Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Május 16. 22:21, hétfő | Helyi
Forrás: Petőfi iskola

Petőfisek Tallinba repülnek

Petőfisek Tallinba repülnek

A Tempus Közalapítvány Comenius iskolai együttműködések projektjének következő állomására kedden indul el a dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola csapata, mégpedig Vosuba (ejtsd: Vöszu-nak, s ne keverd Voru-val).
Mint arról le

. Ez a világlátás a második alkalom a projektben, amikor felkerekedik a résztvevő hat ország hat – azaz egészen pontosan öt – iskolája és tüzetesebben megismerkedik a hatodik nemzet adottságaival, lehetőségeivel, körülményeivel. (Az első projekt-találkozó Szlovéniában volt még októberben.)

Az utazó különítményt hat diák és nyolc tanerő alkotja. A diákok az „Irány Észtország” pályázat győztesei: Szeitl Ákos, Török Nikoletta, Horváth Blanka, Horváth Hanga, Mészáros Anna - 8.b-s tanulók ésBellovits Kitti 8.a osztályos tanuló.

Vosu egyébként Észak-Észtországban található, a Finn-öböl partvidékén, s az ország legszebb vidéke ez. Az általános iskola egy kisiskola, ámde tökéletesen felszerelt tanintézmény. Nagy és korszerű tornaterme, laborja van, s mindössze 62 diák folytatja itt tanulmányait – ami nem csoda, mert Vosu tulajdonképpen egy üdülőközpont.

A programban a környék nevezetességeivel való megismerkedés mellett iskolalátogatás, a hely szépségeinek megtekintése szerepel, valamint a fél év alatt végzett munka ismertetése. Az utolsó napon pedig a főváros: Tallin nevezetességeit ismerhetik meg a csoportok tagjai. A helyiek már lázban égnek, ugyanis a szülők és a gyermekek észt nemzeti ételekkel várják a küldöttségeket. Persze a magyar delegáció sem érkezik üres kézzel: a csomagban Rákóczi túrós, mákos bejgli és dobos torta is szerepel.

A magyar diákok és pedagógusok észt családoknál lesznek elszállásolva, akikkel már az internet jóvoltából felvették a kapcsolatot. Öt este a családok vendégszeretetét élvezi mindenki, míg nappal gazdag és színes programok várnak reájuk. A kommunikáció pedig teljesen természetesen angol nyelven zajlik majd. Ez lehetővé teszi a közvetlen megtapasztalást, ami tulajdonképpen a program célja, s azt, hogy nyitott európai polgárokká váljanak a felnövekvő generáció tagjai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.