Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Február 13. 15:51, kedd | Belföld
Forrás: mti

Országszerte helyi központok segítik majd a nők foglalkoztatását

Országszerte helyi központok segítik majd a nők foglalkoztatását

Heteken belül megnyílnak a nők elhelyezkedését és rugalmas foglalkoztatását segítő első helyi központok - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára kedden Budapesten.

Novák Katalin a központok munkatársainak rendezett szakmai nap előtti sajtótájékoztatón kiemelte, azt szeretnék, ha a család folyamatosan változó dinamikáját a munkáltatók rugalmas foglalkoztatással támogatnák, ezért 13,3 milliárd forint európai uniós forrásból országszerte hat regionális központot és 67 helyi centrumot hoznak létre, amelyekben a gyerekvállalás előtt álló, illetve a szülés után a munkaerőpiacra visszatérni vágyó nőket is várják.

A centrumok helyi szinten nyújtanak segítséget a nők rugalmas foglalkoztatásához, képzéseket és tanfolyamokat szerveznek, továbbá összekötik a munkavállalókat és a munkaadókat - közölte az államtitkár.

A kormány szeretné megadni a nőknek a választás szabadságát, ezért támogatják a gyerekükkel hosszabb ideig otthon maradó és a munkaerőpiacra hamarabb visszatérő anyákat is - hangoztatta Novák Katalin.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években nőtt a nők foglalkoztatottsága Magyarországon, a kisgyermekeseké azonban nemzetközi összehasonlításban még alacsony. Egyre több cég felismeri viszont, hogy a munkavállalókért folyó versenyben előnyt jelenthet a rugalmas foglalkoztatás biztosítása - fűzte hozzá.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben a kormány rengeteget tett a nők foglalkoztatásának növeléséért, 2010 óta 270 ezerrel nőtt a foglalkoztatott nők száma, a 15-24 éves nők körében pedig 25 ezerrel emelkedett, de még sok a teendő az atipikus foglalkoztatási formák terjesztésében.

Székely András, a Családbarát ország projekt szakmai vezetője elmondta, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. biztosítja a centrumok működéséhez szükséges szakmai támogatást. Az egységes színvonal megteremtéséért készítettek egy módszertani kézikönyvet, amely szabályozza a működéshez szükséges minimum feltételeit, kidolgoztak különböző tananyagokat, amelyek a munka és a magánélet összeegyeztetését, valamint a munkaerőpiaci reintegrációt segítik, és szeretnék összekapcsolni a helyi központokat is a tapasztalatcsere érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.