Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Október 19. 15:26, péntek | Helyi sport
Forrás: mti.hu, fotó: 24.hu

Remeklés az ifjúsági olimpián, a dunaújvárosi Endrész Klaudia második lett

Remeklés az ifjúsági olimpián, a dunaújvárosi Endrész Klaudia második  lett

Befejeződött a III. nyári ifjúsági olimpia Buenos Airesben a csütörtök esti záróünnepséggel. A magyarok minden idők legjobb szereplésével, 24 éremmel, 12 arannyal, 7 ezüsttel és 5 bronzzal végeztek.

A Magyar Olimpiai Bizottság beszámolója szerint a záró ceremónián a magyar zászlót a három számban is győztes úszó, Milák Kristóf vitte.
A nyitóünnepséggel ellentétben az esemény ezúttal nem volt nyilvános, csak a nemzetek küldöttségei és a sajtó lehetett jelen az olimpiai faluban. Az ünnepséget színpadi produkciók, zenei elemek és videobejátszások színesítették.
A nemzetek felvonulása után leeresztették az olimpiai lobogót, majd azt Buenos Aires polgármestere, Horacio Rodríguez Larreta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak a közvetítésével átadta a dakari városvezetőnek, Soham El Wardininek, mivel a 2022-es nyári ifjúsági olimpiát a szenegáli fővárosban rendezik. Afrikai ország először lehet házigazdája olimpiai eseménynek.
A sportolókat, szervezőket, önkénteseket köszöntötte Thomas Bach és Gerardo Werthein, a szervezőbizottság vezetője, majd a NOB-elnök köszönetet mondott Argentínának és lezárta a III. nyári ifjúsági olimpiai játékokat.
Thomas Bach sajtótájékoztatón elmondta, a mostani játékok minden elképzelésüket túlteljesítette. "Senkinek nem lehet kétsége, hogy az argentin főváros nagyszerű házigazdája lenne egy felnőtt olimpiának is" - jelentette ki.
A magyarok húsz sportágban indultak, ezek közül kilencben sikerült érmet nyerniük: atlétikában, birkózásban, cselgáncsban, kajak-kenuban, öttusában, strandkézilabdában (lányok), tornában, úszásban és vívásban. Ezekhez jön még az éremtáblába eredményeibe nem számító lovassport és sportlövészet, melyekkel számolva a sportágak száma 11 (a mix csapatversenyek eredményeit nem vezetik a nemzetek közötti összesítésben).
A MOB összesítése alapján az első, 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia éremtáblázatán 6 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel végzett Magyarország, a vegyescsapatok eredményeit is beleszámolva pedig 7-4-6 volt a mérleg, majd 2014-ben, Nankingban 6 arannyal, 6 ezüsttel és 11 bronzzal zárt a csapat, a vegyes eredményekkel pedig 7-9-12 volt a számsor. Buenos Airesben 15, 8, 5 a "bővített mérleg".

A magyar érmesek:
arany:

Milák Kristóf (úszás - 400 m gyors, 200 m gyors, 200 m pillangó)
Rabb Krisztián (vívás - kard egyéni)
Özbas Szofi (cselgáncs, 63 kg)
Berecz Blanka (úszás - 200 m pillangó)
Késely Ajna (úszás - 800 m gyors, 200 m gyors, 400 m gyors)
Pusztai Liza (vívás - kard egyéni)
Rendessy Eszter (kajak - gyorsasági verseny)
Kiss Ádám (kajak - gyorsasági verseny)
ezüst:
Milák Kristóf (úszás - 100 m pillangó)
Gönczöl Laura (kenu - gyorsasági verseny)
Balázs Krisztián (torna - talaj)
Bácskay Csenge (torna - ugrás)
Szél Anna (birkózás - 57 kg)
Endrész Klaudia (atlétika - távolugrás, edzője Pappné Házi Éva)
Huller Dániel (atlétika - 400 m gát)
bronz:
Vég Zsombor (cselgáncs - 100 kg)
Leány strandkézilabda-válogatott
Gulyás Michelle (öttusa - egyéni verseny)
Balázs Krisztián (torna - nyújtó)
Vas Blanka, Buzsáki Virág (kerékpár - kombinációs csapatverseny)

Vegyescsapat-versenyekben is végeztek dobogós helyen magyarok, de ezeket hivatalosan nem számolják. A vívók 1-es számú európai válogatottjával győzött a kardozó Pusztai Liza és Rabb Krisztián, ugyancsak első lett Pekler Zalán mongol partnerével légpuskában, valamint Balázs Krisztián a tornasport különböző szakágainak képviselőiből összeállt csapatok küzdelmében. A díjugrató Jármy Vince ezüstöt nyert az Európa-válogatott tagjaként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 23. 05:17, kedd | Helyi sport

Jégkorong Erste Liga - Fontos meccset nyert a DEAC a Dunaújvárosi Acélbikák ellen

A rájátszásba jutásért zajló csatában fontos győzelmet aratott a DEAC a vendég Dunaújváros felett a jégkorong Erste Liga vasárnapi játéknapján.

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.