Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. December 13. 23:18, kedd | Helyi

Pszichiátria Dunára néző panorámával

Pszichiátria Dunára néző panorámával

Alkoholizmus, anorexia, depresszió, gyógyszerfüggőség, hisztéria, játékfüggőség, kényszeres vásárlás, munkamánia, öngyilkosság, pánikbetegség, szülés utáni depresszió, fóbiák, skizofrénia, személyiségzavar….

Szemezgetek a pszichiátriai betegségek között és kissé meg is borzongok, mennyire széles a paletta.

- A pszichiátriai esetek elenyésző részét teszik ki a súlyos elmebetegségek. A leggyakoribb pszichiátriai betegségek a depresszív és szorongásos kórképek, alvászavarok és függőségi problémák különböző formái - magyarázza dr. Kovács Krisztina, a Szent Pantaleon Kórház Pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosa. - Kivizsgálások során derül ki, hogy pszichés probléma van, és segítségre van szükség.
A pszichiátria épülete, kicsit elkülönülve, külön épülettömbben található. Árnyas park, rálátás a Dunára, mégis kicsit megborzongva sétáltunk fel kolléganőmmel az emeletre. Nyitott ajtók, beszélgetések a folyósón, egy beteg éppen a kávéját szürcsölte.
A főorvosasszony meg is magyarázza a látottakat:
- Az osztály jelenlegi szerkezete és elhelyezkedése nem a legszerencsésebb. Viszont nagyon jól berendezkedtünk és ötvöztük az épület sajátosságait a mi igényeinkkel, és így megfelelő szabályozással egy olyan rendszert hoztunk létre, amely megfelel az országos és nemzetközi elveknek. A pszichiátria ugyanis nem egyelő a zárt osztállyal, sokkal inkább a nyitottság a jellemzője. Mára már egészen más tartalma van egy pszichiátriai kezelésnek, ellátásnak, mint akár, még húsz évvel ezelőtt is. Kifejezetten zártan csak egy tizenhat ágyas részünk van a harmincöt ágyas akut részlegünkön belül.
- Oda kik tartoznak?
- A súlyos betegek. Ahogy említettem ennek is csak egy része a zárt, a szub-akut ellátás már a félig nyitott részen van. Itt komplex kórházi ellátást biztosítunk, beleértve az összes elérhető diagnosztikát is, így a CT-kivizsgálást is. Az összes társszakmák a rendelkezésünkre állnak, tehát az egy nagyon komplex, pszichiátriai szempontból intenzív ellátást tudunk biztosítani.
- A félig nyitott rész után következnek ezek szerint a nyitott részlegek…
- Valóban. Húsz ágyon működik a pszichiátriai rehabilitáció. A betegeket itt a csoportterápiáktól, illetve az egyénre szabott terápiáktól kezdve a legkülönfélébb szociális támogatáson át a megerősítéséig próbáljuk támogatni. Az orvosok mellett erre a munkára speciális szakembereink is segítségünkre vannak. A következő, az egyik legmodernebb ellátási forma, a tizenhét fős nappali kórház. Ide a beteg reggel bejön, teljes ellátása van három óráig. Három óra után szépen visszamegy a családi, illetve a saját életkörnyezetébe. A legutóbbi kórházi bálnak is ennek a részlegnek a felújítása volt a célja. Reméljük, hogy az osztály többi részére is hamarosan sor kerül, de erre már nem elegendő egy bál bevétele, komolyabb beruházás szükséges, s ehhez a megfelelő pályázatra várunk.
- Járóbeteg ellátásuk is van.
- Valóban, óriási járóbeteg-forgalmunk is van pszichiátriai gondozó keretein belül. Minden nap napi hat órában rendelünk és a havi betegforgalmunk 1200 főt is eléri.
- Kik azok, akik a járóbeteg ellátásra jönnek?
- A pszichiátriai szakma alapvetően egy krónikus szakma. Nagyon komoly gondozási munkát igényelnek a pácienseink. Ki egy életen át, ki egy éven át, egészen addig, amíg nem sikerül a beteg teljes visszavezetése a társadalomba.
- A pszichiátriával kapcsolatosan felvetődik a kényszergyógykezelés kérdése…
- Nagyon szoros és egyértelmű jogi szabályozás van arra, hogy akarata ellenére mikor kezelhető a beteg. Alapvető, hogy csak azt a beteget lehet kezelni, aki engedi. Mert a pszichiátriai kezelésnek alapja az együttműködés.
- Hogy állnak szakemberekkel?
- A pszichiátriára különösen erősen rányomta a bélyegét az elvándorlás. Egyébként még két kolléga kellene, hogy levegőt tudjunk kapni. A nővéreknél van ugyan négy üres állás, de ott még kezelhető a létszámhiány. Aminek végtelenül örülök, hogy egy pár éve a pszichológusi állásaink is betöltöttek.
- Beszélgetésünket a szorongásokkal kezdtük. Ez elég általános betegség. Mit tud tanácsolni?
- Otthon nagyon sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy megtanuljuk azt, bizonyos dolgokra nemet mondjunk, és egy racionális és elbírható helyzetet teremtsünk magunk számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.