Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Július 03. 17:39, kedd | PR

Pakolási tippek hátizsákos túrázáshoz

Pakolási tippek hátizsákos túrázáshoz

Tombol a nyár, a napok egyre melegebbek, mégis változékony az időjárás. Meglepetésszerűen érkezhet egy-egy zápor, zivatar. Ám nemcsak az időjárásra kell felkészülnie egy túrázónak, jól át kell gondolnia -

-mi kerüljön a hátizsákjába.

Ezért jó, ha van egy megbízható túrahátizsákunk, amelynek kicsi az önsúlya, jól pakolható, jó ergonómiai kialakítású. A méretét meghatározza, hogy egy- vagy többnapos túrákat tervezünk, esetleg kempingezéshez készülünk, hiszen több napra kicsivel több felszerelésre lehet szükségünk.

Amit elsőként pakoljunk el

Ahhoz, hogy felkészülten vágjunk neki a kalandnak, gondoskodjunk arról, hogy kibírjuk a kalandot. Azaz legyen nálunk elég innivaló, ennivaló és bicska a túrázáshoz. A kulacsot ivókutakból újra megtölthetjük, a tízórait, ebédet, uzsonnát pedig porciózzuk ki.

Ma már számos olyan multifunkciós bicskát, késeket találhatunk, amelyek szinte mindenre jók: a konzerv- és sörnyitástól a csavarhúzásig, vágásig, szeletelésig és elsősegélynyújtásig, bármire használhatjuk őket. Praktikus, ha összecsukható és rozsdamentes acélból készül a pengéje, gyakori a félig vagy teljesen fogazott verzió is. A zsebkések markolata sokféle lehet: készülhet például fából, acélból, műanyagból vagy épp gumiból.

A praktikus holmik

A kések mellett a térképek lesznek még a legnagyobb hasznunkra. Bár ma már az okostelefonok mindent tudnak, ha nincs térerő, ha elveszik a GPS jel, akkor bizony igenis kell a jó, öreg térkép. Ha egyáltalán nincs helyismeretünk, akkor tájékozódjunk, olvassunk túrázási tippeket a környékről, és vigyünk magunkkal egy iránytűt és zseblámpát is. A legfontosabb telefonszámokat pedig írjuk ki egy cetlire. Az iratainkról se feledkezzünk meg!



Valamint állítsunk össze egy alap elsősegélycsomagot magunknak, rakjunk bele fájdalomcsillapítót is, valamint csípésre és allergiás reakcióra készítményt (például antihisztamint) és kullancseltávolítót. Legyen nálunk magasabb faktorszámú napfényvédő krém, sapka vagy túrakalap, kullancs- és szúnyogriasztó szer. Felelős természetjáróként gondoskodjunk a szemetünkről, gyűjtsük azt egy zacskóban, amit majd később kidobhatunk egy kukába.

Indulhat a kaland

Most, hogy már van egy listánk azokról a dolgokról, amelyek mindenképp jó, ha nálunk vannak, igazán felkészülten vághatunk neki a kalandnak. A jó hátizsák mellett a kényelmes cipő lesz még hűséges társunk. Ezért mindenképp olyat vegyünk fel, amely bírja a strapát. Szintén fontos szempont lehet, hogy a holmijaink vízhatlan anyagból készüljenek, így a váratlan eső sem okoz túl nagy bonyodalmat.

Végül egy utolsó jó tanács: ha kezdő túrázók vagyunk, akkor mindenképp egy rövidebb, kevésbé megerőltető úttal kezdjünk, így garantált a jó élmény, az igazán aktív kikapcsolódás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.