Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Június 05. 20:39, csütörtök | Helyi

Hősök a kórházban, a többletpénzre egyelőre hiába várnak

Hősök a kórházban, a többletpénzre egyelőre hiába várnak

Szakmai értekezletet tartott a 2013-as év teljesítéséről a Szent Pantaleon Kórház menedzsmentje. Előadó dr. Máré Ágnes orvos igazgató. Kérdés volt a hálapénzről, a bababarát kórházról, a délutáni szakrendelésekről

A Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház orvos-igazgatója, dr. Máté Ágnes, a kórház sürgősségi osztályának vezetője tartotta 2014. június 5-én a hagyományos munkaértekezletet az előző évben végzett munkáról és annak eredményességéről. A majd egy órán át tartó, rendkívül sok adatot kiemelő és összevető előadás sokat mondó volt a szakma számára, ám ezek ismertetése a médiában – kívülállóknak – csupán megterhelő adathalmaz lenne. Ezért csak néhány tendencia és kiemelésre érdemes összefüggés bemutatására szorítkozunk.

Bevezetőjében kiemelte, cél volt, hogy a kórházhoz fordulók megtalálják a számításukat, és megtalálják azt a szolgáltatást, ami az ő egészségük helyreállítása érdekében szükséges. Drasztikus változások zajlottak tavaly. Állami irányítás alá kerültek a kórházak. Hivatalosan is kibővült a Szent Pantaleon Kórház ellátási körzete a Duna túlpartján levő településekkel, ám az ezzel járó többlet finanszirozás mindmáig várat magára. Több kórházi és szakrendelésekre vonatkozó kimutatás is jelzi, hogy nagy a szakadék a ténylegesen elvégzett és a finanszírozott egészségügyi tevékenység között. Egy szemléletes megjegyzés: míg autószervizekben egy diagnosztika borsos összegbe kerül, a kórházi diagnosztika térítése átlagosan az előbbi töredéke.

A műtéti esetszám évi tízezer feletti, több az előző évekénél, ami az ellátási körzet növekedésén túl a Sürgősségi Betegellátó Osztály létrejöttének is köszönhető, hiszen az SBO által sokan kerültek kapcsolatba itt a kórházi ellátással, ami bizalomnövelő tényező. Örvendetes, hogy sok más kórházzal ellentétben itt nőtt a szülések száma.
A 75 százalék körüli ágykihasználás az előadó szerint jó arány. Az ennél nagyobb érték előnyös lenne ugyan a gazdaságosság terén, ám a túlzott zsúfoltság hátrányos is.

A betegelégedettségi mutató ötfokozatú skálán négyes értéket mutat, ami jó. Két kifogás külön is említést érdemelt. Egyik a kórházi kert állapota (építkezés), a másik a túl korai ébresztő.

Az orvoshiány csökkent, a szakdolgozók körében nincs nagy hiány. A fluktuáció eléggé nagy, de az egyenlege a kórház vonatkozásában pozitív. A nyugdíjas orvosok foglalkoztatásának menedzselése sikeres itt helyben. A takarítást saját kézbe vette a kórház, a technikai foglalkoztatottak aránya ezért lett magasabb.
Végül azzal a gondolattal zárta összegezését az orvos igazgató, hogy mindannyian hősök azok, akik a kórházban erejüket szinte meghaladóan, egymással együttműködve lelkiismeretesen, odaadóan végzik feladatukat a sokszor nem kifejezetten jó körülmények között. Köszönet érte.

Az értekezlet második részében kérdésekre válaszolt dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgató főorvosa, esetenként munkatársai közreműködésével. Három kérdés előre, írásban érkezett, melyek az alábbiak:
Sokan jelentkeznek az ügyeleteken, mert dolgoznak, illetve a sürgősségi osztályhoz fordulnak. A javaslat, legyen délután is rendelés. Másik a közalkalmazottak cafeteria juttatásának kereteit tudakolta, a harmadik a bababarát kórházzal ellentétes intézkedésnek minősítette, hogy az apának meg kell vennie azt a csomagot, ami szükséges a szülőszobába lépéshez és ezt nem mindenki tudja megfizetni. Egy további, már a helyszínen megfogalmazott kérdés arra kért választ, hogy mi a jelenlegi helyzet az utólag adott hálapénz esetében, büntetést kockáztat-e, aki elfogadja azt?

E kérdések közérdekű részére a következő válaszok hangzottak el:
Cél az előjegyzéses várakozási idők csökkentése is, legalább heti egy napon a délutáni rendelések bevezetése is, de ehhez több orvosra lenne szükség. Ha van valamelyik területen szándék a jelen körülmények között ennek megszervezésére, örömmel fogadja a menedzsment.

A cafetéria juttatás egyrészt országos szabályokon alapszik, másrészt az adott osztály külön bevételeinek meghatározott része használható fel erre a célra.

Elnyerte a Szent Pantaleon Kórház a „Bababarát Kórház” címet, ennek keretében és forrásai révén sikerült elindítani a Családi Napközit. A következő cél a Bababarát Kórház, amit megcéloztak és igyekeznek teljesíteni minden velejáró feltételt. Ennek viszont nem része, hogy az apák jelen legyenek a szülésnél. Ettől függetlenül támogatja a főigazgató, hogy jelen legyenek az apák a szülésnél. A szülőszobába lépéshez előírt felszerelés egy-két ezer forint nagyságrendű kiadás, amitől nem lehet eltekinteni, mert juttatását a GYEMSZI nem téríti meg.

Érvényben van az a kormányhatározat, hogy azokban az intézményekben, ahol a főigazgató hozzájárul, az utólag adott paraszolvencia elfogadható. A főigazgató ezzel alapvetően nem ért egyet. Szerinte országosan kellene rendezni százmilliárd forint nagyságrendű pénzzel ezt a kérdést, ami a költségvetés más tételeihez viszonyítva nem jelentős összeg. Ugyanakkor a hálapénz-rendszernek számos káros, nem kívánatos torzító hatása van az egészségügy berkeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.