Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 17. 11:19, szerda | Helyi

A város büszke a sportolóira!

A város büszke a sportolóira!

Cserna Gábor polgármesterrel Dunaújváros sportjáról, a tervekről, a jövőképről beszélgettünk.

- Polgármester úr mindig is stratégiailag kiemelt jelentőségűnek tartotta és tartja a gyermekek sportolási lehetőségeinek biztosítását, melyek érdekében több sportlétesítmény is átadásra került.

- Nagyon szívderítőnek tartom, amikor kisgyermekeket látok felszabadultan, játszva sportolni. Az önkormányzat célja, hogy minél több gyermek sportoljon, akik egészséges felnőttként, lélekben is megerősödve vághatnak bele a nagybetűs életbe. Ezért fontos, hogy már óvodás korban lehetőséget kapjanak a gyermekek! Kiemelt szerepe van a tömegsportnak is, mely lehetőséget nyújt azok részére, akik iskola, vagy munka után szeretnék szabadidejüket a leghasznosabban eltölteni. A versenysportnak pedig a példamutatásban, a motiválásban van hatalmas jelentősége, hiszen azok a sportágak, melyek országos, vagy nemzetközi sikereket érnek el, jelentős utánpótlás bázist tudhatnak maguk mögött, amely egyértelműen a fejlődés és a jövőkép zálogát jelenti. Büszkék lehetünk arra, hogy ez utóbbiban is jelentős előrelépés történt városunkban.

- Nézzük akkor azokat a sportágakat külön-külön, melyek véleménye szerint jelentős fejlődésen mentek keresztül?
- A Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya azok közé tartozik, akik folyamatosan járják általános iskoláinkat, hogy minél több gyermeket tudjanak maguk közé toborozni. Ezt azonban nem tehetnék ilyen hatékonyan, ha nem lennének meg azok a kiemelkedő sportolói, akik a húzóerőt jelentik a gyermekek számára. Közülük is Vass Andrást említhetem meg először, aki rengeteg versenyen öregbítette városunk hírnevét, és jelen pillanatban ő az a kenusunk, akinek várhatóan lehetősége lesz képviselni bennünket a következő olimpián is. Nagy örömünkre azonban a fiatalabbak között is találunk nagyszerű sportolókat, így Némedi Konrád, Hajdu Jonatán, Slihocki Ádám, Kovács Máté vagy a most éppen félig győri színekben evező Pető Réka, akik saját korosztályukban már példaképekké váltak. A dicsérő szavak edzőiknek, Weixl Mónikának és Molnár Gergelynek is járnak.

- Térjünk át a labdasportokra, azok közül is a röplabdára, mivel ha az utánpótlás nevelésről beszélgetünk, akkor minden bizonnyal ők azok, akik ezen a téren a legtöbb eredményt tudják felmutatni. A felnőttek világában azonban már nem dunaújvárosi, hanem más városok színeiben tűnnek fel ellenünk.
- Liszi Ferenc, Kelemen István és Tomanóczy Tibor munkája megsüvegelendő, hiszen számos fiatalnak tanították meg, hogy akarattal, csapatjátékosként gondolkodva hogyan lehet a világ egyik legismertebb sportágában magyarként kiemelkedő sikereket elérni. Méltán lehetünk büszkék a fiatalokra, akik a korosztályos diákolimpiákon lassan három évtizede verhetetlenek. Így történt ez legutóbb Szegeden is, ahol tudomásom szerint a fiúk szett veszteség nélkül győztek le mindenkit. Az idei felnőttek közötti szereplésüket is figyelemmel kísértem, ahol a 15-16 éves „gyerekek” egy-két rutinosabb játékossal kiegészülve a felnőtt bajnokság hetedik helyén végeztek, amely első nekifutásra nagyszerű eredmény. A legnehezebb azonban számukra az, hogy ez a csapat most pár évig együtt tudjon maradni, hiszen akkor jöhetnének a szebb eredmények. Ebben önkormányzatunk a Hild iskolán keresztül tud részükre támogatást biztosítani, de a Magyar Röplabda Szövetséggel közösen felmerült egy esetleges dunaújvárosi röplabda akadémia kialakítása is. Remélem, ez lehet a jövőkép röplabdázóink számára.

- Városunkban két évvel ezelőtt alakult meg egy egyesület, akik rakéta gyorsasággal robbantak be az ország legjobbjai közé. Mit szól futsal csapatunk teljesítményéhez?
- Ők pont azt jelképezik, ami Dunaújváros erőssége lehet a jövőben. Mire értem ezt? Nézzük meg, hogy honnan indult ez a sportág. Dunaújvárosban hosszú évtizedekre nyúlik vissza a labdarúgás, azon belül is a kispályás labdarúgás szeretete. Ezt karolta fel önkormányzatunk támogatásával a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, melynek már több, mint 1600 igazolt játékosa van. Tudom, hogy ez teljesen más játék, mint a futsal, de innen kezdődött minden, hiszen néhány vállalkozó szellemű sportoló, többek között Zemankó Zoltán gondoltak egy merészet, és önkormányzatunk támogatásával megalapították a futsal klubot. A csapatot is kialakították csupa dunaújvárosi játékos szerződtetésével, amely mindennek a hajtóereje volt, akik teljes odaadással megpróbálták elsajátítani ezt a labdajátékot. Ez olyannyira sikerült, hogy feljutottak az első osztályba. Igaz, hogy közben megerősítették keretüket, de a csapat több, mint fele így is városunk szülötte, akik jelenleg is meghatározó személyiségei csapatuknak. A legjobbak között aztán minden elképzelést felülmúlva a felsőházba kerültek, ahol több, profi játékosállománnyal rendelkező csapat dolgát is megnehezítették. Az eredményesség nem csupán az önkormányzatnak tűnt fel, hanem a Dunaferr vezetőségének is, akik névadóként a futsal együttes mellé álltak, melyet ezúton is köszönök nekik. Bízom abban, hogy a fiúk mögött most már felállt utánpótlás bázis is erősödni fog, akik közül saját nevelésű játékosként minél többen kerülnének fel a felnőtt csapatba.
Ahhoz azonban, hogy ez utóbbi megvalósuljon, infrastruktúrára van szükség. Ennek egyik fontos lépése volt az egykori Vidámpark területén létesített Szabadidő Sport- és Edzőközpont első üteméből felépült nagy, valamint kisméretű műfüves pálya megvalósítása, és februári átadása. Ezzel teljesült az önkormányzatnak az a célja, hogy a szabadidős sporttevékenységek palettája még szélesebb legyen. Elsőként a Dunaújváros PASE utánpótlásának labdarúgói népesítették be a pályákat, de itt zajlanak a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség által szervezett amatőr labdarúgó bajnokság egyes csoportjainak mérkőzései is.

( folytatjuk...)

Címkék: dunaújvárosi, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.