Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Január 11. 09:06, szerda | Helyi
Forrás: Németh Tünde

Építményadó: többeket érint és több, mint eddig

Építményadó: többeket érint és több, mint eddig

Idén január 1-től kibővül azok köre, akiknek építményadót kell fizetniük. De azoknak is többet kell fizetniük, akik eddig is adóztak épületeik, építményeik után.

Tavaly decemberben beszámoltunk Dunaújváros önkormányzatának helyi adókat módosító döntéséről. Városunk adóhatósága a napokban részletekbe menő tájékoztatást bocsátott ki arról, hogy újólag kikre, milyen vállalkozásokra terjed ki az építményadó és miként változnak adott esetben az adómértékek. Változott a helyi adókról szóló országos rendelet is.
A nem vigasztaló lényeg: adózni kell számos eddig mentesség körébe tartozó építmény után. Emelkedik továbbá az adó az olyan ingatlanok esetében, amelyeken volt adóterhelés, de mostanáig szerényebb mértékű.
Dunaújváros Önkormányzati Adóhatóságának tájékoztatása szerint a város közgyűlése 2011. december 15-ei ülésén 57/2011(XII. 16.) számmal új építményadó rendeletet alkotott. Az új szabályok 2012. január 1-jétől érvényesek. A változások egyrészt érintik az építményadó adótárgy-fajta szerinti csoportokat, másrészt az adó mértékeket is. A rendelet megtalálható www.dunaujvaros.hu „ Adóügyek” linken.
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény is módosult. az adóalanyok vonatkozásában jelentős változásokat tartalmaz. Az építményadóban 2012. január 1-jétől csak olyan ingatlanokra érvényesíthető úgynevezett feltételes mentesség, amelyeket a preferált (jellemzően nonprofit) szervezet az alapító okirata, alapszabálya szerinti alaptevékenységéhez használ. Nem jár tehát mentesség például az alapítvány, a közszolgáltató szervezet (így a MÁV, Volán-társaság) bérbe adott épülete után.
Az úgynevezett közműszolgáltatók kikerültek a helyi adókról szóló törvény szerinti közszolgáltató szervezetek köréből, ezáltal elveszítették feltételes helyiadó-mentes státusukat. Valamennyi helyi adó tekintetében, így az építményadó terén is fennáll adókötelezettségük, függetlenül attól, hogy az adóévet megelőző évben keletkezett-e társaságiadó-fizetési kötelezettségük, vagy sem.
A szociális, egészségügyi, gyermekvédelmi, illetve nevelési-oktatási intézmények céljára szolgáló helyiségek mentessége megszűnt. (Az állami-önkormányzati fenntartású intézményeket magukba foglaló épületek után a jövőben sem kell adót fizetni.) Viszont adókötelezettség terheli az idei évtől az orvosi rendelőt, a magániskolát, a gyógyszertárat, amennyiben az gazdasági társaság, vagy magánszemély tulajdona.
Felhívják az adóalanyok figyelmét arra, hogy a jogszabályi változások miatt adókötelessé vált épületekről adóbevallást kell benyújtani adóhatóságnak 2012. január 15-éig. (bevallási nyomtatvány a fenti elérhetőségről letölthető)
Az adónyilvántartásban szereplő, már adóztatott épületek vonatkozásában nem kell új adóbevallást tenni, azonban a nyilvántartás aktualizálása, az építmények fajta szerinti eltérő adóztatása és mindebből következően az adóalap pontos megállapítása érdekében az adóhatóság kéri a már korábban benyújtott bevallás adattartalmát felülvizsgálni, és amennyiben szükséges, módosítani azt.
Dunaújváros adóhatósága az idei építményadó kötelezettségről az érintetteket határozatban fogja értesíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.