak. Várjuk ki a végét, gondoltam. Azóta öt év telt el. Magas színvonalú, amit végeznek, betartják a határidőket is, ami sok helyen nem jellemző. Örülök, hogy elhívtak ide.

Palkovics Katalin, Kegyelet Bt.: Büszke vagyok rá, hogy a mi városunknak ilyen csapata van, és hogy elsőként csatlakozhattunk a programjukhoz. A temető gondozásában közreműködésükkel még a diákok is részt vesznek. Köszönöm, hogy itt lehetek.

Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkai Központ igazgatója: Az önök programja egyedülálló. A megyében nincs még egy ilyen. Korábban konzultáltunk Hosszú Jánossal, sok elképzelést vázolt, mindenben partnerek vagyunk. A dunaújvárosi kirendeltség vezetője Majorné Angyal Erzsébet révén ismerem és köszönöm eddigi munkájukat, gratulálok a hallottakhoz.

Farkasné Varga Katalin, a Türr István Képző és Kutató Intézet székesfehérvári igazgatóság gazdasági vezetője: Elsősorban azt emelem ki, mennyire hasznos volt eddigi közös munkánk, általuk sok személyt juttattunk képesítéshez. Amit mi tapasztaltunk, országos szinten is példaértékű.

Nagy Zoltán rendőr-ezredes, rendőrségi főtanácsos, Dunaújváros rendőrkapitánya: Programjuk nagyon jól működik. Konfliktuskezeléseik hatásosak, nem kell eljárást indítani sok ügyben. A városőrség keretében például megelőznek baleseteket az iskolák előtti jelenlétükkel, amikor úttesten mennek át a diákok. Mint magánember is figyelemmel kísérem a munkájukat. Kiveszik részüket a város közbiztonságának fenntartásából. Köszönöm a jó együttműködést.

Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere. Perkátán az országos átlagnál képzettebb a roma lakosság és jobban elvegyül a település lakói között, továbbá nálunk sok a vegyes házasság. Ezért nem is alakult korábban Perkátán roma kisebbségi önkormányzat. Hosszú János győzött meg, hogy az mégis előnyös lenne. Neki köszönhetően tavaly mégis megalakítottuk és a dunaújvárosi minta több elemét átvettük. Tavaly óta sok programot, feladatot látott el a kisebbségi önkormányzat, népművészeti csoportot is tudtunk alakítani és támogatásokhoz is hozzá juthattunk.

A rendezvény végül műsorral zárult.

(csgy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.